Morometii la subiectul 3 la bac

Quoted post


Musafir

#1613

2016-07-06 21:06

Nepotul meu, elev la Liceu de Filologie din Timisoara a selectat pentru SUB.I, romanul "Morometii", intrucat asa i s-a spus la scoala si asa a citit, si pe NET, in articole postate de personalitati in domeniu.
Si asa CERINTA la UMAN, a fost ambigua, neincadrand romanull intr-o ETAPA anume, a Literaturii romane, ci s-a scris lapidar:" Redactati un eseu despre un roman psihologic"! Atat!

Sunt profesor universitar, doctor in LIMBA ROMANA si sunt consternata de gandirea echipei de profesori, care alcatuiesc subiectele la LLR!
Daca un om scolit, care mai are idee despre ce s-ar studia la Facultatea de Litere, ar intelege ca "Scoala romaneasca pregateste viitori absolventi de Litere, Sectia Literatura cu Subsectia<< Teorie si Estetica literara>>", in asa fel ca elevii sa se descurce in viata, stiind ce inseamna si utilizand lexeme ca :epitet, metafora, hiperbola, incipit, antialofilic, omniscient, extradiegetic etc.,etc., etc., lexeme fara de care nu se pot descurca in viata, cu alte cuvinte, Scoala Romaneasca pregateste viitori<>!"
Ceea ce mai sufoca pe elevi este, si faptul ca toooo-ot stau sa numere cuvintele ca sa nu depaseasca numarul propus..."curat mestesug de tampenie"!!!!
Si atunci, daca bietii elevi, reusesc sa invete " a la Traznea ", dar LOGIC, 20 de Comentarii, cu concluzie cu tot, daca fac meditatie sa-si aminteasca de Maria Lor CRATIMA si VIRGULA , atunci CUM e posibil sa nu ia BAC-ul si sa nu le fie luata in considerare stradania, scriind despre personajul cel mai iubit de cititorii romani, cata vreme ILIE se reveleaza ca filosof, inteligent, comunicativ, jovial etc., iar Marin Preda, apeleaza vizibil la instrumentele analizei psihologice, intalnite la ILIE, instrumente rin care, si Ilie, lucreaza prin oameni, si anume: disimularea, introspectia, memoria involuntara, arta amanarii, aureolate de stilul indirect liber, manuit cu arta de Moromete!
Vrem luarea in considerare a romanului "MOROMETII", ca n-au scris copiii"in Gradina Ghetsemani", ci asa cum scrie, si pe NET, au scris despre <>!"
Doamne, ajuta!

Raspunsuri


Musafir

#1643 Re:

2016-07-07 09:23:36

#1613: -  

 Hai sa iti spun si eu vreo doua "conase profesor". Daca esti asa mare doctor in romana pe cat te dai, ar trebui sa stii ca pe NET nu se gasesc surse sigure tot timpul si oricine poate sa scrie orice acolo, neffind persoane care sa verifice fiecare amanunt. Alta treaba ar fi, de ce elevii care au scris corect la subiectul 3 (nu I cum ai zis tu), ar trebui sa fie punctati in acelasi fel cu cei care au scris gresit? Doar asa ca toata lumea sa se simta bine ca a luat punctaj mare? Daca nepotul tau nu a fost in stare sa scrie altceva decat Morometii de ce sa fie punctat ca si cum ar fi corect? Asa scriau si altii Harap-Alb sau chiar poezie, ca doar si alea sunt psihologice ca te fac sa gandesti daca o iei asa. Cerinta a fost clara, si a fost un subiect incredibil de simplu, deoarece au fost de ales dintre destule romane. Cei care au scris gresit nu merita punctati cu nimic, deoarece nu sunt egalii celor ce au respectat cerinta.