Vocea directorilor de școli: Cerem Schimbare și Respect!

În baza art. 1, alin. 1 din OG nr 27/ 2002, depunem prezenta

          Înțelegem contextul socio-economic complicat în care se găsește societatea românească, dar luarea unor măsuri neadecvate, care vor avea consecințe în diminuarea calității actului managerial și educațional este regretabilă și inacceptabilă.

1. Recentele propuneri de măsuri privind diminuarea degrevării pentru directorii din școli și licee, din unitățile de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, precum și din centrele de excelență vor avea asemenea consecințe :
Vă reamintim faptul că directorii de școli sunt plătiți tot pentru 8 ore/zi, iar activitatea lor se supune reglementărilor Codului muncii. Cele 14 ore de predare ar presupune activități didactice specifice asociate (de exemplu, pregătirea orelor, corectarea evaluărilor scrise etc.), care necesită un anumit buget de timp. În acest context, timpul alocat sarcinilor manageriale va fi drastic diminuat. Modificarea timpilor alocați sarcinilor generează, pe cale de consecință și modificarea obligațiilor aferente. Concret, 14 ore de predare pentru directori înseamnă3,5 zile pe săptămână socotind și timpul de pregătire a materialelor/evaluare/remediere/performanță. Rezultă că rămân 12 ore pe săptămână de alocat funcției manageriale, ireal raportat la volumul de muncă existent și cu consecințe grave asupra calității din sistemul de învățământ preuniversitar, universitar și a resursei de pe piața muncii, adică a întregului sistem socio-economic din România. În consecință, deoarece degrevarea noastră se modifică, în sensul creșterii obligațiilor didactice, atunci trebuie diminuate obligațiile manageriale.
În această privință, vă reamintim că funcția de manager de școală poate fi ocupată doar de către cadre didactice, care, pe lângă atribuțiile manageriale, are de efectuat și o normă didactică de 4-6, sau 6-8 ore/săptămână. Prin urmare, un director de școală are deja o normă didactică de aproape jumătate din norma didactică obișnuită (sau poate chiar mai mult), la care se adaugă atribuțiile manageriale și cu toate acestea  se dorește creșterea normei de predare, cu un timp de muncă dublu față de un cadru didactic? Vă rugăm, în acest sens, să aveți în vedere că toată legislația în vigoare, începând cu Constituția României, recunoaște importanța principiilor nediscriminării, egalității și importanței sociale a muncii, deci nu putem să nu observăm inconsecvența legiuitorului concretizată în stabilirea diferențiată și discriminatorie a unor norme de muncă. De asemenea, principiul neretroactivității măsurilor administrative, în sensul că o normă emisă ulterior nu poate afecta în mod legitim situații juridice deja constituite, este o normă de drept internațional care se impune a fi respectată.
Mai mult, în calitate de directori am încheiat un contract de management, cu anumite condiții, drepturi și obligații, iar modificarea acestuia nu este unilaterală, potrivit legii. În aceeași ordine de idei, posibilitatea de a se exercita anumite presiuni pentru semnarea actelor adiționale aferente, constituie o ilegalitate și un abuz, încalcă Constituția României și Codul muncii și presupune consecințe și răspundere juridică aferentă factorilor decizionali.

 2. O altă problemă care va impacta major în detrimentul calității, sistemul de învățământ este propunerea demajorare a normei didactice cu 2 ore:

             La acest moment au fost derulate majoritatea activităților din calendarul de mobilitat: rezolvarea restrângerilor de activitate, completarea normelor, pretransferurile etc. Creștereanormelor didactice produce următoarele consecințe:

Apariția unor situații în care cadrele didactice intră în restrângere de activitate și sunt informate în luna iulie - august, în perioada concediului de odihnă.
La nivelul școlilor ar trebui să se realizeze o procedură care presupune resursă umană, aflată în concediul legal de odihnă! La fel și colegii aflați în situații critice!  
Cadrele didactice aflate în situația restrângerii sunt discriminate – nu au participat împreună cu ceilalți colegi la completarea/ocuparea posturilor/fracțiunilor vacante, derulate deja conform etapelor de mobilitate din Calendarul aferent Metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026, aprobata OMEC nr. 74955/2024, încălcându-se grav principiile constituționale!

 În susținerea punctelor de vedere expuse anterior invocăm următoarele dispoziții legale: Constituția României, Art. 16 al. 1 – Egalitatea în drepturi: „Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.”, Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 și Legea 53/2003 - Codul Muncii.

ÎN CONCLUZIE,

Stimate Domnule Prim-ministru Ilie Bolojan și StimateDomnule Ministru Daniel David, vă solicităm să aveți în vedere respectarea legislației în vigoare în privința degrevării pentrufuncțiile de conducere, de îndrumare şi control și a normei didactice din învăţământul preuniversitar cu  respectarea principiului importanței sociale a muncii, în sensul că deciziile trebuie luate în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor (conform pregătirii profesionale specifice, la care se adaugă formarea managerială), evitarea inechităților și a discriminării managerilor de școală, respectiv a cadrelor didactice.


Directori din învățământul preuniversitar    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Directori din învățământul preuniversitar va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...