Demiterea directorului juridic CPR pt. deservicii aduse profesiei


Musafir

/ #774

2018-04-02 10:36

COMUNICAT privind condiţiile exercitării dreptului de liberă practică şi emiterii avizelor/rapoartelor psihologice începând cu data de 1 aprilie 2018

Prin prezenta atragem atenţia asupra faptului că începând cu data de 15 martie 2018, orice activitate la sediul Colegiului Psihologilor din România a fost blocată, în prezent personalul fiind în imposibilitatea continuării distribuirii timbrelor profesionale pentru anul 2018 sau a altor documente necesare desfăşurării activităţii.

În cazul în care activitatea salariaţilor nu va fi reluată, iar sistemul de comandă şi distribuire a timbrelor profesionale nu va fi deblocat în timp util, există riscul ca evidenţa activităţii profesionale a psihologilor să nu poată fi realizată în condiţiile Hotărârii Comitetului director al CPR nr. 3/2013 şi astfel, să fie întâmpinate dificultăţi în activitatea profesională a psihologilor.

Menţionăm faptul că timbrele profesionale utilizate de către psihologi au elemente de securitate specifice, pot fi distribuite numai prin intermediul Biroului de timbre profesionale şi sunt produse de către Fabrica de timbre din cadrul CN Poşta Română.

În ceea ce priveşte interesul public, apreciem că exercitarea dreptului de liberă practică de către psihologi nu poate fi obstrucţionată de o situaţie cu caracter intempestiv (imposibilitatea temporară a comandării şi distribuirii timbrelor profesionale), care poate genera blocarea anumitor activităţi importante pentru cetăţenii României.

Amintim şi pe această cale faptul că am sesizat autorităţile publice cu privire la această situaţie extrem de gravă, însă până în prezent nu există nici o măsură/acţiune concretă a autorităţilor, în vederea asigurării funcţionării legale a Colegiului Psihologilor din România.

Astfel, precizăm faptul că psihologii care deţin timbre profesionale editate de către Fabrica de timbre din cadrul CN Poşta Română pentru anul 2018 le pot utiliza în continuare până la data de 31 decembrie 2018, potrivit Hotărârii Comitetului director al CPR nr. 3/2013.

De asemenea, psihologii care au comandat în sistem timbre profesionale pentru una dintre lunile anului 2018, dar nu le-au primit şi nu le pot utiliza din cauza blocajului Colegiului Psihologilor din România, vor putea să facă dovada comenzilor realizate prin menţionarea datei acestora în cuprinsul actelor profesionale.

Totodată, psihologii au obligaţia înregistrării actelor profesionale în registrele specifice şi păstrării evidenţei profesionale, cu posibilitatea menţionării observaţiilor aferente comenzilor de timbre profesionale efectuate (fără primirea acestora), în condiţiile Hotărârii Comitetului director al CPR nr. 3/2013.

Colegiul Psihologilor din România, instituţie de interes public, înfiinţată şi organizată prin Legea nr. 213/2004, având ca atribuţie principală organizarea exercitării profesiei de psiholog în România, este singura organizaţie profesională a psihologilor români recunoscută prin lege.

Directorul general al Colegiului Psihologilor din România Ştefan Iulian-Laurenţiu

Bucureşti, 30 martie 2018.

Web-site: www.colegiulpsihologiloroficial.ro