Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12004 OGT intra in cursa pentru privatizarea combinatului Oltchim. Face tranzactia pentru Gazprom?

2013-11-20 10:03

http://www.finantistii.ro/companii/oil-gas-trade-intra-in-cursa-pentru-privatizarea-combinatului-oltchim-face-tranzactia-pentru-gazprom-81315


http://www.finantistii.ro/uploads/modules/news/2013/11/81315/380x250_primii-inve...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rusii de la Oil Gas Trade stau cu ochii pe combinatul Oltchim pe care vor sa-l cumpere imediat ce statul va demara procedurile de privatizare.Firma a facut publice si planurile de investitii pe care le are. De ce este interesata o societate cu venituri de pana in 50 de milioane de dolari sa preia un colos industrial care are nevoie de o infuzie uriasa de capital? Raspunsul pare ca are legatura cu Gasprom. OTG s-ar afla de fapt rusii de la Gazprom, care de foarte mult timpp isi doresc sa preia combinatul din Romania.

Florin Rozescu, reprezentantul companiei, a declarant ca se asteapta crearea Oltchim II pentru a incepe procedurile. “Suntem in bune relatii cu administratorii judiciari si suntem gata pentru preluarea combinatului. Oil Gas Trade este o companie detinuta de doua persoane fizice. Nu este nicio companie mare in spatele acestei companii cum s-a vehiculat in presa ca ar fi Gazprom. OGT incepand din 2002 a fost un trader pentru titei. A cumparat doua rafinarii care rafineaza titei. Pe langa aceste rafinarii OGT-ul mai detine si fabrici de medicamente. OGT mai are si uleiuri si este unul din cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia. Unul dintre partenerii nostri de afaceri este Gazprom, mai este Lukoil. Acestea le-am prezentat administratorilor de la judiciari. Am prezentat si scrisorile din partea bancilor, ni s-au cerut doua, noi am adus trei. Una dintre scrisori de recomandare este de la Banca Centrala a Rusiei. Iar ca sa primesti o scrisoare de recomandare de la Banca Centrala a Rusiei trebuie sa existi pe piata altfel nu primesti asa ceva”, a explicat Rozescu.


Interesul rusilor pentru combinatul valcean a aparut in luna iunie.Atunci, eprezentantii societatii au inaintat o scrisoare catre fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, dupa care la 1 august au vizitat combinatul Oltchim impreuna cu unul dintre proprietari. "Am vizitat atunci si platforma Bradu si in cele opt ore am luat la mana instalatie cu instalatie. Dupa aceasta vizita am trimis aici specialisti in petrochimie (..) si au verificat si discutat toate problemele Oltchimului. Am fost in contact direct cu tot ce inseamna partea economica a combinatului si de atunci cunoastem in detaliu tot ce inseamna Oltchim", a spus Rozescu.

Reprezentantul OGT a adus in atentia publica si un episod extreme de interesant, cel al imprumutului de 50 de milioane de euro solicitat de partea romana. "La sfarsitul lui august ni s-a solicitat de catre administratorii judiciari, daca suntem interesati de Oltchim sa finantam pentru nevoile combinatului, cu o anumita suma de bani. In 12 septembrie am oferit o suma de 50 de milioane de euro necesari capitalizarii, materiei prime si sa mearga inainte pentru a avea cresteri de productie. Din pacate aici trebuie sa rectificam o informatie. Ni s-a spus ca am fi cerut suma de 200% dobanda pentru acesti bani. Nu am cerut asa ceva, dobanda era zero, singura conditie, erau parti din acest Oltchim II, in cuantumul sumei pe care noi o ofeream si sa preluam o parte din management pentru a fi siguri ca acesti bani se vor duce spre destinatia ceruta. O alta conditie era ca in cazul in care Oltchimul se va vinde catre un alt investitor, noi sa avem primul drept ca acesti bani sa ni-i recuperam. Am inteles ca nu era un cadru legal pentru acest imprumut", a precizat Rozescu.


Si-au facut deja planurile


Compania OGT si-a facut deja planurile legate de pasii pe care ii va face dupa preluarea Oltchim. Florin Rozescu a afirmat ca dupa preluarea Oltchim angajatii disponibilizati vor fi reincadrati la munca, odata cu repornirea instalatiilor. "Ii vom angaja pe cei care au fost disponibilizati, categoric, in momentul cand vom porni instalatiile, nu le putem reporni in gol, o sa luam toti oamenii profesionisti, cei care stiu ce inseamna aceea petrochimie. Vreau sa mai spun ceva. In 14 august am inaintat o adresa catre Petrom prin care am solicitat rafinaria Arpechim. Noi am fost de la bun inceput interesati de achizitionarea Arpechim", a mai spus Rozescu.

El a adaugat ca cei de la Petrom au dat un raspuns afirmativ si au spus ca se va discuta aceasta solicitare impreuna cu Ministerul Economiei dupa ce se va termina procedura legata de Oltchim. "Vreau sa spun ca deja noi am pre-agreat contractele de furnizare materie prima. Am pre-agreat cu Lukoilul din Bulgaria, materia prima pentru platforma Bradu pentru a doua zi dupa ce vom prelua Oltchim si pentru combinatul de la Valcea. Deci noi avem deja materia prima pregatita. Am mai cerut inca din luna august ca toate ofertele pentru achizitionarea Oltchim sa fie facute publice si am cerut ca in caietul de sarcini, ca orice oferta financiara sa fie sustenabila, adica cel care vine sa arate ca are si banii. Pe scurt dorim sa achizitionam Oltchim, platforma Bradu si Arpechim si sa le dezvoltam. Avem banii necesari investitiilor care trebuie facute, inca din august", a declarat Rozescu.

Potrivit acestuia, din discutiile avute cu cei din conducerea combinatului, dupa data de 2 decembrie va incepe etapa depunerii ofertelor angajante.
"Am inteles ca in data de 2 decembrie va fi o adunare generala a creditorilor. Din acel moment se pot face ofertele angajante catre administratorii judiciari. Metoda crearii acestui Oltchim II sau Oltchim SPV este o modalitate care se face international buna, care a fost facuta cu Chrysler, in America, care a fost vandut pentru 500 de milioane de dolari, avand datorii de 13 miliarde. Din informatiile pe care le am eu suma Oltchim II este de 294 de milioane de euro. Suma minima de 164 de milioane de euro. Noi suntem dispusi sa dam atat cat ni se cere. OGT vrea aceste trei obiective, doreste sa investeasca, nu sa-l vanda, nu sa faca tranzactii cu aceste active. OGT-ul are petrol, este petrolul nostru, am nafta mea, deci cand aduc materia prima a mea pe care o bag aici in combinat pretul pe orice produs automat scade. Deja noi ne-am facut planul de marketing pe Europa", a explicat Florin Rozescu.

Cine se afla in spatele OGT?

Firma Oil Gas Trade a fost infiintata in 2006, are sediul la Moscova, iar numarul angajatilor este variabil ( intre 11 si 50 de salariati). Compania este specializata in trading cu iei, gaze si produse petrochimice, veniturile sala incadrandu-se intre 10 si 50 de milioane dolari. Cum ar putea prelua o firma cu o astfel de cifra de afaceri combinatul Oltchim? Raspunsul pare ca are legatura cu un gigant rusesc: Gazprom. Exista informatii potrivit carora intre OGT si Gazprim ar exista o legatura foarte stransa. Presa a scis in urma cu cateva saptamani ca, in spatele Oil Gas Trade s-ar afla Gazprom, iar mica societate de trading cu hidrocarburi “actioneaza la comanda clientilor mari, precum Gazprom sau Gazprom Export, ca structura de lobby, consultant sau interfata in licitatii”.

Si alte companii sunt interesate de Oltchim

Ministerul Economiei a anuntat in octombrie ca o delegatie condusa de ministrul azer al Industriei si Energiei, Natiq Alyev, insotit de presedintele SOCAR urmeaza sa viziteze Romania in aceasta toamna pentru convorbiri pe tema privatizarii combinatului Oltchim, precum si pentru analizarea altor oportunitati de investitii in tara. Nu este pentru prima data cand se discuta despre posibilitatea ca SOCAR sa preia combinatul Oltchim. In luna iunie, premierul Victor Ponta a declarat ca societatea azera a vrut, inca din 2009, sa cumpere combinatul, insa reprezentantii companiei au fost “tratati cu refuz”.

Sin alte companii sunt interesate de acesta privatizare. Este vorba despre PCC-Fortissimo Capital, dar si SIF-urile, care vor sa formeze un consortiu pentru investitii la Oltchim, impreuna cu Chimcomplex Borzesti, Salrom si Tricon Energy.

Combinatul Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.