Introducerea in schema de vaccinare nationala gratuita a vaccinului Anti HPV si pentru baieti!

Buna ziua tuturor,

Numele meu este Todireanu Mariana(Marina), am 40 de ani, sunt  mama unui baiat de 15 ani si vin in fata dumneavoastra cu un subiect pe care il consider de maxima importanta si anume: introducerea in schema nationala de vaccinare gratuita a vaccinului Anti Hpv si pentru baieti!

Lucrez in domeniul medical din anul 2010, acest lucru impreuna cu faptul ca sunt mama de baiat ma face sa iau atitudine si sa sper ca impreuna cu voi, voi schimba ceva in bine, pentru toti baietii din Romania, si pentru tot sistemul de sanatate. Stiu ca este o lupta crancena, mi-o asum.

Se discuta foarte mult despre cancerul de col uterin si despre cancerul de san, insa este neglijata calea de transmitere a virusului care provoaca aceste cancere si faptul ca, si baietii, barbatii pot dezvolta cancer penian, de rect si orofaringian.

In Europa se estimeaza conform "Centrului de Vaccinari Internationale ca: 90% din cancerele anale, 15% din cancerele vulvare, 70% din cancerele vaginale și 30-40% din cancerele peniene sunt cauzate de infecția cu HPV. Ultimele studii arata faptul ca 5 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Aproape 100% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infectia cu HPV, iar singura metoda sigura de prevenire este vaccinarea”. Protectie pentru 9 tulpini HPV Vaccinul papilomavirus uman utilizat la barbati (anti-infectie HPV – barbatii pot fi purtatori si transmitatori de virus fara manifestari clinice) si la femei incepand cu varsta 9 ani pentru protejarea impotriva urmatoarelor afectiuni cauzate de noua tipuri ale papiloma virusului uman (tipurile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58):

• leziuni premaligne (excrescente) si cancere care afecteaza colul uterin, vulva sau vaginul si anusul;

• veruci genitale

Schema de vaccinare HPV:

- doua doze la copii cu varste cuprinse intre 9-14 ani respectiv

- 3 doze pentru copii si adulti

- barbati si femei cu varsta peste 15 ani, indicat este faptul ca vaccinarea sa se faca pana la varsta de 27 ani, dar se poate efectua si peste aceasta varsta."( Budea Adina, Spitalul Pelican Oradea, medic epidemiolog la Centrul de Vaccinari Internationale).

- exista insa impedimente de ordin financiar, o doza de vaccin costand 650 ron, se fac 2 sau 3 doze functie de varsta baiatului( in cazul baiatului meu sunt 3 doze, pentru ca partea finaniara a fost greu de sustinut pana la implinirea varstei de 14 ani, iar cererea facuta la ANMDMR pentru a primi doze gratuite mi-a fost respinsa), si impedimente legate de stoc, produsul lipseste din stocul farmaciilor, se gaseste foarte greu.

Stim ca subiectul vaccinarii ne imparte in categorii si anume: vaccinisti si antivaccinisti. Eu sustin dreptul fiecarei persoane de a alege, insa aici doresc sa evidentiez faptul ca exista doze de vaccin pentru fetite ale caror mame nu sunt de acord cu vaccinarea,  eleIMG_20230205_121401_(1).jpg stau pe stoc sau poate expira in timp ce le putem utiliza pentru a imuniza baietii.

Studiile clinice arata ca perioada pentru vaccinare este in pre-adolescenta deoarece atunci raspunsul imunitar este cel mai bun.

Virusul se ia " skin to skin", piele pe piele, si prin relatii sexuale. Chiar daca se foloseste prezervativul, virusul se poate transmite prin contactul din zona tegumentelor din jurul organelor genitale, a anusului si a sexului oral neprotejat.

In societatea Romaneasca acestea inca sunt subiecte tabu, insa ele exista, se intampla si singura cale de a ne proteja  este vaccinarea.

In ceea ce priveste infectia cu virusul HPV  barbatii sunt mai predispusi la infectare prin sex oral neprotejat, infectia fiind in general sub-clinica, asta insemnand ca exista multi purtatori asimptomatici.

Pe siteul Organizatiei Mondiale a Sanatatii( World Health Oranization) este un video cutremurator a doi parinti de fata care spun ca nu au stiut ca exista un vaciin impotriva HPV si, din nestiinta si-au pierdut copila. Aveti link-ul mai jos:

Imi doresc sa evitam astfel de tragedii impreuna, sa avem o voce comuna si sa reusim sa salvam vieti!

Va ros sa va rupeti din timp sa cititi si sa semnati petitia mea, si impreuna sa facem schimbarea!

Semnat: o mama!

Todireanu Mariana( Marina) Laura    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Todireanu Mariana( Marina) Laura să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.