Lăsați cultura să vină la TVR!

În atenția conducerii Televiziunii Române

Acum câțiva ani, atunci când a fost desființat admirabilul TVR Cultural, a existat promisiunea că programele lui vor fi preluate de către TVR2 și TVR3, care vor deveni preponderent culturale.

Nu numai că faptul nu s-a petrecut, dar programele culturale au fost eliminate treptat din grila TVR. Iar acum înțelegem că unul dintre ultimele rămase în grilă, cel al Mirelei Nagâț, „Cooltura” urmează să fie înjumătățit.

E absolut scandaloasă această decizie. Mirela Nagâț face parte din specia pe cale de dispariție a jurnaliștilor culturali care chiar citesc cărțile autorilor invitați. Emisiunile ei sunt dialoguri reale și consistente, în care întrebările ei inteligente, informate & subtile sunt la fel de importante ca răspunsurile invitaților.

Acel timp lipsă din emisiunea Mirelei Nagâț e timp furat din inteligența noastră colectivă. Așa cum, în fond, desființarea TVR Cultural a însemnat amputarea unui fragment din inteligența noastră colectivă.

Solicităm conducerii TVR să dea dovadă de mai multă grijă pentru inteligența noastră - și să lase durata emisiunii Mirelei Nagâț așa cum e acum (sau, de ce nu, să o crească).

De asemenea, solicităm conducerii TVR să gândească o grilă în care programele culturale să fie sensibil mai numeroase decât acum. Fiindcă o televiziune publică ar trebui să aibă drept primă grijă inteligența publică.

Prin semnătura mea, autorizez Radu Vancu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.