Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#22001 Petiţie către Guvern a foştilor salariaţi ai Oltchim, care cer salarii compensatorii

2014-06-12 20:51

http://www.mediafax.ro/social/petitie-catre-guvern-a-fostilor-salariati-ai-oltchim-care-cer-salarii-compensatorii-12746919

Peste 260 de foşti angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, disponibilizaţi colectiv în vara anului trecut, au semnat, joi, o adresă pe care o vor trimite premierului, ministrului Economiei şi ministrului Muncii, cărora le cer să îi ajute să îşi primească salariile compensatorii.


Nicolae Burdoază, reprezentant al foştilor angajaţi ai combinatului de la Râmnicu Vâlcea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că joi dimineaţă cei peste 260 de foşti muncitori s-au întâlnit cu administratorul special al combinatului, Bogdan Stănescu şi cu un reprezentant al administratorului judiciar, cei doi spunându-le că ar putea plăti salariile compensatorii doar după ce combinatul va fi privatizat.

În urma unor discuţii cu toţi cei peste 260 de foşti salariaţi, în timpul cărora nu s-a ajuns la nicio concluzie, cei doi reprezentanţi ai Oltchim au discutat separat cu câţiva reprezentanţi ai disponibilizaţilor.

Potrivit lui Nicolae Burdoază, în urma acestor discuţii s-a ajuns la concluzia formulării unei adrese care să fie trimisă premierului şi miniştrilor care ar putea rezolva problema salariilor compensatorii.

"În luna iunie 2014 a expirat indemnizaţia de şomaj, mulţi dintre noi fiind nevoiţi să trăim cu un venit de 600 – 800 lei pe lună, din care trebuie să ne întreţinem familiile. În curând, respectiv octombrie – noiembrie 2014, expiră şi venitul de completare al majorităţii salariaţilor disponibilizaţi, rămânând astfel fără niciun venit. SC Oltchim SA datorează disponibilizaţilor plăţi compensatorii recunoscute în sumă netă de 38.164.916 de lei. Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, vă propunem să dispuneţi iniţierea unui act normativ care să prevadă plata salariilor compensatorii menţionată mai sus, urmând ca aceasta să fie recuperată de către statul român în procedura insolvenţei, conform legii. Precizăm că suntem într-o situaţie disperată care ne va conduce la gesturi extreme şi chiar la cererea falimentului SC Oltchim SA", se arată în adresa care este însoţită de liste cu semnăturile celor peste 260 de foşti salariaţi ai Oltchim şi care vineri va fi trimisă prin curier celor trei membri ai Guvernului.

Joi, cei peste 260 de foşti salariaţi ai combinatului au mers la sediul Oltchim pentru a discuta cu reprezentanţii fostului angajator. Înainte de discuţii a avut loc un incident, foştii angajaţi rupând o uşă şi intrând în una dintre săli, după ce au fost lăsaţi să aştepte.

"Oamenii erau nerăbdători să intre, că au venit cei de la combinat şi au spus că în zece minute ne primesc, dar a durat o jumătate de oră, oamenii s-au săturat de căldura de afară şi au intrat un pic în forţă. A fost un incident regretabil, nu voiam să se ajungă la aşa ceva”, a explicat Nicolae Burdoază.

Un număr de 969 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost disponibilizaţi colectiv, în vara anului trecut, ei având dreptul, conform contractului colectiv de muncă, să primească între şase şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă.

Foştii salariaţi nu au primit aceşti bani, iar în ultimele luni au organizat mai multe proteste, unii dintre ei recurgând la greva foamei, la care între timp au renunţat.

Raspunsuri


Musafir

#22037 M. MUNCII - PENTRU DISPONIBILIZATII DE LA CFR MUMA IAR PENTRU CEI DE LA OLTCHIM CIUMA?

2014-06-13 18:47:55

#22001: - Petiţie către Guvern a foştilor salariaţi ai Oltchim, care cer salarii compensatorii!

Dan Şova anunţă disponibilizarea a 2.500 de salariaţi ai Companiei CFR Marfă

http://www.politicaromaneasca.ro/files/image/Guvern%20Ponta/DanSovaMijl.jpg...

2.500 de salariaţi ai Companiei CFR Marfă vor fi disponibilizaţi, concedierile încep săptămână viitoare, a anunţat ministrul Transporturilor, Dan Şova.

Ministrul a adăugat, joi, într-o conferinţă de presă, că 200 dintre aceştia au ieşit la pensie.

"Cifra concedierilor la CFR Marfă este stabilită în noiembrie anul trecut, la 2.500 de oameni, pentru care există salarii compensatorii până la 24 de luni, banii se află la Ministerul Muncii. Din păcate, fără această concediere, în luna august se rămâne fără fond de salarii. Este o problemă foarte mare şi trebuie rezolvată foarte rapid

Dan Şova a mai spus că s-a încercar, împreună cu sindicatele, găsirea unei soluţii pentru efecutarea disponibilizărilor în două etape, însă situaţia financiară acutală nu mai permite acest lucru.

"Am discutat cu sindicatele şi s-a încercat foarte mult timp găsirea unor soluţii de concediere în două etape. Din păcate, cifrele financiare de astăzi nu mai permit acest lucru. S-a discutat foarte mult, dar, în urma discuţiilor cu FMI şi a analizării exacte a cifrelor, pentru că nu întâmplător s-a ajuns la darea afară a Consiliului de Administraţie, pentru că din păcate, CA privat nu şi-a făcut treaba nici la acest capitol... Din păcate, nu s-a făcut ce trebuie şi astăzi va trebui executat ce s-a stabilit încă din noiembrie anul trecut. Procesul de disponibilizare începe de săptămâna viitoare", a spus el.

Potrivit acestuia, în cazul în care nu se fac aceste disponibilizări, compania nu va mai avea bani pentru plata salariilor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daca este asa se face discriminare intre salariatii OLTCHIM si salariatii CFR!
Daca exista banii pentru salarii compensatorii la Ministerul Muncii pentru disponibilizatii de la CFR trebuie sa existe banii si pentru salariatii de la OLTCHIM.
Lege este pentru toti, nu mumai pentru unii: disponibilizatii de la POSTA au primit salariile compensatorii, disponibilizatii de la CFR ii vor primi iar noi, cei de la OLTCHIM, trebuie sa ne plimbam prin instante, pe la Prefectura, la Consiliul Judetean sau la OLTCHIM ca sa fim bagati in seama ca de bani nu este rost!