Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS: la Oltchim.Cu insolvenţa nu-i de glumit!
Musafir

/ #32008 Gabriel Dumitraşcu pleacă de la Ministerul Economiei, răpus de cazul Rompetrol

2015-01-14 06:10

Gabriel Dumitraşcu pleacă de la Ministerul Economiei, răpus de cazul Rompetrol

Gabriel Dumitraşcu, 50 de ani, a demisionat din funcţia de director responsabil cu privatizările la Ministerul Economiei.

El a condus din iulie 2013 Direcţia de Privatizare din fostul Departament pentru Energie (actualul Minister pentru Energie, IMM-uri şi Mediul de Afaceri), după ce anterior condusese Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Din fruntea OPSPI, Dumitraşcu a semnat în numele statului memorandumul pe tema Rompetrol, un acord care prevedea ca statul să cedeze 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) către compania petrolieră kazahă KazMunaiGaz. În schimb, statul ar fi primit 200 mil. dolari şi o participaţie de 20% într-un fond de investiţii alimentat de compania kazahă. Memorandumul a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în ianuarie 2014. Un an mai târziu, însă actul tot nu şi-a produs efectele. Statul este în continuare acţionar la Rompetrol Rafinare, care se află pe pierdere, iar kazahii nu au constituit niciun fond de investiţii.

WikiZF: Profilul companiei Rompetrol

El ar putea fi înlocuit cu Bogdan Stănescu, administratorul special al combinatului chimic Oltchim.

„Am considerat că e mai bine aşa. Acum nu comentez (motivele demisiei - n.red.)“, a afirmat Dumitraşcu pentru ZF.

Pe de altă parte, în timpul mandatului lui Dumitraşcu au avut loc cele mai mari listări ale companiilor de stat pe bursa de la Bucureşti, Electrica şi Romgaz, care au strâns de la investitori peste 800 milioane de euro.

Demisia lui Dumitraşcu vine la mai puţin de o lună de la remanierea guvernamentală care a adus la putere Partidul Liberal Reformator (PLR). Ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu, neafiliat politic, a fost înlocuit cu Andrei Gerea (PLR), care a preluat conducerea unui nou-creat Minister pentru Energie, IMM-uri şi Mediul de Afaceri.

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Gabriel Dumitraşcu a mai spus că a înţeles că va fi înlocuit cu Bogdan Stănescu, administratorul special al combinatului chimic Oltchim (OLT), aflat în insolvenţă. Anterior, Stănescu a fost consilierul viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2015