Lipsa Timbrelor pentru psihologi=Prostitutie Intelectuala!

Quoted post

radu z

#93 from:ciprian munteanu important pentru psihologi,citeste si da mai departe

2012-03-23 11:52

MANIFEST PENTRU DEMNITATEA PROFESIEI DE PSIHOLOG
2012-03-18 23:09

Realitatea prezenta:
1. Psihologii nu reusesc sa contracteze cu beneficiarii lor propriile servicii psihologice.
Motive:
a) preturile practicate pe piata nu acopera costurile reale ale serviciilor psihologice(2-10 lei pentru un aviz psihologic),
b) serviciile psihologice sunt prestate de catre persoane neautorizate sau in conditii ilegale.
2. In medie, o examinare psihologica sau o interventie psihologica nu poate avea o durata mai mica de 1 ora, care implica pe langa detinerea unor competente profesionale specifice si utilizarea unei metodologii adecvate, respectiv a a unor spatii special amenajate.
3. Pretul examinarilor psihologice a devenit unul formal, in realitate acesta acopera doar costul unei coli de hartie parafate.
Consecinte:
a) Crearea unei stari de pericol pentru societate, pentru siguranta cetatenilor,
b) Se anuleaza rolul preventiv, sensul si scopul examinarilor psihologice,
c) Beneficiarii au o imagine proasta despre serviciile psihologice si despre psihologi,
d) Profesionistii sunt eliminati treptat de pe piata serviciilor psihologice, migrand catre alte domenii de activitate (ex. resurse umane, marketing, management, etc.),
e) Corpul profesional ramane slab, devenind nefolositor la nivel institutional psihologilor.
Va adresam asadar cateva intrebari la care pot raspunde atat psihologii cat si beneficiarii serviciilor psihologice:
1. Stiati ca din datele existente la nivel national rezulta ca sunt policlinici in Romania care emit mii de avize psihologice in fiecare luna, fara nicio acoperire legala sau metodologica, in timp ce majoritatea psihologilor atestati nu au nicio examinare lunara?!
2. Puteti distinge astazi intre un aviz psihologic emis legal si un aviz psihologic produs de catre o persoana fara competente profesionale ?!
3. Vi se pare normal sa existe un numar atat de mare de avize psihologice, emise fara un corespondent economic real?!
4. Considerati normal ca dupa o perioada atat de lunga de timp statul roman sa nu detina o evidenta a examinarilor si interventiilor psihologice, iar serviciile psihologice sa poata fi prestate de orisicine?!
5. Dupa reglementarea profesiei, mai este normal ca psihologii atestati sa-si dispute contractarea serviciilor cu furnizori de servicii care functioneaza in mod ilegal?!
Solutia:
Implementarea unui sistem de evidenta riguroasa a actelor profesionale ale psihologilor din Romania prin registre si timbre profesionale.
Cum?!
Prin utilizarea atributiilor normative conferite de lege Colegiului Psihologilor si punerea in aplicare imediat a Dispozitiei presedintelui Colegiului nr. 1/2012.
Ce sunt registrele profesionale?
Registre ale psihologilor si ale formelor independente de exercitare ale profesiei. Psihologul are doar un registru, numai cabinetul are doua registre pentru evidenta corespondentei si pentru evidenta contractelor. Registrele nu contin rubrica de CNP sau adresa a beneficiarului. Iar raportarile viitoare nu cuprind datele personale ale pacientilor, nume, prenume sau CNP, ci doar numarul de examinari pe care le efectueaza psihologul .
Ce efect au timbrele profesionale?
Indeparteaza escrocii si practica ilegala din piata serviciilor psihologice, prin imposibilitatea ca acestia sa intre in posesia timbrelor profesionale si implicit – imposibilitatea acestora de a mai presta servicii psihologice.
Cine nu doreste ca serviciile psihologice sa fie prestate doar de catre psihologi?
a) Furnizorii ilegali de servicii psihologice
b) Psihologii angajati la furnizori ilegali de servicii psihologice
c) Producatorii de teste psihologice care vand testele si emit licente de utilizare catre nepsihologi
d) Furnizorii ilegali de servicii psihologice care au contracte cu statul
e) Persoanele neinformate asupra beneficiilor evidentei serviciilor psihologice
Mituri:
Colegiu vrea sa ia banii psihologilor! Costul unui timbru este de 1 leu, Colegiul nu ia niciun ban, iar Posta isi acopera din acel leu cheltuielile de productie, transport, distributie, introducerea datelor pentru facturare, verificarea clientului si sistemul informatic.
Colegiu incalca confidentialitatea datelor pacientilor! Niciuna dintre datele cu caracter personal nu se raporteaza, psihologul pastreaza aceste date confidentiale, se raporteaza doar numarul de examinari.
Prin masura aprobata de catre Colegiul Psihologilor din Romania se urmaresc urmatoarele rezultate:
1. Sistemul mixt de evidenta profesionala va estompa prezenta pe piata serviciilor psihologice a unui numar atat de mare de avize psihologice emise in conditii de ilegalitate,
2. Sistemul de timbrare profesionala va estompa emiterea fara acoperire de timp, fara acoperire metodologica si financiara a avizelor psihologice,
3. Posta Romana, in calitate de unic producator si distribuitor de timbre la nivel national, avand autonomie, experienta, credibilitate, dar si infrastructura necesara pentru furnizarea acestor produse si servicii, va realiza prima evidenta statistica a serviciilor psihologice din Romania prin intermediul timbrelor profesionale, care nu vor putea fi falsificate si in acelasi timp nu vor putea fi achizitionate de catre persoanele neautorizate,
4. In final, profesia de psiholog va deveni o profesie respectata pentru contributia socio-economica a acesteia, care creaza plus-valoare in societatea romaneasca
Concluzii:
Ca in orice alta profesie reglementata exista metode pentru a preveni ilegalitatea exercitarii acestora, pentru securizarea beneficiarului final.
Securizarea actelor psihologilor inseamna securizarea beneficiarilor serviciilor psihologice.
Monopolurile legale in serviciile psihologice denota o gresita impartire a apietei serviciilor psihologice si reclama o reforma a acestora plecand de la evidentele actelor profesionale.
Valoarea timbrului profesional acopera cheltuielile de productie, transport, distributie si evidenta statistica. Colegiul Psihologilor nu castiga niciun leu din timbrarea profesionala, insa psihologii dau demnitate muncii lor.
Dispozitia presedintelui nr. 1/2012 este un act impotriva abuzului exercitat asupra psihologilor de catre cei pe care nu ii intereseaza decat banii!!!

Raspunsuri


Musafir

#94 Re: from:ciprian munteanu important pentru psihologi,citeste si da mai departe

2012-03-23 13:35:23

#93: radu z - from:ciprian munteanu important pentru psihologi,citeste si da mai departe

Ok, asta e valabil pt exceptiile putine care colaboreaza cu policlinicile.

Dar cu cei muritori cu cabinete ce aveti? Nu-si scot bani nici pt. cheltuielile lunare.

Iar pt ca aceasta masura sa aiba un efect vizibil, va trebui sa asteptam o perioada lunguta pt ca nu cred ca de la 1 aprilie lumea va fugi sa renegocieze contractele deja incheiate. In naivitatea voastra credeti ca Policlinicile se vor grabi sa renegocieze tarifele pt ca asa crede CPR sa ajute psihologii?

Si cu consilierii si psihoterapeutii ce aveti? Oricum au clienti putini. Probabil v-ati gandit sa le ocupati timpii morti cu completarea de registre si procese verbale. Ce dragut din partea voastra....

Ajunge!

#138 Re: from:ciprian munteanu important pentru psihologi,citeste si da mai departe

2012-03-26 12:30:09

#93: radu z - from:ciprian munteanu important pentru psihologi,citeste si da mai departe

Pentru Radu Z:

Interesanta intentia ta de a ne lectura noua, celorlalti , continutul hotararii respective.

Nu ai trait sub dictatura sau nu ai reflexe de libertate?

Eu inteleg cu totul altceva:

1) daca CPR constata contraventii si infractiuni comise de psihologi sau organizatii ( cum ar fi enumeratele avize fara drept, pe spaga sau nu), legal, european, etic si moral este sa initieze demersuri legale impotriva banuitilor ( reclamatii, sesizari, ,mass-media, etc.)

2) daca CPR doreste sa protejeze psihologii cu atestat atunci sa NU restranga drepturile acestora.

3) registrul de corespondenta inseamna controlul corespondentei ( private, profesionale, e-mai, scrisori, sms-uri. skype, messanger, ?; toate acestea  si nu numai, din moment ce nu se precizeaza) si asta zilnic, inclusiv duminica, sarbatorile legale si concediu ( deaorece nu se precizeaza). Aceasta prevedere este deja ilegala si incalca drepturile fundamentale ale omului dar si confidentialitatea actului psihologic.

3) In registre se inscriu cel putin numele si alte date de identificare a beneficiarului de servicii psihologice, ceea ce incalca confidentilaitatea actului psihologic. In Romania de azi e suficient sa se afle ca mergi la psiholog....daca esti si persoana publica...E an electoral,  nu? Si e irelevant ca aceste registre se pastreaza la psiholog din moment ce ele trebuie predate ( pe parcurs si la incheierea carierei ) si prezentate organelor de control ale CPR - deci confidentialitatea e OBLIGATORIU compromisa, ab initio.

4) Placuta expresia prin care CN Posta Romana devine for decizizional cu privire la numarul timbrelor pe care le poate cumpara un psiholog ( profesiune liberala, nu-i asa?!)

5) Un timbru are pret de fabricatie de sub 0,1 lei. restul e profit direct si indirect. E o afacere extrem de banoasa, in an electoral, si desigur, contractul e confidential ( spre deosebire de actul psihologic....).

Suficient, nu? Daca nu, mai sunt obiectii rationale si pertinente.

CPR ar trebui sa fie o institutie democratica - si nu e- si sa apere INTERESELE psihologilor - si nu o face. Concluzia: sa schimbam CPR din interior sau sa facem alt CPR. AL NOSTRU !

E inacceptabil ca la 22 de ani de la revolutie sa se mai emita asemenea norme si sa mai existe asemenea mentalitati!