MAJORAREA LIMITELOR DE PEDEAPSĂ PENTRU INFRACȚIUNEA DE VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE

Screenshot_179.png

Proiectul de lege prevede ca limitele pedepselor pentru infracțiunile de omor (art. 188 Cod penal), omor calificat (art. 189 Cod penal), lovire sau alte violențe (art. 193 Cod penal), vătămare corporală (art. 194 Cod penal) și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte (art. 195 Cod penal), săvârșite în forma violenței în familie (art. 199 Cod penal), să fie majorate cu jumătate.
În prezent art. 199 Cod penal prevede că maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
În reglementarea actuală, numai în situația în care instanța s-ar orienta către o pedeapsă spre maximul special s-ar da eficiență acelei majorări cu ¼, minimul special rămânând neschimbat, chiar dacă infracțiunea de violență în familie are un subiect pasiv calificat (membrul de familie).
Ori, chiar dacă instanța se orientează către o pedeapsă spre minim, este obligatoriu să rezulte din cuantumul acesteia faptul că subiectul pasiv al infracțiunii este calificat, respectiv un membru de familie.
Altfel, în raport de minimul special al pedepsei, nu există nicio diferențiere între un subiect pasiv obișnuit și unui calificat, deci infracțiunea de violență în familie apare ca fiind doar formală, ce ține doar de încadrarea juridică diferită.
Din punct de vedere statistic, fără a pretinde că este o căutare exhaustivă, în urma unei căutări pe site-ul www.rolii.ro, se observă o creștere a numărului de hotărâri judecătorești publicate (fond+căi de atac), ce au ca obiect „violența în familie (art. 199 NCP)” astfel: 2017 – 442 hotărâri; 2018 – 542 hotărâri; 2019 – 560 hotărâri; 2020 – 565 hotărâri; 2021 – 619 hotărâri.

Adrian Floroiu    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Adrian Floroiu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.