Votati pentru mentinerea religiei in scoli

Julina

/ #3189

2015-03-03 08:28

Spicuind printre posturi, am retinut cateva intrebari,insa am sa incep cu cea mai clara ce imi vine in minte:

Pe cine a deranjat ora de religie?

PE MINE.

Cum?

Simplu. In liceu am ramas de mai multe ori corigenta la acesta materie cu nota 2, la  insistentele profului de religie am avut nota scazuta la purtare si am avut parte 2 ani de un razboi total intre mine si profesorul meu. Acum presupun ca urmatoarea concluzie trasa ar fi ca am fost un copil rau, needucat si am avut un comportament nu tocmai ok din moment ce toti stim ca la religie nu ai cum sa iei nota mica altfel. Insa nu este cazul.

Alti vor trage concluzia ca sunt ateu, pentru ca face parte dintr-un mecanism automat de perceptie, insa sunt ortodox de traditie asa cum imi place sa ma numesc. Adica merg sa iau lumina de la biserica de paste, sarbatoresc craciunul si intru in biserica la nunti si botezuri. Asa cum de altfel cred ca fac multi. 

Totusi, pentru ca toata lumea urla ca daca nu voiam in trecut sa facem religie puteam sa facem o cerere, am sa va contrazic. Eu am incercat asta in clasa a 10-a. Nu s-a putut.

 Defapt, ca sa fiu mai exacta, am completat o cerere insa mi-sa spus ca singurul motiv pentru care as putea sa fiu scutita ar fi daca as face parte din alt cult religios, iar daca acesta este cazul, trebuie sa aduc o adeverinta de la acel cult religios pentru a dovedi cele spuse de mine. Se intampla in anul 2000. Si totusi as vrea sa explic si de ce am intrat intr-un conflict cu profesorul de religie in primul rand.

Se intampla in vremea aceea sa constat ca aveam o problema cu limba engleza, pe care nu o cunosteam la nivelul la care mi-as fi dorit. Astfel incat, la recomandare profei de engleza, am ajuns prin anticariate cautand lectura in limba engleza pentru a imi dezvolta vocabularul si a cunoaste dialecte diferite. Insa in loc sa imi rezolv problemele cu engleza pe care credeam ca le am, in jumatate de an am pornit un adevarat razboi cu profu' de religie ce a durat inca vreo 2 ani, si am reusit asta cu o singura intrebare :

"Crestinizarea a fost facuta sub presiune intesa si sabie?"

Proful a bubuit desi eu imi pregatisem notite extrase din cartile citite de mine. Stiam de templieri, de ce au facut, cum au ajuns in final sa fie desfintat ordinul, cum au fost ei ucisi, insa si despre cum influenta biserica intreaga europa, si cum isi  folosea influenta la toate curtile regale. Eu vorbeam de date istorice, si eram cu adevarat interesata, voiam sa aflu si parerea lui de expert in religie.  In schimb am avut media 2 pentru ca proful m-a numit "sectanta", mi-a spus ca "diavolul ma pune sa citesc carti si ca singurele carti pe care ar trebui sa le citesc sunt biblia in primul rand, manualele scoalare si apoi cartile din programa pentru BAC. ATAT. Proful nostru de religie ne-a invatat pe noi, elevi ai un liceu foarte ok din Bucuresti, ca nu este bine sa citesti carti pentru ca majoritatea celor care scriu carti au demoni in ei. 

I-am facut pe plac si am citit biblia, defapt am studiat intens biblia pentru corigenta din vara cu notite cu tot, si am venit pregatita. Am luat o nota de trecere in primul rand datorita directorului liceului care i-a spus, de fata cu mine si mama, ca nu vrea sa ajunga la ziar si ca as fi primul copil care ar ramane repetent din cauza religiei. De trecut, am trecut in final, insa razboiul a continuat anul urmator. 

Pe mine parintii mei m-au incurajat sa citesc de mica. Sa am o parere, sa fiu informata si sa imi hranesc curiozitatea. Iar cand citesti biblia (noul si vechiul testament)  si esti atent la detalii asa cum am fost eu, nu mai ai cum sa mergi cu capul inainte crezand tot ce auzi la ora de religie. Asa ca am punctat cu fiecare ocazie faptul ca in biblie dumnezeu este razbunator, intolerant, le cere adeptilor lui sa omoare barbati, femei, batrani, copii, fara mila. Ca acesta carte trateaza superioritatea rasiala a evreilor. Ca femeia este descrisa ca o fiinta inferioasa si am notat de altfel si faptul ca inteleg dupa ce am citit, de ce multi barbati isi bat copilul si sotia. Proful mi-a explicat ca "normal ca femeia este inferioara. A fost facuta din coasta lui Adam si trebuie sa isi pastreze locul. Sa isi vada lungul nasului."

Nu am avut niciodata scopul de a denigra religia din care de altfel fac parte, insa am vrut sa apofundez lucruri despre care noi nu invatam la religie si fac parte din biblie, defapt biblia in sine este compusa din niste lucruri care pe mine nu ma definesc ca om. Proful de religie spunea cu fiecare ocazie ca biblia este cartea de capatai, ca trebuie sa existe in fiecare casa si ca noi trebuie sa o citim. Am facut-o, insa ce proful nu a spus, a fost ca nu trebuie sa o si intelegi. In esenta trebuie doar sa o cumperi. 

Ma blamat din nou cand i-am spus ca eu il vad diferit pe dumnezeu si ca dumnezeul meu nu se supara cand ii scriu numele cu litera mica, cand rad, cand ma bucur, cand cites si ma informez, cand imi doresc sa iau de la viata tot de imi poate da. Dar cel mai important, ca dumnezeul meu nu ucide, nu ne indeamna la violenta, nu vrea ca noi sa ducem razboie in numele credintei noastre. Ca el vrea doar ca noi sa ne dezvoltam atat ca fiinte umane cat si spirituale, si sa facem alegerile cele mai potrivite pentru noi.  

Am citit de-a lungul timpului multe posturi online de la parinti care au povestit cum copii lor au fost afectati de ora de religie si cum au decis ca acesta sa nu mai faca parte din programa elevului, insa toti au urlat ca daca nu vrei, nu faci. Nu am vazut insa pana acum un caz explicat prin care un individ sa spuna cum a fost afectat de faptul ca pana acum eram cu totii inscrisi automat la ora de religie si ca in scoli a existat o dezinformare perpetuta, voita, in interesul suprem al celor din BOR care voiau un popor prost si credul. Dar totusi nu cred ca eu sunt singura care a trecut prin asa ceva, asa ca as vrea sa citesc si despre alte persoane care au trecut prin asta. 

As mai vreatotodata sa punctez faptul ca in mod vizibil, dintre atei si ortodoxi (cei practicanti sau nu) , ortodoxi sunt cei mai agresivi. Respectiv, cam pentru tot ce se intampla rau, atei sunt de vina.

De ce nu vine nimeni sa spuna, ok  tu esti ateu, in esenta nu crezi in nimic insa eu iti respect decizia?

De ce sa vi cu argumente despre toleranta pe care copii vostrii o invata in scoala de la ora de religie, cand nici macar voi nu intelegeti acest terment de "toleranta"?  

De ce exista aceasta conceptie gresita precum ca daca nu mi-sa intamplat mie atunci nu exista, si ma refer exact la cei care spun cum ca copii lor au fost afectati la ora de religie de ce au invatat, insa ceilalti spun ca nu exista asa ceva. 

Pai atunci inseamna ca "daca nu mi-sa intamplat mie atunci nu exista"  anuleaza direct motivele pentru ca voi sunteti crestini. Ati dat voi mana cu isus?

De ce se striga in gura mare la toate posturile TV ca ortodoxia este cea mai toleranta religie? Cum poti sa spui o asemenea porcarie? Biserica nu ar stie ce inseamna toleranta in cea mai mica forma, nici daca i-a trage un sut in dos. 

In ortodoxie  (la nivel practic, nu teoretic), cei care fac parte din alte culte sunt "sectanti". Cei care sustin ca au o relatie cu dumnezeu insa fac asta fara intermediul biserici, sunt atei. Nu mai borbesc despre faptul ca nu exista toleranta pentru aproape mai nimic. Biserica nu vrea ca tu sa ai card, nu tolereaza diversitatea, nu tolereaza homosexualitatea desi este practicata in cadrul ei de tot mai multi clerici. 

De aici trag o singura concluzie:

Biserica te vrea prost, supus, darnic, nemilos cu cei care nu sunt de aceeasi creinta cu tine... iar voi cei care le repetati ineptiile si va irijati in aparatorii supremi ai orei de religie, sunteti complici. Voi chiar credeti ca asa ar vrea dumnezeu sa faceti?