Declarația de la Vaideeni privind protejarea portului tradițional și a identității culturale

 

Declarația de la Vaideeni

privind protejarea portului tradițional și a identității culturale

29 iunie 2024, Căminul Cultural “Vartolomei Todeci” din Vaideeni

 

Noi, reprezentanții comunităților din Mărginimea Sibiului, Oltenia de Sub Munte, Transilvania și Muntenia, ne întrunim astăzi pentru a emite această declarație comună de protejare a portului tradițional, în contextul aproprierii de către brandul Louis Vuitton a iei și cămășii tradiționale din zonele noastre.

Ne solidarizăm cu demersurile comunității La blouse roumaine, reprezentată de Asociația La blouse roumaine IA, care a inițiat campania GIVE CREDIT - RECUNOAȘTE ORIGINEA prin care a cerut brandului Louis Vuitton retragerea pieselor vestimentare din colecția de plajă 2024 care folosesc integral sau parțial structura, croiul și elementele decorative specifice iei și cămășii tradiționale, parte integrantă din portul nostru tradițional până la recunoașterea originii și obținerea unui acord din partea comunităților.

Portul nostru tradițional, incluzând ia și cămașa specifice fiecărei regiuni, reprezintă o moștenire culturală de o valoare inestimabilă, care reflectă identitatea, istoria și tradițiile fiecărei comunități. Aceste piese vestimentare sunt rodul unui patrimoniu transmis din generație în generație, învăluite în semnificații simbolice și meșteșuguri vechi de secole.

Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat pe 1 decembrie 2022,  chiar de Ziua Națională a României, înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a elementului „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, din care face parte inclusiv arta realizării iei și cămășii tradiționale regăsită în portul tradițional specific comunităților noastre.

 

Prin această declarație comună, dorim să subliniem următoarele puncte esențiale:

1. Respectarea Patrimoniului Cultural

Tradițiile și obiceiurile noastre vestimentare sunt parte integrantă a patrimoniului cultural imaterial al României. Cerem respectarea și recunoașterea valorii autentice a portului tradițional, fără a-l transforma într-un simplu obiect comercial.

2. Autenticitate și Integritate

Insistăm ca orice utilizare a elementelor de port tradițional să fie realizată cu respect față de autenticitatea și integritatea acestora. Imitarea sau modificarea lor în scopuri comerciale fără consultarea comunităților și fără o înțelegere profundă a semnificației lor culturale constituie o formă de exploatare culturală inacceptabilă.

3. Consultarea Comunităților Locale

Solicităm ca orice inițiativă care implică portul nostru tradițional să fie discutată în prealabil cu reprezentanții comunităților locale, specialiști, păstrători, transmițători, creatori și custozi ai culturii tradiționale. Participarea activă și consultarea acestora sunt esențiale pentru a asigura o reprezentare corectă și respectuoasă a tradițiilor moștenite din generație în generație.

4. Protecție Legală

Facem apel la autoritățile naționale și internaționale să ia măsuri pentru protejarea legală a portului tradițional românesc. Este necesară o reglementare clară care să împiedice folosirea neautorizată și denaturarea acestuia în scopuri comerciale.

5. Colaborare pentru Valorizare

Suntem deschiși colaborării cu entități comerciale, inclusiv branduri internaționale, cu condiția respectării valorilor și tradițiilor noastre, și doar în situațiile în care există un acord clar și beneficii directe pentru comunitățile noastre.

6. Promovarea și Educația

Ne angajăm să promovăm și să educăm atât publicul larg, cât și comunitățile noastre, cu privire la importanța păstrării și respectării portului tradițional. Prin inițiative educaționale și culturale, dorim să asigurăm continuitatea și aprecierea acestor elemente esențiale ale identității noastre culturale.

 

Prin semnarea acestei declarații comune, ne reafirmăm angajamentul de a proteja și valoriza portul tradițional, în fața oricăror tentative de comercializare și apropriere necorespunzătoare. Solicităm tuturor celor implicați să acționeze cu respect și responsabilitate, contribuind astfel la conservarea și promovarea moștenirii noastre culturale.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

 

 


Andreea Diana Tănăsescu / Comunitatea La blouse roumaine / Asociația Culturală Moștenitorii    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Andreea Diana Tănăsescu / Comunitatea La blouse roumaine / Asociația Culturală Moștenitorii va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Autorizez Andreea Diana Tănăsescu / Comunitatea La blouse roumaine / Asociația Culturală Moștenitorii să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular următoarelor părți:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...