#freebator - Semnează și TU pentru o taxare progresivă în cazul confiscării animalelor de tracțiune la Cluj-Napoca

Zilnic, animalele de tracțiune ale celor mai vulnerabili membri ai comunității noastre sunt confiscate pe drumurile publice din Cluj-Napoca de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RADP), instituție aflată în subordinea Primăriei. 

Cel mai adesea, oamenii sunt nevoiți să plătească sume consistente pentru a-și recupera animalul de care depinde traiul lor zilnic. Amenda minimă este de 500 de lei plus 35 de lei pentru fiecare zi în care animalul este "sechestrat" - cuvintele directorului RAADPP - în  sediul administrației publice, iar dacă în termen de 5 zile propietarul nu poate plăti această sumă, animalul devine proprietatea Primăriei și este scos la licitație. 

Pornind de la cazul recent al unui propietar de cal din Cluj-Napoca, pe care Ziar de Cluj și NCN l-au botezat Bator, confiscat de autorități în timp ce omul colecta sticle și cartone pentru a-și hrăni familia, am descoperit că, dincolo de stereotipurile și prejudecățile cu care o bună parte din opinia publica s-a raportat la incident, se află o poveste despre sărăcie lucie și exces de zel din partea administrației clujene. Am aflat povestea cutremurătoare a unor familii care se deplasează kilometri întregi cu căruța pentru apă potabilă sau pentru câteva cartoane și sticle cu care să-și cumpere pâinea cea de toate zilele. Oameni marginalizați și uitați de administrația unui "oraș de 5 stele", așa cum se autointitulează Clujul, care sunt invizibili când vine vorba de locuri de muncă, dar buni de muls atunci când au de plătit amenzi și impozite. 

Prin prezenta petiție, cerem Primăriei Cluj-Napoca să modifice hotărârea locală 57/2005 privind stabilirea unor măsuri pentru respectarea condițiilor de creștere și circulație a animalelor domestice pe raza municipiului Cluj-Napoca în așa fel încât amenzile pe care aceste persoane le plătesc să fie calculate în funcție de venitul fiecăruia în parte (amendă progresivă, o măsură adoptată de multe state europene care au înțeles cercul vicios la care este condamnată o persoană săracă atunci când trebuie să plătească aceeași amendă ca una cu un venit peste medie). 

Mai mult, în cazul acelor persoane care nu pot face dovada unui venit stabil și care au minori în întreținere, cerem Primăriei să modifice această hotărâre legală în așa fel încât să fie eliminate taxa de 500 de lei și măsura de confiscare a animalului după 5 zile. 

Dacă în 5 zile petiția va strânge 10 000 de semnături, o vom depune la Primăria Cluj-Napoca și o vom trimite fiecărui consilier local în parte pentru a le solicita sprijinul concret pentru modificările cerute. 

 

Semnează și TU petiția! #freebator 

free_bator_profil.jpg


NCN și Ziar de Cluj    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez NCN și Ziar de Cluj să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...