Demiterea directorului juridic CPR pt. deservicii aduse profesiei


Musafir

/ #263 Scris de copsi Publicat 10 iulie 2017 În Comunicate

2017-07-13 06:58


Prin prezenta, Colegiul Psihologilor din România vă semnalează desfășurarea unor activități clandestine, în afara ordinii de drept și fără aprobarea reprezentanților legitimi, de către un grup de persoane fără mandat, în numele organizației profesionale Colegiul Psihologilor din România, în Aula Magna a Universității din București, în data de 15 iulie 2017, respectiv, în data de 31 iulie 2017, fapt care va fi sesizat organelor judiciare competente.

Astfel, în perioada 18 ianuarie 2017 – 18 aprilie 2017, președintele Colegiului Psihologilor din România, domnul Mihai Aniței, a organizat alegeri pentru filialele teritoriale și forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România. De asemenea, tot președintele Colegiului Psihologilor din România a aprobat Dispoziția președintelui Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 1/2017, denumită în continuare Dispoziția nr. 1/2017 și Dispoziția președintelui Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 2/2017, denumită în continuare Dispoziția nr. 2/2017, pentru aplicarea și detalierea unor prevederi din Hotărârea Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 1 din 11 ianuarie 2013 pentru aprobarea Procedurilor privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România.

În paralel, în afara ordinii de drept, un grup de persoane, dintre care unele dețineau calitatea de membri în forurile de conducere ale organizației profesionale, alături de cadre didactice universitare, care nu au îndeplinit condițiile legale pentru a candida pentru un mandat în forurile de conducere au încercat blocarea alegerilor și preluarea conducerii organizației profesionale sub pretextul aprobării de către președintele Colegiului, domnul Mihai Aniței, a unor dispoziții ilegale (în principal, fiind vorba despre Dispoziția nr. 1/2017 și Dispoziția nr. 2/2017). De asemenea, au fost invocate săvârșirea unor fapte penale de către domnul Mihai Aniței, cu toate că președintele organizației profesionale nu a fost judecat și nu a fost condamnat pentru săvârșirea vreunei fapte penale.

Concomitent, ca urmare a demersurilor inițiate pentru organizarea alegerilor în Colegiul Psihologilor din România, același grup de persoane, care nu au îndeplinit condițiile legale pentru a candida pentru un mandat în forurile de conducere, folosindu-se de relațiile profesionale, de notorietatea obținută în urma deținerii calității de membru în forurile de conducere ale organizației profesionale sau a calității de cadru didactic universitar, a continuat campania de dezinformare a membrilor Colegiului Psihologilor din România, menită să le legitimeze acțiunile. Totodată, aceleași persoane, au formulat o acțiune pentru suspendarea și anularea Dispoziției nr. 1/2017 și a Dispoziției nr. 2/2017.

În data de 7 martie 2017 a fost transmis un document denumit de către autorul său, domnul Eugen Avram (cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București), „convocator”, prin care se anunța convocarea ședinței extraordinare comune a Consiliului și Comitetului director al Colegiului în data de 9 aprilie 2017 la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București, în cazul neîndeplinirii condițiilor de cvorum urmând să se întâlnească în data de 10 aprilie 2017, cu toate că acesta nu deținea calitatea de președinte al Colegiului Psihologilor din România și nu putea convoca nici o ședință a forurilor de conducere ale organizației profesionale, potrivit dispozițiilor art. 41 lit. c) din Legea nr. 213/2004. Tot Eugen Avram este cel care a escaladat gardul Colegiului Psihologilor din România, încercând să obțină prin forță recunoașterea calităților sale, fapt ce a fost sesizat organelor judiciare competente, fiind deschis un dosar de urmările penală pe numele său.

La data de 10 aprilie 2017, Consiliul Colegiului Psihologilor din România nu se mai putea întruni, întrucât majoritatea mandatelor președinților de filială au expirat până la data de 23 martie 2017. În mod abuziv, persoanele prezente în data de 10 aprilie 2017 la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București, autointitulate “Consiliul Colegiului Psihologilor din România”, dintre care cea mai mare parte aveau mandatele expirate până la data de 23 martie 2017 (președinții filialelor teritoriale), au votat în mod abuziv și ilegal revocarea președintelui în funcție, fără a fi îndeplinite condițiile de ședință (convocare, organizare și conducere de către președintele în funcție) și fără a avea acest drept, denumind-o “suspendarea președintelui Colegiului Psihologilor din România”, deși nu există o procedură sau o prevedere legală în acest sens. Potrivit prevederilor art. 27 lit. b) din Legea nr. 213/2004, președintele Colegiului poate fi ales și poate fi revocat doar de către Convenția națională, Comitetul director și Consiliul neavând atribuții în acest sens.

De asemenea, persoanele prezente au aprobat o serie de documente cu denumirea de „hotărâri” și au ales în mod ilegal un așa-zis “președinte interimar”, în persoana doamnei Florinda Golu (cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București), în ciuda faptului că nici în Legea nr. 213/2004, nici în actele subsecvente de punere în aplicare și detaliere a legii, nu există funcția de președinte interimar al Colegiului Psihologilor din România, neexistând nici o procedură de alegere a unei persoane în această așa-zisă funcție de conducere. În acest sens, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București și DGPMB Secția 16 Poliție București cu privire la săvârșirea și/sau înlesnirea infracțiunilor de fals intelectual – art. 321 alin. (1), abuz în serviciu – art. 297, falsificarea de instrumente oficiale – art. 317, folosirea instrumentelor false – art. 318, uzurparea de calități oficiale – art. 258 alin. (1), fraudă informatică – art. 249, acces ilegal la un sistem informatic – art. 360 alin. (3), prevăzute de Codul penal.

În urma evenimentelor din data de 10 aprilie 2017, Florinda Golu, Avram Eugen și alte persoane au încercat să intre în sediul Colegiului Psihologilor din România și să preia conducerea personalului salariat și controlul sediului, arhivei și registrelor. În acest sens, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București și DGPMB Secția 16 Poliție București, pentru infracțiunea prevăzută de art. 225 Cod penal, violare a sediului profesional.

De asemenea, în data de 11 aprilie 2017 aceleași persoane au preluat în mod abuziv site-ul oficial www.copsi.ro pentru 48 de ore, precum și pagina de Facebook, e-mail-urile angajaților din Departamentul economic și de resurse umane și din Departamentul juridic și de comunicare și baza de date. În acest sens, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București și DGPMB Secția 16 Poliție, pentru infracțiunile prevăzute de art. 249, art. 363 și art. 365 din Codul penal, respectiv fraudă informatică, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Cu toate acestea, grupul de persoane a continuat să organizeze în mod ilegal așa-zise “alegeri” ale forurilor de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, prin intermediul unei platforme www.alegericpr.ro și a mai multor adrese de email și pagini de Facebook. În data de 12 aprilie 2017, Florinda Golu a convocat în mod ilegal Convenția națională a Colegiului Psihologilor din România, în Aula Magna a Universității din București, în data de 15 iulie 2017, respectiv, în data de 31 iulie 2017, fapt care a fost sesizat organelor judiciare competente.

Grupul persoanelor care desfășoară aceste activități ilegale beneficiază de susținerea mai multor cadre didactice universitare, apropiate ale Consorțiului “Universitaria”. Astfel, folosindu-se de relațiile publice, Dragoș Iliescu (cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București) și Florin Alin Sava (cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității de Vest din Timișoara) au fost promotorii acțiunilor ilegitime și clandestine ale grupului, pe email, pe Facebook și în mass-media, formulând inclusiv acțiuni de susținere în fața instituțiilor/autorităților publice, precum și plângeri/acțiuni judiciare pentru suspendarea și anularea dispozițiilor emise de către președintele organizației profesionale, domnul Mihai Aniței.

În data de 3 mai 2017, același grup organizat, reprezentant de Florinda Golu, autoproclamat „conducere interimară”, a înregistrat o acțiune în justiție în numele unei așa-zise “conduceri interimare” ale Colegiului Psihologilor din România, în vederea constatării de către instanța de judecată a legitimității reprezentantivității acesteia și obligarea conducerii organizației profesionale, constituite din directorii Colegiului Psihologilor din România, de a permite preluarea conducerii și controlului organizației profesionale pe care instanța de judecată a respins-o ca neîntemeiată. Avocații contractați de către Florinda Golu, în numele așa-zisei „conduceri interimare” au solicitat inclusiv nerecunoașterea calității de reprezentanți a salariaților Colegiului Psihologilor din România.

Având în vedere situația descrisă mai sus, Colegiul Psihologilor din România vă comunică faptul că etapele aferente calendarului alegerilor organizate pentru desemnarea forurilor de conducere au fost finalizate în data de 18 aprilie 2017, respectiv în data de 6 mai 2017. Potrivit dispozițiilor art. 25 alin. (3) din Legea nr. 213/2004, orice mandat în forurile de conducere are o durată de 4 ani, astfel că toate mandatele președinților filialei teritoriale, aleși în calendarul de alegeri din anul 2013, au expirat până la data de 23 martie 2017, iar mandatele membrilor Comitetului director, aleși în anul 2013, au expirat de drept la data de 19 aprilie 2017.

Din data de 19 aprilie 2017, Colegiul Psihologilor din România are un singur for de conducere, Convenția națională, rezultată în urma alegerilor desfășurate în perioada 18 ianuarie 2017-18 aprilie 2017, care după data de 6 mai 2017 nu mai poate fi convocat potrivit procedurilor legale, nefiind ales președintele Colegiului Psihologilor din România. In acest sens, conducerea administrativă a formulat o acțiune în justiție pentru identificarea căii legale de convocare a Convenției naționale, în vederea alegerii membrilor forurilor de conducere și asigurarea funcționării în mod optim a organizației profesionale. Colegiul Psihologilor din România este o persoană juridică înființată prin lege, a cărei existență este reglementată legal, fiind de sine stătătoare, iar forurile de conducere nu își pot desfășura activitatea decât în condițiile respectării legii de organizare și funcționare. În caz contrar, orice acțiune a acestora devine abuzivă și ilegitimă, chiar dacă beneficiază de susținerea aparentă a câtorva sute de membri. Grupul de persoane care organizează activitățile ilegitime și clandestine au ca scop declarat modificarea actelor normative, respectiv a ordinii de drept reglementate în principal prin Legea nr. 213/2004, Hotărârea Guvernului României nr. 788/2005 și celelalte acte subsecvente, în vederea obținerii controlului asupra profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, eliminarea timbrelor profesionale, eliminarea unor prevederi din Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, eliminarea normării activității membrilor Colegiului Psihologilor din România, reglementarea obligativității absolvirii cursurilor universitare de master, reglementarea obligativității achiziționării testelor psihologice, precum și obținerii protecției pentru propriile privilegii/interese profesionale și financiare.

Astfel, în data de 15 mai 2017, Curtea de Apel Bucuresti- Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal a comunicat Colegiului Psihologilor din România sentința nr. 1504 din 26 aprilie 2017, prin care instanța de judecată constată legalitatea Dispoziției Președintelui Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 2/2017 privind aplicarea și detalierea unor prevederi din Hotărârea Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 1/2013, a demersurilor de organizare a alegerilor în perioada 18 ianuarie 2017 – 18 aprilie 2017, în cadrul Colegiului Psihologilor din România și respinge cererea de suspendare formulată de către reclamanții din grupul care organizează activități ilegitime și clandestine. De asemenea, intuind respingerea acțiunii formulate pentru suspendarea Dispoziției nr. 1/2017, confruntându-se cu o problemă majoră de credibilitate, în data de 12 iunie 2017, la primul termen de judecată, grupul de reclamanți a formulat o cerere nemotivată de renunțare la judecată, demonstrând încă o dată că susținerile reclamanților referitoare la ilegalitatea Dispoziției nr. 1/2017 nu au folosit decât ca pretext pentru acțiunile ilegale ce urmau să fie demarate.

Totodată, în data de 27 iunie 2017, Judecătoria Sectorului 4 București a recunoscut prin hotărârea nr. 8234/2017, pronunțată în ședință publică, legitimitatea reprezentanților angajați ai Colegiului Psihologilor din România și a respins ca neîntemeiată cererea formulată de către Florinda Golu, în numele forurilor de conducere ale Colegiului Psihologilor din România.

În concluzie, având în vedere demersurile judiciare realizate, solicităm membrilor organizației profesionale să nu dea curs niciunei invitații de a participa la acțiunile ilegale ale grupului de persoane care se autointitulează “conducerea interimară” și organizează activități ilegitime și clandestine în numele Colegiului Psihologilor din România, în Aula Magna a Universității din București, în data de 15 iulie 2017, respectiv, în data de 31 iulie 2017.

De asemenea, vă solicităm să ne sesizați deîndată dacă se utilizează însemnele Colegiului Psihologilor din România și ștampila instituției, respectiv, dacă se organizează activități în numele Colegiului Psihologilor din România, în Aula Magna a Universității din București, în data de 15 iulie 2017, respectiv, în data de 31 iulie 2017.

Totodată, vă solicităm să stopați orice activitate de participare sau sprijinire a acțiunilor organizate de către persoane neautorizate în Aula Magna a Universității din București, în data de 15 iulie 2017, respectiv, în data de 31 iulie 2017.
Cu deosebită considerație,

Director general al Colegiului Psihologilor din România
Iulian-Laurențiu Ștefan