Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11110 ACCIZE MĂRITE la benzină, CAS redus cu 5 puncte de la 1 iulie, salariu minim de 850 lei de la 1 ian

2013-11-04 20:54

http://www.evz.ro/detalii/stiri/certurile-din-usl-amana-intalnirea-ponta-fmi-1065750.html

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/07_Ponta_RZV_02_9e7d165587.jpg...


Guvernul a finalizat în această seară negocierile cu delegația FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. Principalele măsuri convenite pentru 2014 sunt: majorarea salariului minim la 850 de lei de la 1 ianuarie și la 900 lei de la 1 iulie, majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pe litru de la începutul anului, dar și scăderea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie.
Victor Ponta este nemulțumit de deciziille CCR din ultimele luni

De asemenea, toate accizele nu vor mai fi calculate la cursul de la 1 octombrie, care ar fi dus la micșorarea încasărilor în 2014, ci valoarea actuală a accizei va fi indexată cu nivelul inflației, a anunțat premierul Victor Ponta.

În plus, guvernul va introduce un impozit pentru construcțiile speciale, ale persoanelor juridice (depozite, magazii, rețele de transport electricitate, stâlpi de electricitate etc.).

Guvernul a mai decis creșterea cu 25% a redevențelor la resurse minerale, cu excepția gazelor și petrolului, dar și majorarea accizelor la carburanți cu 7 cenți pe litru.

Banii strânși suplimentar din acciza pe carburanți vor merge pentru marile proiecte de infratructură rutieră, a precizat Ponta.

În plus față de creșterea salariului minim, va avea loc creșterea fondului de salarii pentru bugetari, majorare care nu va fi egală pentru toți angajații, ci țintită pe anumite categorii. „Vom continua negocierile pentru a stabili gradul de indexare pentru medicii rezidenți și profesori”, a spus Ponta.

Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%.

În ceea ce privește reducerea CAS, premierul a spus că „a fost tema cel mai intens discutată în aceste zile. Va exista în memorandumul de înțelegere cu FMI, CE și BM un angajament foarte clar de scădere semnificativă, cu impact asupra mediului de afaceri, asta înseamnă peste 5%, în al doilea semestru al anului. Guvernul va avea însă obligația de a identifica până la 1 iulie toate resursele ca impactul să fie neutru, adică să compensăm prin creștere de venituri sau reducere de cheltuieli”, a explicat Ponta.

Bugetul pentru 2014 va fi construit pe aceste elemente, dar și pe un deficit bugetar de 2,2% din PIB, prevăzut să crească la rândul său cu 2,2%. Pentru investiții vor fi alocate 6% din PIB.

Convenţie cu FMI: când se privatizează CFR Marfă, Oltchim, Electrica

Compania CFR Marfă va intra într-un proces de restructurare, după care se va încerca din nou privatizarea acesteia în 2015, la jumătatea anului, au anunţat astăzi premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, la finalul negocierilor cu FMI.

Statul şi-a asumat de asemenea vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile Electrica, prin majorare de capital. De asemenea, un pachet de 15% din acţiunile Complexului Energetic Electrica vor fi listate la bursă în trimestrul patru al anului viitor.În această lună ar urma să fie desemnată o echipă de management privat la Hidroelectrica.Potrivit ministrului Chiţoiu, Oltchim nu a "făcut parte din pachetul de negociere".

Potrivit ministrului Chiţoiu, Oltchim nu a "făcut parte din pachetul de negociere".



La finalul întâlnirii cu delegația FMI, vicepremierul Daniel Chiţoiu a fost întrebat dacă impozitarea suplimentară a veniturilor din drepturi de autor şi a celor obţinute de persoanele fizice autorizate a fost discutată cu partenerii financiari internaţionali. "Nu. Acest lucru nu l-am avut în vedere în discuţiile cu partenerii noştri", a spus Chiţoiu.

Reacția lui Antonescu: Menținerea cotei unice e o performanță

Liderul PNL a declarat în această seară, referitor la negocierile dintre guvern și FMI, că principalele beneficii pentru români sunt creșterea salariului minim, indexarea pensiilor și menținerea cotei unice.

"Beneficiile pentru români sunt importante: creşterea salariului minim - e un beneficiu pentru români, nu pentru turci; indexarea pensiilor cu rata inflaţiei - lucru prevăzut şi de lege, dar nu întotdeauna respectat, e un beneficiu pentru români, pentru pensionarii români, nu cei australieni (...) Situaţia mediului de afaceri nu s-a înrăutăţit în raport cu ce ne-a lăsat fosta guvernare şi în raport cu condiţiile şi constrângerile FMI. Faptul că s-a menţinut cota unică este o performanţă", a precizat Crin Antonescu.

Reprezentanții Guvernului, conduși de ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, s-au întâlnit în această seară la Palatul Victoria cu oficialii FMI, ai Comisiei Europene și Băncii Mondiale, pentru a purta discuțiile finale.

Mâine ar trebui să se încheie vizita delegației FMI în România, însă întâlnirea dintre premierul Victor Ponta și reprezentanții finanțatorilor internaționali a fost amânată, după ce nu s-a ajuns la un consens în interiorul USL cu privire la ce obiective își poate asuma Guvernul, cum ar fi reducerea CAS-ului. Această măsură reprezintă una dintre promisiunile din campania USL și ar trebui aplicată în paralel cu majorarea salariului minim în sistemul bugetar la 1.000 de lei. Majorarea salariilor va fi efectuată în două etape.

După ce au ieșit în stradă, medicii rezidenți au reușit să obțină o majorare a salariilor. Atât ei, cât și profesorii debutanți ar putea primi anul viitor lefuri mai mari cu 3-4%, această majorare fiind convenită de Guvern cu FMI, potrivit unor surse citate de Mediafax.

De asemenea, pensiile se vor indexa anul următor cu 100% rata inflaţiei şi cu 50% din salariu mediu brut pe economie creştere reală, ceea ce înseamnă un procent de 3,75-3,76%, potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. Toate aceste creșteri vor fi operate într-un an electoral.

Poziții antagonice

După ce liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că acordul cu FMI este un handicap ce nu va dura mult, președintele PSD Victor Ponta le-a transmis colegilor din partid că l-a numit pe ministrul liberal de Finanțe, Daniel Chițoiu să conducă negocierile cu troica, tocmai pentru ca acesta să îi informeze pe liberali despre ce sume se pot aloca prin bugetul pe 2014.

"Am considerat că este normal ca ministrul de Finanţe care este şi vicepremier, să conducă aceste discuţii, pentru că nu mai vreau să împărţim guvernul între cei buni care nu vor cu FMI şi vor să dea bani la toată lumea şi cei răi care nu vor să dea. Aşa că domnul Chiţoiu dacă poate dă bani, dacă nu poate nu dă bani, povestea asta cu opoziţia de la putere recunosc că poate o trecem de data, este uşor să vorbeşti la televizor să spui să dăm bani. domnul ministru de Finanţe liberal am încredere totală în el şi sunt convins că va prezenta şi colegilor săi de partid cea mai bună variantă posibilă pentru bugetul pe 2014", a precizat Victor Ponta.

Crin Antonescu a precizat azi că nu va fi modificată cota unică și că aceasta va rămâne la 16%, nivel acceptat de FMI.

Citiţi mai mult: ACCIZE MĂRITE la benzină, CAS redus cu 5 puncte de la 1 iulie, salariu minim de 850 lei de la 1 ianuarie - Criza > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/certurile-din-usl-amana-intalnirea-ponta-fmi-1065750.html#ixzz2jiEPBWS1
EVZ.ro