Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28277 SENZAŢIONAL Se pot accesa fonduri europene pentru disponibilizaţii Oltchim

2014-10-27 06:45

http://www.viatavalcii.ro/

Siegfried Mureşan a venit în Vâlcea în campania electorală pentru europarlamentare şi a promis că va reveni în judeţul nostru. Acum, europarlamentar al Partidului Mişcarea Populară, Sigfried Mureşan nu a uitat de sprijinul acordat în alegeri de organizaţia judeţeană a partidului din Vâlcea şi nici de faptul că la alegerea sa în Parlamentul European au contribuit cu voturi şi vâlcenii. Aşa că sâmbătă a poposit din nou pe meleagurile noastre, fiind oaspetele preşedintelui PMP Vâlcea, Marian Mirea. Şi pentru că o astfel de vizită nu putea rămâne departe de ochii presei, alături de preşedintele Marian Mirea şi de preşedintele PMP Drăgăşani, avocatul Marius Condoiu, europarlamentarul Mureşan a susţinut şi o conferinţă de presă.

Vrea să ajute disponibilizaţii Oltchim

Aşa am aflat de intenţiile sale de a găsi o cale în Parlamentul European pentru sprijinirea celor aproximativ 1000 de disponibilizaţi de la Oltchim care nu îşi găsesc un loc de muncă. În campania electorală pentru europalamentare, Sigfried Mureşan a promis că prioritatea sa în Parlamentul European va fi crearea a cât mai multor locuri de muncă. Chiar în primele săptămâni după ce a ajuns la Bruxelles, a pus umărul la iniţiativa AJOFM Câmpia Turzii în încercarea de a accesa un fond european de reconversie profesională pentru disponibilizaţii de la Combinatul de sârmă. Pentru că i-a reuşit acest proiect, în care, ce-i drept, n-a avut decât un rol minor, acela de a susţine un proiect realizat de autorităţile locale din Câmpia Turzii, care se interesează de soarta disponibilizaţilor, i-a venit ideea că ar putea găsi o linie de finanţare şi pentru disponibilizaţii de la Oltchim, despre a căror situaţie ştia ceva vag, dar a venit la Vâlcea pentru a afla mai multe şi a încerca să vadă dacă există o soluţie.

La Câmpia Turzii a reuşit

Sigfried Mureşan a devenit vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget a Parlamentului European, care, în sine, este un lucru special pentru un membru aflat la primul mandat de europarlamentar. Mai este şi membru în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare din Parlamentul European. „Faptul că sunt membru în Comisia pentru Buget mi-a permis ca în primele săptămâni de mandat să implementez un proiect şi să obţin un raport în Parlamentul European care prevede alocarea a 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea muncitorilor disponibilizaţi de la Combinatul de sârmă de la Câmpia Turzii. Combinatul a trebuit să disponibilizeze o mare parte din muncitori şi Uniunea Europeană, printr-un fond special, care se numeşte Fondul European de Ajustare la Globalizare ajută muncitorii disponibilizaţi. Eu am devenit raportor în Parlamentul European pentru acest raport care prevede alocarea a 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea acelor muncitori, prin, pe de o parte reconversie profesională, consiliere în găsirea unui loc de muncă, mentorat la noul loc de muncă, evaluarea abilităţilor muncitorilor disponibilizaţi, iar pe de altă parte înfiinţarea unei Întreprinderi Sociale, a unei Cooperative Sociale în care să lucreze 250 de muncitori din cei disponibilizaţi. Întreprindere Socială înseamnă că muncitorii deţin în coproprietate acea întreprindere care să producă ceva complet diferit de ce oamenii au făcut până atunci şi anume echipamente sportive de iarnă. Întreprinderea este înfiinţată cu banii Uniunii Europene, din acei 3,5 milioane de euro ca urmare a raportului meu. Uniunea Europeană plăteşte chiria pentru hala de producţie, plăteşte achiziţionarea de echipamente etc. Obiectivul proiectului este ca 1000 de oameni să-şi găsească locuri de muncă. Până acum, 375 de oameni au fost ajutaţi şi şi-au găsit locuri de muncă, aşteptăm ca întreprinderea să înceapă să funcţioneze, deci alţi 250 de oameni vor avea loc de muncă. Obiectivul meu este să ajungem la cei 1000”, a spus europarlamentarul PMP, Sigfried Mureşan.

Caută soluţie şi pentru Râmnic

Concret, pe situaţia de la Oltchim, europarlamentarul Siegfried Mureşan nu a încercat încă nimic. A început cu proiectul de la Câmpia Turzii pentru că acolo demersurile autorităţilor locale erau deja avansate, practic le trebuia doar un om în Parlamentul European ca să le susţină cauza şi să grăbească lucrurile. „La Câmpia Turzii, majoritatea muncitorilor au fost disponibilizaţi în 2012. Autorităţile române şi în principal Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă au identificat această soluţie de finanţare şi au început demersurile pe lângă Comisia Europeană deja de la sfârşitul anului 2012. Comisia Europeană, în mai 2013, şi-a arătat disponibilitatea de a finanţa acest proiect. Urma ca Parlamentul European să aprobe acest proiect. Trebuia să vină un parlamentar care să facă un raport. Iar eu am luat acest proiect. Banii au fost viraţi deja în România şi muncitorii pot fi ajutaţi. Practic, la Câmpia Turzii ideea a existat deja, în Parlamentul European a fost nevoie doar de un parlamentar care să vină să facă raportul pentru ca banii să ajungă la oameni cât mai rapid. Aici, la dumneavoastră asta trebuie să fac. Să înţeleg situaţia, să vad cum stau lucrurile, câţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, care sunt riscurile acum pentru muncitori şi să vedem ce putem face şi ce linii de finanţare se potrivesc aici. La Râmnicu Vâlcea poate se potriveşte altă linie de finanţare, dar o vom găsi şi vă vom ajuta. Însă trebuie să se preocupe şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. La Câmpia Turzii, această instituţie a avut un rol foarte important. Rolul autorităţilor locale este foarte important. Iar dacă nu există calificare, asta o putem îndrepta. Avem expertiza de la Cluj, putem delocaliza nişte oameni care au lucrat cu succes pe un astfel de proiect. Nu e problemă, vom găsi o soluţie. Dacă e proastă intenţie şi atunci trebuie găsită o soluţie”, a precizat Siegfried Mureşan. Europarlamentarul vâlcean a rămas aproape toată ziua de sâmbătă în Vâlcea, a primit de la preşedintele PMP, Marian Mirea, toate datele despre disponibilizaţii de la Oltchim şi a plecat cu intenţia de a face ceva pentru ei. Gabi Bercea