Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post


Musafir

#963 Re:

2012-03-20 08:25

#915: Judex -

Mai degraba moare un maghiar sub unui medic roman decat invers. Chiar e atat de greu de inteles??? Ungurul invata limba romana 12 ani.

Raspunsuri

Judex

#1012 Re: Re:

2012-03-20 13:13:37

#963: - Re:Un medic, fie român, fie maghiar, oriunde ar lucra, dacă nu este bine educat, este duşmănos faţă de cineva pe care nu-l place sau nu i-a dat şpagă, poate să te neglijeze, cum se mai întîmplă adesea în România.

Iredentismul este un izvor nesecat de duşmănie. De altfel, noi românii, pentru seriozitatea voastră vă apreciem şi vă stimăm şi sunteţi oricînd bineveniţi în casa noastră. Dar pentru şovinişti şi iredentişti nu avem nici o milă. De ce voi care sunteţi minoritari în proporţie de 5-6% la nivel de ţară şi de 10-15% la nivel de Ardeal şi Banat aveţi pretenţia ca populaţia românească să vă vurbească limba? (Chiar dacă vă limitaţi pretenţia asta absurdă numai la Ardeal şi Banat)

Mi-a răspuns pe acest forum un maghiar, sau secui, la un mesaj de-al meu în limba maghiară, deşi am spus de la început că nu cunosc această limbă, şi n-am înţeles o boabă. Am desluşit ceva cu Trianon şi cu diktat, în rest, probabil că m-a înjurat. Trianonul după cîte ştiu eu, dar s-ar putea să mă înşel, a avut loc prin 1920, pe cînd Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a avut loc la 1 dec. 1918. Toţi delegaţii veniţi de pe tot teritoriul Ardealului şi Banatului au adus fiecare dintre ei "Credienţiale" (un fel de adeverinţe tipizate) conţinînd semnăturile a sute şi mii de ardeleni şi bănăţeni care cereau unirea cu ŢARA. Aceste zeci de mii de credienţiale se afflă şi sunt păstrate cu sfinţenie în arhivele naţionale ale ţării ca o mărturie şi dovadă de netăgăduit că aceasta era VOINŢA NAŢIONALĂ liber exprimată de un popor oprimat, umilit şi desconsiderat timp de peste un mileniu.

Cît priveşte diktatul, acesta a fost, dar nu la Trianon unde s-a consfinţit dorinţa unui popor covîrşitor de majoritar, ci la Viena, la 30 aug. 1940 cînd această frumoasă provincie a ţării numită Ardeal a fost bestial sfîşiată, partea de N-E a acesteia fiind dată pe mîna unor barbari, ca  mai apoi, pe această porţiune, în unele sate, noii ocupanţi   să facă adevărate măceluri,  demne numai de comportamentul sălbatec al lui Attila. Aveţi curajul să mergei le Ip, Tresnea, Almaşul Mare, Săpînţa, Camăr, Păuşa, Ciumărna, Şimleul Silvaniei,Huedin, etc, etc. şi să le spuneţi oamenilor de a colo că vreţi să le aduceţi din nou pe cap honvezii? O pagină de forum nu mi-ar ajunge să enumăr atrocităţile fără seamăn produse de acele fiare cu chip de om care au călcat acest frumos ţinut martirizat.