Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

Paul

#5044

2012-04-12 11:26

Tot respectul pentru eforturile pe care la face Budapesta pentru prezervarea identitatii culturale a maghiarilor din Romania. Eu ma refeream la viata economica, nu le cea culturala.
Ca maghiarii sunt buni platnici, pot sa o confirm. Cu foarte mici exceptii, clientii maghiari pe care ii am sunt foarte punctuali cu platile, la fel si cu platile catre buget. Chestiune de educatie, pentru care ii felicit.
Nu am sustinut ca nu ar fi normal sa aveti drepturi, ci pur si simplu ma refeream la isteria asta cu ”românizarea”. Tot asa cum nu sustin ca am umblat lumea toata, dar prin Europa am cam fost si astept cu interes sa exemplifici comunitatile etnice coplesite de drepturi despre care vorbesti.
Cred ca nu ai citit cu atentie, eu nu scriam despre vreun invins care a platit mai mult. Porneam de la ”bunurile mostenite” de la Ungaria, pe care, desi invingatori, le-am platit ca si cand am fi fost invinsi. Altfel spus, in 1920 v-am luat cu tot cu datorii si nu o spun la modul peiorativ.
Constat ca de la o discutie punctuala, avand ca subiect autonomia universitara, am ajuns la trimiteri la istorie, drepturi colective s.a.m.d. Poate ca ar fi nimerit ca maghiarii din Romania sa spuna o data pentru totdeauna, raspicat, ce doresc. Exista organizatii - altele decat UDMR, care o da dupa piersic crezandu-se un model de diplomatie - care sustin drepturile maghiarimii, poate ca aceste organizatii ar trebui sa ”rupa pisica” si sa spuna verde-n fata, punctual, ce doresc maghiarii in Romania. Vor ei sa traim impreuna sau isi doresc sa ramana izolati? Cat despre indatoriri, achitarea obligatiilor fiscale este numai una dintre ele, poate cel mai putin importanta, dar asta e deja o alta discutie, pe care prefer sa nu o fac aici. Cu respectul cuvenit, Paul

Raspunsuri

Szilárd

#5045 Re:

2012-04-12 19:24:30

#5044: Paul -

Prietene Paul, parerea mea este ca achitarea obligatiilor fiscale, intr-un stat pragmatic in zilele noastre nu este cea mai putin importanta indatorire. Acuma, nu te poti astepta ca ungurii sa simta romaneste, cum nu ma astept nici eu ca romanii sa simta ungureste. Este vorba de respectul reciproc si de acceptarea celuilalt asa cum e el, si nu cum as vrea eu sa fie. Loialitatea fata de un stat sau orice altceva, trebuie cistigata si nu impusa! Stiu ca te-ai referit la viata economica, dar eu consider ca educatia are strinse legaturi cu viata economica. Legat de exemplele cerute, as putea sa-ti dau Belgia sau Elvetia, dar vei spune ca acelea sint state multinationale prin definitie. Asa ca iti voi da exemple mai apropiate: italienii din Croatia, care populeaza litoralul Marii Adriatice. Cel putin in Pen. Istria unde am umblat eu, am vazut un bilingvism total, de care noi sintem inca departe, am vazut monumente pentru eroii cazuti in cele doua razboaie mondiale si acestea bilingve si continind numele atit a croatilor, cit si a eroilor italieni, desi acestia au luptat pentru acelasi pamint dar in tabere adverse. Asta numesc eu reconciliere si respect reciproc! Iar ceea ce a pus capac uimirii mele este faptul ca pe primariile acelor orasele ''bijuterii'' cum le spun eu, erau arborate doua drapele nationale: croat si italian. La fel a fost si in zona litoralului sloven. Un alt exemplu, tot din zona este cel al austriecilor din Tirolul de Sud, care a schimbat macazul de la Austria la Italia, acestia avind autonomie teritoriala, culmea, intr-o tara destul de nationalista si cu o populatie aproape de trei ori cit cea a Romaniei. Legat de ''calculele istorice'', nu sint de acord cu parerea exprimata de tine, mie imi place sa discut pe argumente si date exacte,iar neavindu-le n-as vrea sa ducem discutia legat de datorii si despagubiri la un nivel de ofense si jigniri pe care ulterior sa le regretam.