Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #19080 Sever Mureșan vrea Oltchimul pentru 280 de milioane de euro.

2014-04-01 06:53

#19079: - Ministrul Economiei, în vizită la Oltchim Râmnicu Vâlcea

- Swiss Investment Found for Emerging Markets, un fond de investiții elvețian, în spatele căruia este omul de afaceri Sever Mureșan, a depus singura ofertă pentru preluarea Oltchim;
- Corneliu Cernev ne-a declarat: „Știu cifra, dar nu putem să discutăm. Au licitat peste 250 de milioane de euro, sub 300 de milioane de euro, dar pe aproape
";
- Mihai Diculoiu ne-a spus: „Eu nu știu nimic cât au ofertat. Ei au declarat prin comunicat că oferta va fi returnată și au zis că n-au deschis plicul, așa am înțeles".

http://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/sever-muresan-vrea-oltchimul-pentru-280-de-milioane-de-euro-118025

Sever Mureșan vrea Oltchimul pentru 280 de milioane de euro
Postat la: 01.04.2014 00:21 | Scris de: Niki Florescu

http://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/300/sever-muresan-vrea-oltchimu...

ZIUAnews a avut informații corecte: licitația pentru privatizarea combinatului Oltchim a fost din nou amânată, la cererea înaintată de doi potențiali investitori. Swiss Investment Found for Emerging Markets, un fond de investiții elvețian, în spatele căruia este omul de afaceri Sever Mureșan, a depus singura ofertă pentru preluarea Oltchim. A întârziat însă patru minute, motiv pentru care administratorii judiciari ai combinatului chimic vâlcean, Gheorghe Piperea și Nicolae Bălan, au decis să respingă suma ofertată. Cu toate că în comunicatul dat publicității de către adminstratorii judiciari se preciza că plicul nu a fost deschis, ci a fost înapoiat sigilat, ZIUAnews a aflat și valoarea oferită de fondul de investiții: 280 de milioane de euro. Peste 2.300 de angajați ai combinatului mai au încă o lună de așteptat, până când va avea loc o nouă licitație, situația fiind tot mai tensionată pe platforma chimică vâlceană.

Părerile liderilor de sindicate din cadrul combinatului sunt împărțite, în ceea ce privește noua amânare a licitației de privatizare. Sindicalistul Mihai Diculoiu i-a acuzat pe Gheorghe Piperea și pe Nicolae Bălan de devalizarea combinatului, în timp ce sindicalistul Corneliu Cernev consideră că administratorii judiciari au procedat corect. Mai mult, acesta din urmă a încercat să găsească scuze pentru respectiva amânare, pe care o consideră totuși ca nefiind de bun augur: „Știu că a fost depusă de un fond de investiții din Elveția, în spatele căruia e domnul Sever Mureșan, și că acest fond de investiții nu a fost niciodată în Oltchim și administratorii judiciari nu știau nimic despre bonitatea și seriozitatea acestui fond de investiții, pentru că nu au fost la nicio întâlnire și nu au avut nicio vizită în Oltchim. Caietul de sarcini l-au cumpărat miercuri".


Oferta lui Mureșan, secretă, aflată de ZIUAnews

Surse guvernamentale au declarat, pentru ZIUAnews, că fondul de investiții elvețian, în spatele căruia se află Sever Mureșan, a făcut o ofertă de preț sub cifra de business a combinatului chimic vâlcean, care se ridică la 305 milioane de euro. Aceștia au oferit aproximativ 280 de milioane de euro, pentru cumpărarea Oltchimului.

Oferta a fost ținută la secret, pe cât de mult posibil. Numai cei apropiați administratorilor judiciari au putut afla suma care se afla în plic. Astfel, deși la început a susținut că „nu s-a deschis plicul", până la urmă Corneliu Cernev ne-a declarat: „Știu cifra, dar nu putem să discutăm. Au licitat peste 250 de milioane de euro, sub 300 de milioane de euro, dar pe aproape". Spre deosebire, Mihai Diculoiu ne-a spus: „Eu nu știu nimic cât au ofertat. Ei au declarat prin comunicat că oferta va fi returnată și au zis că n-au deschis plicul, așa am înțeles".


Diculoiu: Se dorește falimentarea Oltchimului!

Amânarea licitației cu încă o lună nu a fost privită cu ochi buni de către angajații combinatului. Sindicalistul Corneliu Cernev a încercat totuși, într-o convorbire cu redactorii ZIUAnews, să găsească scuze administratorilor judiciari, spunând că aceștia trebuie să trateze problema cu seriozitate, fiind vorba de valoarea investiției. „Amânarea nu e de bun augur, dar, având în vedere valoarea investiției care trebuie făcută de către firmele care vor prelua și Oltchimul și Arpechimul, este bine să se trateze problema cu seriozitate. Valoarea Oltchimului este de 305 milioane de euro, valoarea de business, vă dați seama că și rafinăria are un cost, plus cel puțin 500 de milioane de euro se vor investi după ce se cumpără cele două obiective. Dacă ținem cont de aceste cifre, vă dați seama că trebuie analizat profund de către cei care vor să investească. Administratorii judiciari au acționat corect; e un comportament al unor oameni care respectă caietul de sarcini și legea în vigoare", ne-a spus Cernev.

Pe de altă parte, Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber, și-a exprimat dezacordul „față de decizia unilaterală a administratorilor judiciari, considerând că în acest mod au înlăturat brutal unicul investitor care putea să salveze Oltchimul. Din punctul nostru de vedere, această atitudine a administratorilor judiciari nu înseamnă altceva decât dorința lor ca să falimenteze Oltchimul si în acest sens am cerut intervenția autorităților locale din județele Vâlcea și Argeș, a Ministerului Economiei, a Parlamentului României și a Guvernului României și inclusiv a autorităților abilitate ale statului, să facă o analiză să aflăm adevărul și să ia măsuri cu cei care se fac vinovați de această tergiversare a procedurii de insolvență la Oltchim, practic de 13 ani de insolvență fără performanță. În acest moment, ceea ce s-a întâmplat pe 28 martie, dovedește încă o dată că acești administratori judiciari nu doresc să salveze Oltchimul, ci doresc falimentarea Oltchimului. Aici stau dovadă măsurile pe care le-au luat anti-economic și anti-social. Ca de exemplu, în 2013, Oltchimul a avut o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro, în condițiile în care funcționează la maxim 10% din capacitate, a realizat 50% pierderi, adică 60 de milioane de euro. A disponibilizat personal, afirmând că este o condiție impusă ca să acceseze capitalul de lucru, acel credit pe care îl vehiculează ei de 15 milioane de euro, a înlăturat investitori și pe Socar din Azerbaidjan, acum s-a dovedit, până când nu aflăm adevărul, din ceea ce s-a petrecut, că într-adevăr nu îi interesează să găsească un investitor și, ca atare, au refuzat această ofertă. Din punctul meu de vedere, trebuia să fie o comisie cu responsabilități în acest sens, să fie analizată această ofertă și să fi văzut care este realitatea".


Încă o lună de așteptări

Cei peste 2.300 de angajați ai combinatului chimic vâlcean mai au de așteptat încă o lună, până vor afla ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă. Doi dintre investitorii care au cumpărat caietul de sarcini, respectiv consorțiul chinez Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum și SIF Transilvania au cerut amânarea licitației cu alte 30 de zile, „motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile care le garantează preluarea rafinăriei odată cu Oltchim SPV", potrivit unui comunicat de presă.