Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26679 Un nou plam pentru Oltchim

2014-09-25 12:46

http://themoneychannel.realitatea.net/

Statul trebuie să elaboreze planul de reorganizare al combinatului de pe platforma de la Râmnicu-Vâlcea. Propunerea este a celui mai mare acţionar privat al Otchim care este de altfel şi principalul creditor al societăţii aflate în insolvenţă.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor Oltchim, care va avea loc la începutul lunii viitoare, compania germana PCC SE, cel mai mare acţionar privat al societăţii de stat şi de altfel, unul dintre creditori a introdus o propunere: statul trebuie să elaboreze planul de reorganizare al Oltchim. Acesta ar trebui să aibă în vedere şi reduceri adecvate de creanţe a acţionarilor Oltchim.

“Planul de reorganizare va prevedea şi reduceri adecvate şi necesare de creanţe, rezultate în urma negocierii statului cu creditorii, astfel încât să fie implementat cu succes. Aprobarea planului de reorganizare ce urmează a fi elaborat conform acestei prevederi se va afla pe ordinea de zi a următoarei adunări generale a acţionarilor Oltchim”, se arată în documentul de convocare a AGA Oltchim.

Pe lângă această propunere, compania germană a mai introdus pe ordinea de zi şi alte puncte care vizează prezentarea situaţiilor pierderilor Oltchim, instalaţiile societăţii, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi plata salariilor. Prezentarea trebuie să fie facută de către administratorul judiciar al companiei. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt firmele Rominsolv şi BDO Business Restructuring.

Combinatul chimic este în insolvenţă din ianuarie 2013, iar de atunci, autorităţile au încercat în câteva rânduri privatizarea acestuia, însă de fiecare dată s-au confruntat cu un eşec. Numai în 2014 au fost organizate două astfel de proceduri. Pentru a reuşi privatizarea Oltchim, administratorii societăţii au înfiinţat o nouă firmă Oltchim SPV care deţine activele combinatului chimic, active evaluate la peste 300 de milioane de euro, fără datorii.