Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#27241 Ponta: “am salvat CE Oltenia!”

2014-10-06 07:23

#27239: - Ponta promite că „următorul guvern“ va rezolva problemele  

 http://www.impactingorj.com/

Ponta: “am salvat CE Oltenia!”

06 Oct 2014 scris de Loredana Covei 
Aflat într-o vizită de lucru la Cariera Roşia, din cadrul CE Oltenia, premierul Victor Ponta a reconfirmat încă odată sprijinul pe care îl va acorda pe viitor acestei companii energetice, încât ea să funcţioneze ani buni de acum încolo.

Deşi s-a arătat interesat de găsirea de soluţii pe viitor, încât Complexul Oltenia să facă faţă competiţiei, premierul Victor Ponta nu a ratat ocazia de a reaminti angajaţilor prezenţi, cu ocazia vizitei de lucru, că dacă nu era el, acest colos energetic se închidea. „Să aveţi de lucru! Am zis eu … dacă nu eram eu se închidea şandramaua asta, noroc că am pus toţi umărul că altfel rămâneam fără CE Oltenia”, a spus Ponta.

Sprijin pentru mineri şi energeticieni

Întrebat de ce a venit în Gorj, chiar în prima zi de campanie electorală, premierul Victor Ponta a adus în atenţie legătura pe care o are cu acest judeţ, dar şi implicarea făcută pentru salvarea Complexului Oltenia. „Stiţi care este legătura sentimentală cu judeţul Gorj, ce obligaţii am faţă de oamenii de aici, cei din Gorj ştiu că în 2012 –Complexul Oltenia era aproape să se închidă şi am reuşit să-l salvăm. Am spus că trebuie să avem Complexul Oltenia, înainte de a fi premier, că fără asta nu poate să trăiască România şi dacă ne-a dat Dumnezeu energie hidro, termo şi energie regenerabilă –suntem bogaţi şi nu depindem de nimeni”, a spus premierul Ponta. În declaraţiile făcute, acesta a reamintit încă odată faptul că este informat cu privire la problemele pe care le are Complexul Oltenia, de la partea de legislaţie, până la ceea ce priveşte încasarea banilor. „Ştiu că sunt probleme cu încasările de la Oltchim şi de la RAAN, sunt probleme cu legislaţia şi sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem. Dacă nu voi fi prim-ministru, le va face viitorul Guvern şi voi exercita toate presiunile legale ca să se ia toate măsurile, ca ceea ce ţine de energia termo să supravieţuiască cel puţin 20 de ani de acum încolo”, a mai explicat premierul Victor Ponta, jurnaliştilor. În ceea ce priveşte problemele legate de Transelectrica, Ponta a scos în evidenţă faptul că deşi statul este acţionar majoritar la CE Oltenia, totuşi societatea de stat are un management privat, singurul sprijin pe care ar putea să-l dea Guvernul fiind cel legat de obţinerea avizelor, procedurile de expropiere sau pe partea de legislaţie. Pentru următoarea perioadă, premierul Victor Ponta şi-a propus, aşa cum a făcut –o de altfel şi până în prezent, ca factorul „politic”, să nu mai existe în companii. „Momentele când se dădeau ordine la Trangaz sau la CE Oltenia, de primul ministru, nu mai există şi cred că e mai bine! Şi e mai bine aşa, nu mai apare subiectivismul politic şi se ghidează după nişte reguli economice corecte. Încercăm să le gestionăm mai bine şi să scoatem subiectivismul politic din gestionarea companiilor”, a precizat premierul. În ceea ce priveşte problema Complexului Oltenia, care în ultima perioadă a ajuns să vândă MW- utul cu un leu, premierul Ponta a explicat faptul că: „anul trecut s-au luat de către Guvern măsuri dureroase, care au adus critici, dar fără de care CE Oltenia era închis şi Hidroelectrica în faliment. I-am supărat pe cei ce au investit în energia regenerabilă, dar au înţeles că nu se putea sta numai cu energie din vânt”.

Ponta: „CEO, trebuie să reziste pe piaţă!”

Întrebat cu privire la salvarea locurilor de muncă pe viitor, premierul Ponta a declarat scurt că răspunsul la întrebare trebuie dat de managerul CE Oltenia. Şi totuşi, acesta a dat de înţeles faptul că trebuie luate măsuri în compania energetică pentru ca ea să reziste pe piaţă, în competiţie cu alte companii. „Am salvat CE Oltenia şi mai departe ea trebuie să reziste pe piaţă, în competiţie. Trebuie să se ia toate măsurile pentru ca să aibă şi numărul de personal şi cheltuielile de personal, care să o păstreze în competiţia cu celelalte companii. Dacă însă nu luam nişte măsuri nu mai aveam deloc CEO şi cred că acest lucru l-am făcut bine pentru companie şi o vom face în continuare”, a mai declarat premierul Ponta.

Raspunsuri


Musafir

#27242 CE Oltenia, prioritate pentru Victor Ponta

2014-10-06 07:29:43

#27241: - Ponta: “am salvat CE Oltenia!” 

 http://www.gorjexclusiv.ro/cotidian

CE Oltenia, prioritate pentru Victor Ponta

Autor: Liviu Capataru | 00:09, 06.10.2014
 
Premierul Victor Ponta a promis încă o dată sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia. Prezent la Gorj, chiar în prima zi de campanie electorală, candidatul la prezidenţiale a vizitat mai multe obiective importante pentru judeţ şi nu numai. Victor Ponta a dat asigurări că se lucrează pentru ca marii datornici către CE Oltenia să achite sumele de bani. Acesta le-a transmis minerilor şi energeticienilor că va lua măsuri pentru ca „energia termo să supravieţuiască cel puţin 20 de ani”.
 

Victor Ponta a vrut să arate că Gorjul este cel mai important judeţ pentru el şi a derulat aici o vizită de lucru chiar în ziua de debut a campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Premierul recunoaşte că nici nu se putea altfel, dată fiind legătura sentimentală cu Gorjul. La Cariera Roşia a fost prima oprire. Primul ministru a aflat de la managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, toate detaliile despre punctele de lucru ale companiei şi mai ales investiţiile realizate pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu.

 „Termocentrala este retehnologizată”

„Cariera este modernă, bine întreţinută, evacuăm ape şi sunt excavatoare dispuse pe diferite trepte de exploatare. Anul trecut am mers cam în 2,5 milioane de tone, iar preţul la cărbune este competitiv, comparând cu orice carieră de genul ăsta din lume. Sunt probleme de mediu, pentru că oraşul Rovinari s-a extins. Avem un depozit de cărbune, care va trebui să îl mutăm în curând. Avem tot proiectul, dar, din păcate, sunt probleme de exproprieri. E o problemă aici, pentru că Ministerul Economiei, care este expropriator, nu este capitalizat, nu are bani, în schimb, noi avem bani în buget, dar nu putem. Trebuie creat un mecanism de transfer al banilor din bugetul companiei în bugetul ministerului. Termocentrala este retehnologizată trei sferturi. Acolo unde mai iese fum negru, este ultimul bloc pe care îl avem în CEO fără condiţii de mediu”, i-a explicat Laurenţiu Ciurel lui Victor Ponta.

 Datoriile RAAN şi Oltchim

Şeful CE Oltenia a profitat de vizita premierului şi i-a transmis încă o dată problemele cu care se confruntă unitatea. „La Cariera Berbeşti, am făcut un raport de evaluare acum şi a ieşit că dacă vreau să o dau, trebuie să mai dau 60 de milioane de lei. Berbeştiul deserveşte Oltchimul. O dăm şi cu 1 leu, dar să fie un pic peste datorie. Datoria lor e de 280 de milioane de lei la zi şi de tot 316 milioane de lei. Asta la Govora, şi mai am 330 de milioane la RAAN şi încă 300 de milioane în ţară – Arad, Oradea, Timişoara, Craiova. Putem face o tranzacţie,  le lăsăm o perioadă de graţie până îşi revine Oltchimul şi scăpăm de creanţă acum. De doi ani şi jumătate, 2.500 de oameni, în afară de Brăila, lucrează fără bani. Îi plătim şi nu produc nimic. Lucrează pentru entităţile din afara Complexului. E Berbeştiul, Husnicioara şi nu numai, pentru că mai sunt şi completări din alte cariere. Cam 100 de milioane de lei pe an se adaugă artificial ca penalităţi”, a mai spus Laurenţiu Ciurel, în timpul vizitei premierului.

 „Legătura mea sentimentală cu Gorjul”

Prezidenţiabilul a transmis încă o dacă faptul că CE Oltenia rămâne o prioritate pentru el şi a dat asigurări că problemele companiei îşi vor găsi rezolvare. „Am ales să vin la Gorj în prima zi de campanie, pentru că ştiţi foarte bine care este legătura mea sentimentală cu Gorjul, ştiţi foarte bine ce obligaţii am faţă de oamenii de aici. Dacă ei, în urmă cu mulţi ani, nu mă sprijineau, nu mai ajungeam să candidez la nici o funcţie. Dumneavoastră, cei din Gorj, ştiţi foarte bine că, în 2012, CEO era aproape să se închidă. Am reuşit cu muncă multă să îl salvăm. Nu au fost numai lucruri uşoare de făcut. Ştiu foarte bine cine şi-a mai pierdut câte un loc de muncă, cine a mai pierdut din salariu, dar, din punctul meu de vedere, înainte să fiu prim-ministru, am spus că trebuie să avem Compania Energetică Oltenia, că fără asta nu se poate să trăiască România, nu doar Gorjul”, a declarat Victor Ponta, după ce a vizitat Cariera Roşia.

 „Ştiu că nu toate lucrurile sunt roz”

Ponta nu a ocolit nici subiectele fierbinţi, precum locurile de muncă la CE Oltenia sau creanţele uriaşe pe care Complexul le are de recuperat. „Ştiu că nu toate lucrurile sunt roz. Am mai discutat cu directorul general, cu autorităţile locale şi ştiu că sunt mari probleme cu datoriile care trebuie încasate de la Otchim şi de la RAAN, că sunt încă probleme de legislaţie apropo de exproprieri. La Oltchim şi la RAAN, degeaba le cerem să plătească mâine datoriile, că nu au de unde. Trebuie sprijiniţi să repornească activităţile şi să poată avea un calendar de eşalonare. Se întâmplă şi ca alţi datornici să spună că nu plătim, ieşim în stradă sau facem puţină gălăgie la televizor şi nu o să se întâmple nimic. Eu îmi doresc ca toţi locuitorii din oraşele mari să aibă un preţ rezonabil şi acceptabil la încălzirea termică, dar să nu aibă nici un preţ, nu se poate. Dacă vor fi păstrate locurile de muncă la CEO, asta trebui să vă spună directorul general. Eu vă spun că am salvat CEO. Mai departe, ea trebuie să reziste pe piaţă, în competiţie, şi trebuie să ia toate măsurile să aibă şi numărul de personal şi cheltuielile de personal care să o păstreze în competiţia cu celelalte companii. Dacă nu luam nişte măsuri, nu mai aveam deloc Compania Energetică Oltenia. Am multe lucruri pe care trebuie să le facem în continuare. Şi dacă nu o să mai fiu prim-ministru, trebuie să le facă următorul Guvern şi vă asigur că voi exercita toate presiunile legale ca să se ia toate măsurile ca tot ce ţine de energia termo să supravieţuiască cel puţin 20 de ani de acum încolo”, a mai spus premierul Victor Ponta, în timpul vizitelor la Cariera Roşia şi Termocentrala Rovinari.

 
Ponta: “am salvat CE Oltenia!” 06 Oct 2014

#35491 Re: Ponta: “am salvat CE Oltenia!”06 Oct 2014

2015-03-19 13:38:56

#27241: - Ponta: “am salvat CE Oltenia!” 

 

 http://www.impactingorj.com/

Ponta: “am salvat CE Oltenia!”

06 Oct 2014 scris de Loredana Covei 
Aflat într-o vizită de lucru la Cariera Roşia, din cadrul CE Oltenia, premierul Victor Ponta a reconfirmat încă odată sprijinul pe care îl va acorda pe viitor acestei companii energetice, încât ea să funcţioneze ani buni de acum încolo.