Demiterea directorului juridic CPR pt. deservicii aduse profesiei

Quoted post


Musafir

#468 Legea 213/2004 nu priveste spatiul bugetar

2018-01-05 10:32

Legea 213/2004 se refera exclusiv la spatiul privat al psihologiei. Lumea universitara intelege foarte putin mediul practicienilor si cum traiesc astia din teritoriu.

Raspunsuri


Musafir

#485 Re: Legea 213/2004 NU priveste spatiul bugetar!

2018-01-12 11:50:00

Psihologii angajati bugetari raspund in exercitarea profesiei de psiholog conform prevederilor legilor speciale si regulamentelor sau statutelor institutiei bugetare respective.

Legea nr.213/2004 reglementeaza doar dreptul de libera practica privata al psihologilor, adica exclusiv activitatea desfasurata de psihologi in regim privat prin cabinetele individuale de psihologie sau societatile profesionale de psihologie, toate acestea functionand doar in regim privat

Legea nr.213/2004 NU REGLEMENTEAZA activitatea psihologului angajat cu statut de functionar public sau cu statut de cadru didactic, raspunderea acestora in exercitarea profesiei de psiholog fiind reglementata priprevederile legilor speciale si ale regulamentelor sau statutelor institutiei respective.

Legea nr.213/2004 

Art. 4
(1) Psihologul cu drept de libera practica isi desfasoara activitatea pe baza principiului independentei profesionale

Art. 6 

Exercitarea profesiei de psiholog se desfasoara:
a) in sectorul privat, in regim salarial, sau independent cu drept de libera practica, potrivit dispozitiilor prezentei legi si ale altor reglementari si acte normative in vigoare;

b) in sectorul public, in care psihologii au, dupa caz, statutul de functionar public, cadru didactic si alte functii, potrivit prevederilor legilor speciale si regulamentelor sau statutelor institutiei respective.

Art. 13
(1) Pentru exercitarea profesiei, psihologii cu drept de libera practica pot infiinta, la alegere, potrivit legii, cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale

Art. 23
(1) Colegiul Psihologilor din Romania, denumit in continuare Colegiu, este o organizatie profesionala, cu personalitate juridica, de drept privat, apolitica, autonoma si independenta, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii. Colegiul are rolul de a reprezenta si de a ocroti la nivel national si international interesele profesiei de psiholog cu drept de libera practica.

Art. 24
Atributiile Colegiului sunt urmatoarele:
a) asigura respectarea cadrului organizatoric pentru exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica in conditiile prezentei legi;

Art. 49
Sursele de finantare ale Colegiului sunt urmatoarele:
a) cotizatii;
b) taxe;
c) donatii si sponsorizari din partea unor persoane fizice si juridice;
d) alte surse, conform legilor in vigoare.

"Totodată, Colegiul Psihologilor din România menţionează că psihologii cu drept de liberă practică au toate drepturile şi obligaţiile reglementate în Legea nr. 213/2004,"

"Precizăm faptul că o eventuală culpă profesională a psihologilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate fi constatată numai  potrivit procedurilor Codului de procedură disciplinară."

www.stiripesurse.ro