Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27242 CE Oltenia, prioritate pentru Victor Ponta

2014-10-06 07:29

#27241: - Ponta: “am salvat CE Oltenia!” 

 http://www.gorjexclusiv.ro/cotidian

CE Oltenia, prioritate pentru Victor Ponta

Autor: Liviu Capataru | 00:09, 06.10.2014
 
Premierul Victor Ponta a promis încă o dată sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia. Prezent la Gorj, chiar în prima zi de campanie electorală, candidatul la prezidenţiale a vizitat mai multe obiective importante pentru judeţ şi nu numai. Victor Ponta a dat asigurări că se lucrează pentru ca marii datornici către CE Oltenia să achite sumele de bani. Acesta le-a transmis minerilor şi energeticienilor că va lua măsuri pentru ca „energia termo să supravieţuiască cel puţin 20 de ani”.
 

Victor Ponta a vrut să arate că Gorjul este cel mai important judeţ pentru el şi a derulat aici o vizită de lucru chiar în ziua de debut a campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Premierul recunoaşte că nici nu se putea altfel, dată fiind legătura sentimentală cu Gorjul. La Cariera Roşia a fost prima oprire. Primul ministru a aflat de la managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, toate detaliile despre punctele de lucru ale companiei şi mai ales investiţiile realizate pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu.

 „Termocentrala este retehnologizată”

„Cariera este modernă, bine întreţinută, evacuăm ape şi sunt excavatoare dispuse pe diferite trepte de exploatare. Anul trecut am mers cam în 2,5 milioane de tone, iar preţul la cărbune este competitiv, comparând cu orice carieră de genul ăsta din lume. Sunt probleme de mediu, pentru că oraşul Rovinari s-a extins. Avem un depozit de cărbune, care va trebui să îl mutăm în curând. Avem tot proiectul, dar, din păcate, sunt probleme de exproprieri. E o problemă aici, pentru că Ministerul Economiei, care este expropriator, nu este capitalizat, nu are bani, în schimb, noi avem bani în buget, dar nu putem. Trebuie creat un mecanism de transfer al banilor din bugetul companiei în bugetul ministerului. Termocentrala este retehnologizată trei sferturi. Acolo unde mai iese fum negru, este ultimul bloc pe care îl avem în CEO fără condiţii de mediu”, i-a explicat Laurenţiu Ciurel lui Victor Ponta.

 Datoriile RAAN şi Oltchim

Şeful CE Oltenia a profitat de vizita premierului şi i-a transmis încă o dată problemele cu care se confruntă unitatea. „La Cariera Berbeşti, am făcut un raport de evaluare acum şi a ieşit că dacă vreau să o dau, trebuie să mai dau 60 de milioane de lei. Berbeştiul deserveşte Oltchimul. O dăm şi cu 1 leu, dar să fie un pic peste datorie. Datoria lor e de 280 de milioane de lei la zi şi de tot 316 milioane de lei. Asta la Govora, şi mai am 330 de milioane la RAAN şi încă 300 de milioane în ţară – Arad, Oradea, Timişoara, Craiova. Putem face o tranzacţie,  le lăsăm o perioadă de graţie până îşi revine Oltchimul şi scăpăm de creanţă acum. De doi ani şi jumătate, 2.500 de oameni, în afară de Brăila, lucrează fără bani. Îi plătim şi nu produc nimic. Lucrează pentru entităţile din afara Complexului. E Berbeştiul, Husnicioara şi nu numai, pentru că mai sunt şi completări din alte cariere. Cam 100 de milioane de lei pe an se adaugă artificial ca penalităţi”, a mai spus Laurenţiu Ciurel, în timpul vizitei premierului.

 „Legătura mea sentimentală cu Gorjul”

Prezidenţiabilul a transmis încă o dacă faptul că CE Oltenia rămâne o prioritate pentru el şi a dat asigurări că problemele companiei îşi vor găsi rezolvare. „Am ales să vin la Gorj în prima zi de campanie, pentru că ştiţi foarte bine care este legătura mea sentimentală cu Gorjul, ştiţi foarte bine ce obligaţii am faţă de oamenii de aici. Dacă ei, în urmă cu mulţi ani, nu mă sprijineau, nu mai ajungeam să candidez la nici o funcţie. Dumneavoastră, cei din Gorj, ştiţi foarte bine că, în 2012, CEO era aproape să se închidă. Am reuşit cu muncă multă să îl salvăm. Nu au fost numai lucruri uşoare de făcut. Ştiu foarte bine cine şi-a mai pierdut câte un loc de muncă, cine a mai pierdut din salariu, dar, din punctul meu de vedere, înainte să fiu prim-ministru, am spus că trebuie să avem Compania Energetică Oltenia, că fără asta nu se poate să trăiască România, nu doar Gorjul”, a declarat Victor Ponta, după ce a vizitat Cariera Roşia.

 „Ştiu că nu toate lucrurile sunt roz”

Ponta nu a ocolit nici subiectele fierbinţi, precum locurile de muncă la CE Oltenia sau creanţele uriaşe pe care Complexul le are de recuperat. „Ştiu că nu toate lucrurile sunt roz. Am mai discutat cu directorul general, cu autorităţile locale şi ştiu că sunt mari probleme cu datoriile care trebuie încasate de la Otchim şi de la RAAN, că sunt încă probleme de legislaţie apropo de exproprieri. La Oltchim şi la RAAN, degeaba le cerem să plătească mâine datoriile, că nu au de unde. Trebuie sprijiniţi să repornească activităţile şi să poată avea un calendar de eşalonare. Se întâmplă şi ca alţi datornici să spună că nu plătim, ieşim în stradă sau facem puţină gălăgie la televizor şi nu o să se întâmple nimic. Eu îmi doresc ca toţi locuitorii din oraşele mari să aibă un preţ rezonabil şi acceptabil la încălzirea termică, dar să nu aibă nici un preţ, nu se poate. Dacă vor fi păstrate locurile de muncă la CEO, asta trebui să vă spună directorul general. Eu vă spun că am salvat CEO. Mai departe, ea trebuie să reziste pe piaţă, în competiţie, şi trebuie să ia toate măsurile să aibă şi numărul de personal şi cheltuielile de personal care să o păstreze în competiţia cu celelalte companii. Dacă nu luam nişte măsuri, nu mai aveam deloc Compania Energetică Oltenia. Am multe lucruri pe care trebuie să le facem în continuare. Şi dacă nu o să mai fiu prim-ministru, trebuie să le facă următorul Guvern şi vă asigur că voi exercita toate presiunile legale ca să se ia toate măsurile ca tot ce ţine de energia termo să supravieţuiască cel puţin 20 de ani de acum încolo”, a mai spus premierul Victor Ponta, în timpul vizitelor la Cariera Roşia şi Termocentrala Rovinari.