Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #22891 Foştii petrochimişti aşteaptă dreptatea de la CEDO

2014-06-26 17:55

În urmă cu două luni petrochimiştii au făcut o plângere la CEDO împotriva statului român, considerând că instanţele din România au judecat părtinitor cazul.

http://ziarulargesul.ro/33740-fostii-petrochimisti-asteapta-dreptatea-de-la-cedo.html

 

Foştii petrochimişti aşteaptă dreptatea de la CEDO

• Articol scris de: Minodora Martin Data publicării: 26.06.2014

De vreo şase ani, foştii salariaţi ai Arpechim Piteşti încearcă să găsească înţelegere în ţară în “războiul” pe care-l duc cu OMV Petrom. Necazul acestor oameni a venit de la primele de murături şi de gaze naturale pe care le-au primit pe vremea când erau salariaţi ai Arpechim OMV. La vremea respectivă, conform contractului colectiv de muncă au primit în jur de 19.000 lei prime. Dar gustul respectivelor murături nu a fost acru, ci amar şi mult prea costisitor.

Rate pe cinci ani

Banii s-au dat pe statele de plată, numai că s-a constatat că salariaţii nu trebuiau să beneficieze de aceste prime. Drept care OMV Petrom i-a acţionat în justiţie. “Nu am furat aceşti bani, am primit drepturile care ni se cuveneau şi care erau prinse în contractul colectiv de muncă. Procesele pe care le-am intentat au devenit o mega-afacere pentru avocaţi, experţi, recuperatori şi mediatori. Am avut câte două-trei procese pe rol, am dat bani grei la avocaţi şi am pierdut. De la 19.000 lei am ajuns să returnăm 25.000 lei (au fost adăugate cheltuielile de judecată, de executare şi rata inflaţiei). Din octombrie anul trecut, eu plătesc rate. Pe cinci ani, în sumă fixă, fără dobândă. Dau câte 420 lei pe lună. Nu e drept… Am protestat, am fost în audienţă, am cheltuit bani” – ne-a spus un fost salariat.

Comitet de acţiune

Salariaţii au ales un grup de acţiune, condus de Dorina Roşu, care să-i reprezinte în faţa autorităţilor. Oamenii nu au înţeles nici până acum mecanismul Justiţiei: la Tribunalul Argeş li s-a dat câştig de cauză. OMV Petrom a făcut recurs la Braşov. Procesele s-au mutat apoi la Ploieşti. A fost un lung şir de termene. Oamenii au ajuns în pragul disperării, prezentând instanţei documente peste documente, aproape “un metru cub de hârtii…” – cum ne-a spus un fost salariat.

În toamna anului trecut, grupul de acţiune a ajuns la Bruxelles, iar lupta pentru dreptate nu s-a oprit. În urmă cu două luni petrochimiştii au făcut o plângere la CEDO împotriva statului român, considerând că instanţele din România au judecat părtinitor cazul. La începutul acestei săptămâni plângerea a fost înregistrată la Strasbourg.
Dacă ar fi ştiut salariaţii că o să sufere aşa de mult în urma primelor primite, se lăsau păgubaşi. La această dată, unii plătesc rate, alţii au procese pe rol în instanţă. Mai sunt câţiva la mediere pentru o cale de înţelegere. Mulţi, foarte mulţi şi-au pus speranţe în răspunsul de la CEDO, dar până atunci sunt buni de plată.