Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Detectoristii din Romania

/ #531 Recompensa pentru Tezaurul lui Iulian unde este ?

2015-04-05 17:04

Ziua de Duminica 1 Septembrie 2013 o sa imi ramana in memorie mult timp de acum incolo...

Asta scria detectoristul Iulian Enache acum mai bine de 19 luni de la descoperirea celui mai mare tezaur format din monede de argint (47.000 monede).

Lege nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil stipuleaza ca:

Art. 49
(1) Persoanele fizice care au descoperit in mod intamplator bunuri din categoria celor prevazute la art. 46 alin. (1) sunt obligate sa le predea, in termen de 72 de ore de la descoperire.

(4) Autorii descoperirilor intamplatoare, care au predat, in conditiile prevazute la alin. (1), bunurile descoperite, au dreptul la o recompensa baneasca de 30% din valoarea bunului, calculata in momentul acordarii recompensei, iar, in cazul unor descoperiri arheologice de valoare exceptionala, se poate acorda si o bonificatie suplimentara de pana la 15% din valoarea bunului.
(5) Valoarea bunurilor astfel descoperite se stabileste de expertii acreditati ai serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor sau, dupa caz, de alti experti acreditati.
(6) Recompensele si bonificatia, stabilite potrivit alin. (4) si (5), vor fi suportate din bugetul ordonatorului principal de credite sau din bugetele locale, in functie de subordonarea institutiilor culturale in administrarea carora vor fi transmise bunurile descoperite si vor fi platite in cel mult 18 luni de la data predarii bunului.
(7) In cazul in care autorul descoperirii nu primeste recompensa in termenul stabilit la alin. (6), acesta se poate adresa instantei judecatoresti competente printr-o actiune scutita de taxa judiciara de timbru.

AU TRECUT CELE 18 LUNI SI IULIAN NU A PRIMIT RECOMPENSA STABILITA LA 200.000 DE EURO.

PETITIA SI-A ATINS SCOPUL IN ACEST CAZ.

BANII AU RAMAS IN VISTERIA TARI ASA CA ........... JUDECATI VOI DACA EXISTA DREPTATE SAU DREPTATEA ESTE DICTATA DE INTERESE !