Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

/ #32719 Tribunalul Bucureşti a respins cererea Oltchim de insolvenţă a Astra BURSA 26.01.2015

2015-01-26 14:21


BURSA 26.01.2015
Tribunalul Bucureşti (TB) a respins, joi, cererea Oltchim de începere a procedurii de insolvenţă la Astra Asigurări pentru o poliţă emisă de asigurător, sentinţa putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.
     "Respinge cererea de deschidere a procedurii insolvenţei debitoarei formulată de creditoare ca neîntemeiată. Admite contestaţia formulată de debitoare. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică joi, 22 ianuarie 2015", se arată în minuta TB.
     În aprilie 2014, Oltchim a solicitat TB declanşarea procedurii de insolvenţă la Astra Asigurări pentru o poliţă emisă de asigurător.
     KPMG (administratorul special al asigurătorului) susţinea că dosarul de despăgubire înaintat de administratorii judiciari ai Oltchim în baza unei poliţe emise de Astra nu indică un eveniment asigurat, produs în intervalul asigurat şi care să descrie şi să cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de contractul de asigurare.
     "Cererea s-a întemeiat pe analiza făcută de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolvenţă a Oltchim, deşi poliţa nu acoperă, potrivit articolului 67, litera g din contractul de asigurare, prejudicii < decurgând din/bazate pe/atribuibile sau implicând direct sau indirect performanţele profesionale ale asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitătii companiei (Oltchim - n.r.) >", transmitea un comunicat al KPMG Advisory, emis la sfârşitul lunii aprilie.
     Administratorul special mai informa că, în interesul tuturor părţilor, a solicitat, în repetate rânduri, detalii privind titlul executoriu sau alt document echivalent din care să reiasă răspunderea civilă a conducerii, precum şi întinderea daunei cauzate.
     "Ca răspuns la solicitările noastre, administratorii judiciari ai Oltchim insistă că raportul întocmit de ei este documentul necesar şi suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale. Din dorinţa de a clarifica situaţia, am analizat din proprie iniţiativă dosarul de insolvenţă al Oltchim cu scopul de a determina dacă administratorii judiciari au iniţiat şi, eventual, au finalizat o acţiune de atragere a răspunderii conducerii Oltchim în conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolvenţa. În urma analizei, nu am reuşit să identificăm o astfel de acţiune şi pe cale de consecinţă vreun drept de creanţă câştigat de Oltchim împotriva membrilor organelor de conducere acoperiţi de poliţă", mai informa comunicatul KPMG Advisory.
     Poliţa de răspundere civilă a unor membri din conducerea Oltchim a fost emisă de Astra în iunie 2012 pentru un an şi prevede o limită de răspundere de 10 milioane euro, fiind reasigurată în proporţie de 100% de către un reasigurător cu rating A acordat de o agenţie de evaluare internaţională.
     În februarie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de administrare specială la Astra, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Compania Astra este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
     Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013. În 2012, statul (care deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile combinatului chimic) a eşuat în încercarea de privatizare a întreprinderii.