Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

OLTCHIM

/ #32772 "Planul pentru reorganizarea Oltchim, finalizat" BURSA 21.01.2015

2015-01-28 11:22


BURSA 21.01.2015
 
 Planul pentru reorganizarea Oltchim a fost deja finalizat şi se află pe circuitul de avizare, ne-a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai combinatului vâlcean. Domnia sa ne-a precizat că tabelul definitiv al creanţelor a fost publicat pe 7 ianuarie şi că pe 9 februarie va fi publicat şi planul de reorganizare.
     Administratorii Oltchim au publicat, ieri, un raport privind rezultatele financiare preliminare pe 2014, din care reiese că cifra de afaceri a combinatului a crescut la 141,19 milioane euro, faţă de cele 112,68 milioane euro raportate în 2013. De asemenea, vânzările la export s-au majorat, anul trecut, cu 44%, la 100 milioane de euro.
     Administratorii susţin că EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) Oltchim, calculat strict pentru producţie, s-a îmbunătăţit cu 36,8 milioane euro. Astfel, combinatul a înregistrat, anul trecut, o pierdere din exploatare de 9,3 milioane euro, faţă de pierderea de 46,1 milioane euro raportată în 2013.
     Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat, ieri, că modul în care administratorii au prezentat rezultatele financiare preliminare este total neprofesionist: "Avem doar trei indicatori ai Oltchim. Nu este prezentată situaţia financiară reală, cu pierderea netă. Nu avem precizat nivelul datoriilor şi cum au evoluat acestea în perioada insolvenţei. Eu am informaţii că balanţa iese pe pierdere netă în 2014, iar situaţia companiei s-a degradat în ultimii doi ani. În acest context, este neserios să prezinţi totul cu optimism".
     În raportul dat ieri publicităţii, echipa de administratori arată: "Activitatea Oltchim a înregistrat rezultate pozitive, respectiv EBITDA lunar pozitiv începând cu octombrie 2014. Aceste rezultate pozitive s-au înregistrat, în principal, datorită eforturilor conjugate ale actualei echipe de conducere şi ale salariaţilor, concretizate prin recâştigarea încrederii clienţilor externi, prin faptul că societatea poate livra fără întreruperi şi de o calitate superioară produsele contractate şi, într-o pondere redusă, ca urmare a scăderii preţului la petrol".
     Gheorghe Piperea ne-a precizat că datoriile totale ale Oltchim sunt trecute în tabelul definitiv al creanţelor: "Regulile de raportare sunt diferite în procedura insolvenţei. Datoriile totale nu mai sunt trecute în bilanţ. Problema datoriilor este tratată în planul de reorganizare".
     Strategia de reorganizare care va fi propusă creditorilor spre aprobare presupune îmbunătăţirea în continuare a rezultatelor economico-financiare, consolidarea şi păstrarea echilibrului financiar al combinatului, precum şi vânzarea societăţii către un cumpărător eligibil, conform sursei citate.
     Administratorii au în vedere, prin programul de reorganizare, efectuarea de îmbunătăţiri tehnologice, în principal la instalaţia de electroliză cu membrană. "Aceste lucrări vor îmbunătăţi rezultatele economico-financiare, prin reducerea consumurilor specifice (în principal la energia electrică), îmbunătăţirea calităţii produselor fabricate (soda caustică lichidă) şi creşterea gradului de utilizare a capacităţilor de producţie", se arată în raportul publicat, ieri, pe Bursa de Valori Bucureşti.
     În ipoteza identificării şi atragerii unor surse viabile de finanţare, administratorii Oltchim vor să repornească instalaţiile de anhidridă ftalică şi dloctilftalat, care vor conduce la creşterea în continuare a gradului de utilizare a capacităţilor de producţie, a cifrei de afaceri şi a rentabilităţii.
     Administratorii combinatului susţin, în raportul citat, că 63% din valoarea totală a materiilor prime achiziţionate de combinat o reprezintă propilena. Pentru propilenă, polioli - polieteri şi oxo-alcoolici, preţurile de achiziţie şi vânzare sunt stabilite în raport de cotaţiile internaţionale. În momentul în care cotaţia petrolului a început să înregistreze scăderi, atunci s-au înregistrat scăderi atât la cotaţia propilenei, cât şi la preţurile produselor fabricate de Oltchim: polioli-polieteri şi oxo-alcooli.
     Documentul explică: "Propilena este achiziţionată de Oltchim deopotrivă de pe piaţa internă şi cea externă. Preţurile negociate prin contracte sunt în strânsă corelare cu cotaţiile internaţionale. În momentul în care cotaţia internaţională a petrolului a scăzut, s-a redus şi cotaţia internaţională la propilenă şi, implicit, preţul de achiziţie al propilenei achiziţionate de combinat. Dacă la polioli-polieteri reducerea cotaţiilor internaţionale s-a făcut după o perioadă de două luni din momentul reducerii cotaţiilor petrolului (şi implicit la propilenă), la oxo-alcooli reducerea preţurilor de vânzare a fost chiar mai mare decât cea a tarifelor pentru propilenă, astfel încât, la jumătatea lunii decembrie 2014, Oltchim a trebuit să oprească această instalaţie".
     Administratorii afirmă că instabilitatea preţului pe piaţa petrolului creează probleme în activitatea Oltchim, în sensul că nu există o predictibilitate a preţului produselor finite, iar clienţii societăţii preferă contracte pe termen scurt şi foarte scurt, în cantităţi minime, aşteptând stabilizarea preţului.