FĂRĂ GAZE LACRIMOGENE PE STADIOANE

3A911673-B4CA-4814-8696-85B3C6386B32.jpeg

Gazele iritant-lacrimogene sunt considerate armă chimică, așa că utilizarea lor în război este interzisă de către Convenția de la Geneva. (CWC - 1993)

Cu toate acestea însă, Jandarmeria Română folosește respectiva armă chimică împotriva suporterilor pe stadioane, cu o frecvență ce a căpătat alura unui fenomen.

Este timpul ca această enormitate să înceteze! Este timpul ca noi, societatea civilă, să spunem, răspicat: “STOP ABUZURILOR DE ORICE FEL!”

Probabil că sunt încă vii în memoria tuturor imaginile devenite știre cu suporteri, jucători și arbitri sufocându-se din cauza gazelor chiar în timpul meciului Oțelul Galați - FCSB, disputat pe data de 10 noiembrie anul curent, în Cupa României, atunci când “butelia” unui jandarm a fost descărcată accidental.

Jandarmeria a promis să cerceteze cauzele, prezentând și scuzele, însă scuzele nu au atenuat în nici un fel suferința produsă oamenilor. Incidentul s-a produs din cauza faptului că jandarmii au avut în dotare un asemenea dispozitiv, în primul rând, apoi din oricare alt motiv. Un dispozitiv interzis până și în război, să nu uităm!

Gazele lacrimogene sunt considerate armă chimică pentru că pot ucide, suferința provocată fiind considerată inacceptabilă de către Organismele Internaționale.

A97D31CF-4623-4051-82B4-91D50D443347.jpeg

 

ÎNTREBAREA DE 1000 DE PUNCTE

Cum de este însă permisă folosirea gazelor lacrimogene în confruntările forțelor de ordine cu civilii, din moment ce este interzisă folosirea lor între armate!? Aceasta este o bizarerie remarcată nu doar de specialiști în dreptul internațional sau activiști pentru drepturile omului, ci și de către experți din lumea medicală.

Medicii avertizează însă, cu toată forța, asupra pericolului reprezentat de substanțele iritant-lacrimogene pentru sănătatea oamenilor.

În funcție de concentrație, timp de expunere și spațiul în care sunt folosite, gazele lacrimogene pot provoca vătămari grave ale ochilor, pielii și a căilor respiratorii.

Studii accesibile în spațiul public au arătat că aceste substanțe chimice au provocat leziuni permanente și chiar decesul unor oameni în lumea întreagă.

O concluzie care aparține chiar NATO spune că sunt necesare studii și mai aprofundate asupra efectelor provocate de gazele lacrimogene asupra sănătații oamenilor.

În România, Jandarmeria a folosit gaze pe Arena Națională de mai multe ori, inclusiv când stadionul avea acoperișul închis!

 

CUM PROCEDEAZĂ ALTE ȚĂRI 

 

În iunie 2017, un număr de 167 de parlamentari englezi au adresat o scrisoare guvernului Marii Britanii, în care cereau imperativ stoparea exportului de gaze lacrimogene către USA, în urma folosirii acestora de către guvernul american împotriva cetățenilor în cadrul protestelor “Black Lives Matter” ce au avut loc în același an.

Guvernul britanic analizează interzicerea exportului gazelor lacrimogene și către alte guverne care le-au folosit pentru reprimarea unor proteste pașnice.

Cum este posibil ca în România această armă să fie folosită cu atâta nonșalanță chiar împotriva suporterilor, pe stadioane? Împotriva unor oameni care nu protestează, ci doar își încurajează echipele favorite!?

 

ATENȚIE 

Convenția de la Geneva stipulează foarte clar faptul că gazele lacrimogene pot fi utilizate în cazul revoltelor populare doar cu respectarea a două condiții esențiale:

  • avertismente lansate în prealabil de către forțele de ordine, cu privire la posibila utilizare a respectivelor substanțe chimice
  • existența unor căi de evacuare și astfel de evitare a inhalării gazelor

Cel puțin una dintre condiții nu este respectată în România!

Nici una dintre condiții nu se întrunește pe câmpul de luptă, de aceea Convenția de la Geneva interzice utilizarea gazelor lacrimogene în războaie!

 

DE CE PERMITEM UTILIZAREA LOR PE STADIOANE?

De ce permitem folosirea unei arme chimice împotriva suporterilor, fără avertisment și cu siguranță fără nici un pic de respect față de sănătatea și viața acestor oameni!?

O armă ce ar trebui folosită ca ultim resort, de către luptători protejați de echipament, este folosită pe stadioane prima, total nejustificat și fără ca cineva să fi dat, vreodată, socoteală! Despre suferințele provocate nu a vorbit, niciodată, nimeni!

 

SEMNEAZĂ PETIȚIA PRIN CARE PUTEM OPRI ACEST ABUZ

 

Gazele lacrimogene nu disting între presupus huligan și suporter nevinovat, între om sănătos și unul suferind de astm, cum nu disting nici între adult și copil. Gazele însă pot distruge categoric vieți, la latitudinea unui angajat mai puțin instruit sau pur și simplu trezit cu fața la cearșaf!

Semnată de cât mai mulți dintre noi, petiția poate ajunge în presă, apoi în atenția partidelor politice și finalmente în parlament, locul unde legislația poate fi amendată și chiar modificată.

Să nu lăsăm ca în România să se repete tragedii cauzate de folosirea gazelor lacrimogene pe stadioane, precum în alte țări! (vezi Indonezia, recent)

Pe stadioane ne merg copiii, frații, surorile, bărbații, părinții și bunicii, e datoria noastră să-i protejăm! De abuzuri, în țara noastră, trebuie să ne apărăm cu toții!

Mulțumim!


Daniel Șendre    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Daniel Șendre să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...