Modificarea Legii nr. 104/2008 privind prevenirea si combaterea producerii si traficului ilicit de substante dopante cu grad mare de risc

Avand in vedere propunerea de modificare a Legii nr. 104/2008 privind prevenirea si combaterea producerii si traficului ilicit de substante dopante cu grad mare de risc, dezbatuta deja in fata Camerei Deputatilor din Romania, va transmitem urmatoarele argumente in sensul respingerii acestei propuneri de modificare a Legii nr. 104/2008 :
 
-       Propunerea legislativa va conduce la aparitia unor potentiale abuzuri in ceea ce priveste sistemul sanctionator aplicabil in privinta folosirii substantelor dopante. Este adevarat ca la nivel mondial se doreste promovarea unei competitii corecte in sportul de performanta prin interzicerea administrarii unor substante dopante menite sa sporeasca performanta sportivilor. In acest context, la nivel national exista in vigoare Legea nr. 104/2008 al carei scop este prevenirea si combaterea producerii si traficului ilicit de substante cu grad de mare risc si in conformitate cu aceasta lege, distinctia dintre sportivul de performanta si cel care practica sportul in mod recreativ a devenit una si asa destul de fragila, pentru ca orice persoana, nu doar sportivul de performanta este pasibila de raspundere in urma procurarii, cumpararii sau detinerii asa numitelor substante cu grad mare de risc.
-       Propunerea de modificare a Legii nr. 104/2008 nu are la baza o fundamentare stiintifica sau vreun studiu de caz, referinta sau statistica care sa demonstreze asa zisle « urmari grave « sau « letale « cauzate de consumul substantelor dopante.
-       Nu exista niciun Raport oficial al unui grup de specialisti din cadrul unei autoritati a statului din care sa rezulte efectele negative ale substantelor asupra organismului uman si in acest caz s-ar fi impus aprecierea DOZAJULUI care poate provoca aceste reactii, sau care este categoria de varsta ce ar putea sa fie afectata de consumul acestor substante.  
-       Aceasta denumire generala de « substante dopante « include o lista intreaga de plante, medicamente, suplimente si narcotice si conform Legii nr. 104/2008 faptele savarsite in legatura cu aceste substante se pedepsesc prin aplicarea unor amenzi drastice, fiind calificate drept « contraventii «, iar « consumul « acestor substante nu este pedepsit, insa, ca urmare a propunerii  initiata de grupul parlamentar P.S.D – aceste aspecte se vor schimba in mod radical si « Consumul «, « indemnul de consum « si chiar « tentativa de consum « SE VOR PEDEPSI PENAL.
-       Prin aceste modificari legislative se urmareste  pedepsirea celor ce practica sportul si in sistem recreativ  cu ani grei de inchisoare, desi aceste persoane consuma aceste substante fara sa aiba vreo legatura cu sportul de performanta si fara sa participe la vreo competitie. Acesta este si cazul tinerilor care frecventeaza salile de sport in scop recreativ sau pentru a-si intensifica efectele antrenamentelor si folosesc astfel de substante categorisite drept « substante dopante « de lege, alaturi de alte suplimente alimentare, produse farmaceutice, proteine si aminoacizi.  
-       Subiectii activi ai acestor infractiuni incriminate de legea nr. 104/2008 in urma modificarilor propuse sunt tineri care practica sportul recreativ dar si sportivii de performanta, antrenorii acestora si chiar PACIENTII CU MALADII GRAVE ALE SISTEMULUI ENDOCRIN, REPRODUCTIV, HEMATOLOGIC SAU OSTEO-ARTICULAR. Alaturi de aceste categorii de subiecti activi ai acestor noi fapte incriminate ca si infractiuni se regasesc si medicii si farmacistii care vor favoriza in vreun mod obtinerea si consumul unor substante dopante identificare in Anexa Legii nr. 104/2008 in urma modificarilor propuse. Conform art. 13 din amendamentul propus de P.I.C.C.J – D.I.I.C.O.T – pasibili de pedeapsa vor fi si parintii acestor tineri daca mijloacele banesti cu care au fost procurate aceste substante dopante provin de la acestia.
-       Se pune problema apararii dreptului la viata si la ocrotirea sanatatii cata vreme cateva din aceste substante considerate « dopante « se afla in compozitia unor medicamente prescrise in maladii ale sistemului endocrin, reproducator, hematologic, osteo-articular, cum ar fi disfunctia ovariana anovulatorie, amenoreea postcontraceptiva, hiperplazia prostatica, oligospermia, eunocoidismul, nedezvoltarea organelor genitale, hiperplazia glandei tiroide, tireotoxicoza, dereglarile sintezei proteinelor, hipotiroidismul, hipogonadismul, hipopituitarismul, oligominoreea, anemia hipo si aplastica, amenoreea secundara de diversa origine, galactoreea de origine netumorala, osteoporoza determinata de insuficienta androgenica, hiperestrogenemie, endometrioza si lista poate continua.
-       Multe din aceste medicamente pentru tratamentul bolilor enumerate cu titlu exemplificativ nu se gasesc in CANAMED – Romania si multi paciebti sunt nevoiti sa si le procure de peste hotare, insa conform modificarilor propuse de P.S.D – toti acesti pacienti care isi procura aceste medicamente sunt pasibili de raspundere penala.
-       In mod total abuziva este si prevederea conform  careia, daca se admite propunerea de modificare a legii 104/2008, este si confiscarea mijlocului de transport folosit pentru a transporta aceste medicamente. Cu alte cuvinte daca acesti pacienti sau daca persoanele care practica sport  in scop recreativ dar folosesc aceste substante, folosesc masina personala pentru transport, aceasta masina se va confisca de catre stat ca fiind mijloc prin intermediul caruia s-a savarsit infractiunea.

 

 

Adresam solicitarea de verificare a celor constatate prin lecturarea propunerii de modificare a Legii nr. 104/2008 precum si fundamentarii DIICOT si ANAD si va adresam rugamintea de a clarifica cea mai grava problema si anume FABRICAREA ILEGALA  a acestor substante si nu consumul substantelor produse legal de catre fabricile de medicamente autorizate de catre stat.
 
Problema reala cu care statul se confrunta si care ar trebui sa fie eradicata este aceasta productie ilicita de astfel de substante care intr-adevar pot sa aiba efecte necontrolate si letale de cele mai multe ori. De altfel, orice medicament contrafacut este de natura sa provoace efecte devastatoare pentru sanatatea celui ce il consuma cata vreme nu se poate cunoaste cantinatea si calitatea substantei active folosite, gradul de calificare al persoanelor care produc substanta initiala sau finala, gradul de igiena si mediul in care aceste produse sunt fabricate. Astfel de fapte trebuie eradicate si incriminate penal, iar nu producerea legala si consumul in scop medical si/sau recreativ.
 
O astfel de modificare legislativa va afecta atat Codul Penal al Romaniei cat si Codul de Procedura Penala cu grave implicatii privind raspunderea statului Roman in fata instantelor de justitie europene.
 
Se mentioneaza printre motivele ce sustin aceste modificari legislative si necesitatea armonizarii legislatiei interene cu cea europeana, insa la un simplu studiu al legislatiei in acest domeniu la nivel european, vom observa faptul ca in majoritatea statelor europene (ex : Germania, Portugalia, Olanda) nu se incrimineaza cumpararea, procurarea sau detinerea de droguri, incluzandu-se in aceasta categorie si substantele dopante, iar nivelul infractionalitatii din aceste state este mult mai redus, fenomenul infractional fiind tinut sub control.
Nu credem ca scopul unei legi este marirea numarului de persoane condamnate penal ci eradicarea unui fenomen antisocial si protejarea in acest mod a unei valori sociale fundamentale – dreptul la viata. In cazul de fata se ajunge la lezarea dreptului la viata si la ocrotirea sanatatii populatiei, prin calificarea drept fapta penala a producerii, consumului, tentativei de consum a unor substante dopante.
 
Este absolut normala sanctionarea consumului de astfel de substante de catre persoanele care practica sportul de performanta dar este inadmisibila sanctionarea celor care practica sportul in scop recreativ dar consuma astfel de substante sau sufera de anumite maladii care pot sa fie tratate folosind aceste substante.
 
Proiectul de lege instituie o obligatie noua in sarcina Inspectoratului General al Politiei de Frontiera constand in aceea de a furniza Agentiei Nationale Antidoping date in legatura cu prevenirea  si combaterea producerii si traficului ilicit de substante dopante, sens in care efectul imediat al acestor atributiunii sa se traduca in adevarate perchezitii corporale efectuate de catre politistii de frontiera.
 
Proiectul de lege instituie regula potrivit careia « Agentul constatator « este autorizat sa efectueze verificari in toate incintele salilor de culturism si/sau fitness inclusiv in incaperile anexe ale acestora, aspect care de asemenea este de natura sa transforme intr-o adevarata perchezitie domiciliara orice control efectuat unei sali de sport. Aceasta modificare intra chiar in contradictie cu reglementarile din domeniul dreptului procesual penal privind modalitatea de efectuare a perchezitiei domiciliare.
 
Trebuie oprita aceasta modificare legislativa  pentru a nu se prejudicia dreptul la viata si la sanatate.
 
O astfel de modificare legislativa va conduce la incadrarea statului roman in randul statelor cu nivel ridicat al infractionalitatii pentru ca de fiecare data cand nivelul sanctiunilor  a crescut, numarul infractiunilor a crescut in loc sa scada, constatare detaliata si explicata de catre cel mai mare penalist al statului roman, Vintila Dongoroz.
 
.
 
 
Va multumim anticipat pentru sprijinul acordat,

Centrul educational pentru tineret si dezvoltare durabila Pilula Zero    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Centrul educational pentru tineret si dezvoltare durabila Pilula Zero să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook