Solicitam modificarea O.U.G. nr. 81/2021 privind situatia ursilor

Urmare a tragediilor care au loc in mod continuu in Romania ultimilor ani, va inaintam solicitarea noastra privind modificarea de urgenta a O.U.G. nr. 81 din 21 iulie 2021 privind aprobarea metodelor de interventie imediata pentru prevenirea si combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor si bunurilor acestora, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/244935

 Ong-urile au fortat mana autoritatilor pana au reusit sa impuna masura aberanta privind interzicerea vanarii ursului. Cresterea exponentiala a numarului de ursi are efecte catastrofale asupra comunitatilor umane, in ultimii ani acest animal salbatic ajungand a fi considerat mai presus decit omul. Ecologistul de tastatura este agresiv si fara compasiune fata de semeni. Urmare a propagandei sale sustinute, oamenilor care traiesc in proximitatea arealului ursilor sau cei care au haite de maidanezi pe strazi li s-a luat dreptul la o viata normala.

Daca manipularea in cazul cainilor maidanezi era: „trecem prin teritoriile lor” (strazile, parcurile si pietele noastre fiind considerate teritorii ale cainilor) iar cei muscati sau omorati fiind declarati ca avand „suflete rele” (inclusiv copiii de gradinita), in cazul ursilor manipularea este „s-au taiat padurile” - in ciuda faptului ca in atatea tari si zone ursii traiesc pe pasuni, plaje, pajisti, fara paduri – ei nehranindu-se cu scoarta de copaci.

Nu este niciun habitat distrus, vorbim de localitati care NU s-au extins in paduri, de paduri pe aceleasi suprafete. Datele de la Asociatia Forestierilor din Romania A.S.F.O.R. arata clar cum s-au facut incontinuu reimpaduriri.

Adevarul fiind ca, dimpotriva, la umbra cresc doar plante lipsite de fructe, iar uneori nici macar iarba. In spatiile mari si luminate, care au fost defrisate, se instaleaza vegetatia ierboasa, lastarisurile si arbustii fructiferi, o consecinta pe termen scurt si mediu fiind sporirea efectivelor de erbivore, iar, in al doilea rand, cele de carnivore, care le consuma: jderi, rasi, lupi, dar si de ursii omnivori. Din cauza abundentei de hrana, ursoaicele fata si 3-4 pui odata.

In plus, si padurarii dau de mancare ursilor, padurile ajungand un fel de rezervatii inchise in care crestem ursi. Obisnuiti sa fie hraniti de oameni, nu mai au nicio frica de om. Ei coboara in localitati unde provoca distrugeri materiale uriase si pierderi de vieti omenesti.

Este mit ca ursul poate fi alungat facand zgomot - oamenii au fluiere, bat in tigai, ies cu talangi, claxoneaza - totul degeaba. Ursii au auzit mii de petarde si sirene ale Jandarmeriei: n-au frica. Nu doar ca nu se sperie cand sunt latrati de caini, ci foarte multi caini au fost mancati de vii. Mituri sunt si ca nu urca in copaci (un urs de 150-200 de kilograme va fi in 2-3 secunde la jumatatea unui copac inalt de 15 metri) si ca poti scapa cu viata facand pe mortul sau fugind la vale. Ursii au indoit si distrus masini, au spart geamuri, au rupt usi, au distrus case, atacand pe cei dinauntru sau furand mancare. Omul nu are NICIO SANSA.

Sunt zone din tara unde populatia, inclusiv cu acordul ilegal al autoritatilor, si-au electrificat gardurile care le inconjoara casele, punand in pericol viata concitadinilor (copii care s-ar putea curenta). Oamenii s-au baricadat in propriile case.Dar ursii intra printre sau pe sub cablurile electrice.

In Romȃnia anului 2025, comunitati intregi din tara noastra traiesc sub teroare, fiind avertizate incontinuu prin Ro Alert sa nu iasa din case pentru ca localitatea este sub asediul ursului.

Oamenii din mediul rural sau oraselele de munte sufera enorm: elevii nu mai pot pleca la scoala, navetistii nu mai pot ajunge la serviciu, oamenii ies cu frica pe camp, in livezi, la pescuit. Prezenta ursului in habitatul omului constituie o forma de agresivitate psihologica in forma continuata, oamenii traind in permanenta cu frica in san. Din disperare, incearca sa ii alunge cu furci, topoare din gospodarii - arme rudimentare si ineficiente in fata ursului, care este varful lantului trofic. Oamenii nu au pusti sa se poata autoapara, sa ii apere pe cei dragi ai lor sau sa isi apere bunurile sunt lasati la cheremul acestor salbaticiuni! Dotarea ciobanilor cu pusti de vanatoare este absolut necesara, pana ajunge Jandarmeria la ei (daca ajunge), este prea tarziu. Viata unui animal (oaie, miel, caine, magar) este la fel de importanta ca viata unui urs. Iar viata ciobanilor, este de milioane de ori mai presus.

Cine raspunde de vietile omenesti pierdute in atacuri directe sau in accidente rutiere provocate de ursi? Dar de oamenii spitalizati? Dar de cei ramasi invalizi? Dar de pagubele din gospodarii?

Iubitorii de ursi nu sunt iubitori nici de semeni, si nici de alte animale, inchizand ochii la orori: rugam parcurgeti pagina facebook Specii Protejate

https://www.facebook.com/groups/203692976828393

Unde sunt ong-istii care nu au habar de munca pe care o depun crescatorii de animale, cand omul priveste neputincios cum ii este devorata vaca, oaia, capra, porcul, pasarile? Caci ursul nu omoara prada, dupa care sa o manace cand nu mai misca, ci o mananca de vie. Multe animale au fost lasate in agonie, cu bucati sau membre intregi lipsa din corp, cu gauri in corp, cu intestinele taras sau jupuite de vii. Si oamenii se uita la el ingroziti pentru ca nu le permite legislatia sa faca nimic. Iar in aceste chinuri au sfarsit in coltii ursilor si oamenii care le-au fost victime.

Turistului ucis pe Transfagarasan in data de 3 iulie 2025 este picatura care a umplut paharul, Romsilva recunoscand atat surplusul inadmisibil de ursi cat si ca se fac relocari, ursoaica ucigasa fiind relocata!!! Orice urs care a praduit si omorat in niste localitati va pradui si va omori in orice localitate va fi relocata, ba isi mai invata si puii, de mici, sa o faca!

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1170006905156600&set=a.679730877517541

CINE RASPUNDE PENTRU RELOCAREA URSOAICEI UCIGASE?

CINE A INCADRAT-O LA NIVEL DE RISC MEDIU SAU MIC, SI A INITIAT SI APROBAT RELOCAREA, IN LOC DE EXTRAGERE, ESTE VINOVAT DE OMOR DIN CULPA!

Nu exista traseu alternativ Transfagarasanului, oamenii fiind obligati sa circule prin colcaiala de ursi. Nu este voba sa opresti intentionat, poate ti se strica masina sau motocicleta, poate ai copii care au nevoie la toaleta pe drum sau carora li se face rau si vomita! Copiii raman cu sechele psihice cand ursii sunt la cativa cm de masini sau pun labele pe masini sau pe geamurile acestora!

Solicitam demararea unei anchete pentru identificarea autorilor morali si tragerea lor la raspundere, URSII MANANCA PRAZILE DE VII.

Suntem indurerati, socati si oripilati de ororile care au loc sub ochii nostri si de lipsa de empatie (ca sa nu spunem de cruzimea abominabila) cu care unii apara ursii, in fata tuturor evidentelor.

Trebuie intrebati primarii cu ce se confrunta comunitatile lor, nu ong-istii, a caror problema sunt acum puii usoaicei, nicidecum copiii, parintii si cei dragi ai victimei!

Este imperios necesar ca, pe langa pagubele de ordin material, sa fie despagubiti si ranitii, mutilatii si familiile cetatenilor decedati in urma atacurilor de urs. Si toti oamenii care traiesc in teroare, agresati psihologic (oameni care au fost atacati, ei sau cei apropiati lor: prieteni, rude, vecini, cunostinte; oameni care au fost pradati de munca de o viata de ursi, ei sau cei apropiati lor, oameni care au vazut in ce chinuri le-au murit cei apropiati in coltii ursilor si cum le-au fost devorate animalele de vii). Un urs valoareaza in evidentele oficiale, conform Legii Vantorii si a protectiei fondului cinegetic nr 407/2006 cu sume de depagubire in cazul vanarii ilicite, 40 000 de euro. Daca un padurar impusca un urs, este anchetat si isi pierde dreptul la arma aceea - e vai si amar de padurarul aflat in autoaparare: cate explicatii si declaratii are de dat la autoritati. In schimb, omul omorat de urs nu are nicio valoare, familia primind zero despagubiri: REVOLTATOR.

Ca parte a societatii civile, solicitam PROTEJAREA CETATEANULUI ROMAN prin rezolvarea problemei ursilor cu celeritate.

Solicitam Ministerului Mediului masuri aliniate cu cele luate in statele europene, unde omul este pe locul intai, unde dezvoltarea economica si turismul sunt de importanta maxima. Numarul ursilor trebuie redus pana la efectivul optim prin vanatoare, estimarile fiind, conform analizelor ADN a resturilor biologice ca Romania are intre 10.419 si 12.770 de exemplare, circa 2/3 din intreaga populatie de ursi a Europei.

Autoritatile stiu ca s-a incercat relocarea ursilor in alte state din Europa si ca toate ambasadele vizate au refuzat oferta Romaniei. Stiu ca pentru tarile U.E. siguranta propriilor cetateni primeaza.

OUG nr. 81 din 21 iulie 2021 contine niste prevederi rupte de realitate si revoltatoare, avand consecinte foarte grave, motiv pentru care solicitam modificarea ei in vederea prioritizarii protectiei vietii umane si a sigurantei cetatenilor prin:

A. Eliminarea mentionarii starii de agresivitate a ursilor din toate paragrafele si articolele unde aceasta apare. Ursii nu sunt la plimbare prin habitatele umane, ei sunt STRICT la vanatoare, vorbim de animale salbatice infometate cautand hrana. Starea de agresivitate nu poate fi evaluata la o anumita ora cand ursul este la marginea localitaii si nu a ajuns inca in proximitatea victimelor. Dupa ce zeci de oameni au fost atacati si omorati sau lasati mutilati si/sau infirmi, dupa ce zeci de mii de animale domestice au fost omorate sau mancate partial si lasate in agonie, dupa ce sute de garduri, grajduri, cotete, case au fost distruse nu exista nicio indoiala ca vorbim despre un animal salbatic agresiv. Nu vorbim despre un animal care fuge de om, ci despre unul pentru care omul si animalele sale au devenit prazi, fiind vanati atat in localitati, cat si in imediata vecinatate a acestora sau pe drumurile publice sau private. Insasi invadarea localitatilor este o agresiune psihica incomensurabila cu care atatia oameni trebuie sa traiasca zi si noapte (pentru unii Ro alerturile ii prind pe drum, nu se mai pot baricada in case). Cetatenii acestei tari traiesc in teroare, asadar siguranta cetatenilor romani trebuie sa fie prioritara. Prezenta ursului intr-o localitate, gospodarie sau pe un traseu frecventat de oameni reprezinta un pericol iminent pentru viata umana.

B. Eliminarea evaluarii comportmentului ursilor

Tabelul de evaluare din Anexa 2, punctul 2.1 este revoltator - nu poate fi trecut la risc redus sau mediu un urs observat la o anumita ora in intravilan cand peste un anumit interval de timp el ajunge in gospodarii, pe strazi, in livezi etc si ataca si omoara oameni sau animale. Cum sa fie risc redus un carnivor feroce venit sa vaneze in localitati? Nu exista alt motiv al prezentei ursului flamand in localitati sau in zone adiacente frecventate de oameni decat pentru a se hrani.
Tabel evaluare comportament:
| Comportamentul general | Nivelul de risc
| Animalul a fost observat ocazional in intravilan. | redus
| Animalul se retrage la observarea oamenilor (50-100 m). | redus
| Animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m). | mediu
| Animalul surprins/alungat lanseaza un atac fals. | mediu
| Animalul a fost observat repetat in intravilan. | mediu
| Animalul nu este oprit de masurile de protectie existente. | mediu
| Animalul se hraneste cu gunoaie in prezenta oamenilor. | mediu
| Animalul nu se retrage cand este alungat. | mediu
| Animalul se afla prins intr-o capcana neautorizata si prezinta rani grave. | mare
| Animalul intra in gospodarii, nu se retrage in prezenta omului si devine agresiv. | mare
| Animalul surprins/alungat lanseaza un atac. | mare
| Animalul devine agresiv in urma ranirii sau a administrarii substantelor tranchilizante. | mare
| Animalul ataca omul in zona locuita. | mare
| Animalul ataca animale domestice in intravilan. | mare

Acest tabel este cauza tuturor tragediilor. Conform lui, carnivore mari prin definitie agresive, venite strict cu scopul de a se hrani, sunt declarate in minutele sau orele premergatoare atacurilor ca fiind cu nivel de risc redus sau mediu doar pentru ca nu au fost prinse in flagrant in timpul atacurilor! Legea trebuie sa previna aceste nenorociri, nu sa lase sa aiba loc atacurile, ca sa poata evalua nivelul de risc mare. Fiind declarati cu risc comportamental mic sau mediu ursii au fost doar „alungati”, ei departandu-se putin si revenind de fiecare data pentru a-si indeplini scopul. Mentionam si expunerea la infectarea cu rabie (turbare), una din cele mai grave afectiuni transmisibile la om sau la animalele domestice, o boala virala mortala raspandita prin muscatura de carnivore salbatice care poate fi foarte greu confirmata la un animal in viata (este diagnosticata prin analize complicate, post-mortem). In aceste conditii, cine poate evalua prezenta unui urs in intravilan ca reprezentand un risc mic sau mediu?

C. Eliminarea alungarii ursilor ca metoda de solutionare a primejdiei, aceasta avand eficienta zero. Este mit ca ursul poate fi alungat facand zgomot: ori ignora zgomotul ori se indeparteaza putin si se intorc imediat de zgomotul a incetat. Ursii au auzit zeci de mii de petarde si sirene ale Jandarmeriei insa, chiar daca se indepartasera cativa zeci de metri, pandesc plecarea masinilor Jandarmeriei si se intorc. Ursii ataca inclusiv in timp ce sunt latrati de cainii din curti, sau de cainii de stana si in urletele disperate ale ciobanilor (cainii latra cu peste 100 de decibeli, fiind domesticiti pentru paza, latratul lor auzindu-se de departe, in loc de sirene). Nu doar ca nu se sperie, ci foarte multi caini au fost prinsi si omorati sau mancati de vii. Ursul a vanit dupa miros sa vaneze, nu are nicio importanta zgomotul facut de Jandarmi. IMPOSIBIL ca Jandarmeria sa poata fi prezenta sa faca zgomot 24/7 in toate locurile prin care ursii patrund in localitati. Jandarmeria este anuntata cand cineva a vazut un urs sau mai multi in localitate sau pe proprietatea privata (sau mai grav, s-a intalnit cu el/ei).

D. Eliminarea relocarii ursilor, nu este o metoda de solutionare a problemei ci de malignizare a flagelului. Ursul care a coborat intr-o localitate sa praduiasca, va pradui si localitatile din judetul in care a fost relocat, localitati care nu s-au confruntat cu asa ceva pana la relocari, in care oamenii si animalele lor traiau linistiti, fara teroarea acestui pradator feroce. Prin relocari s-au nenorocit comunitati din localitati si zone intregi.

E. Adaugarea zonelor adiacente intravilanului frecventate de oameni care circula spre/dinspre intravilan, care pescuiesc, aduna ciuperci, plante medicinale sau vreascuri, muncesc la camp, in livezi sau in zone industriale, fac sport sau se plimba pe trasee turistice de notorietate sau in apropierea cabanelor/refugiilor sau populate de animale domestice traind in ferme sau duse la pascut: oamenii, si nici animalele lor, nu pot trai in captivitate, strict in curtile electrificate sau strict in intravilan.

In afara de propunerile de modificare de mai sus, Ordonanta 81/2021 trebuie completata prin adaugarea urmatoarelor capitole:

„Capitolul IV Dreptului de autoaparare”

Art 15 „Orice persoana care se afla in pericol din partea unui urs, in zone publice sau private (localitate, zona adiacenta, drum, camp, traseu montan) sau in si/sau in apropierea unei gospodarii (curte, gradina, ograda, livada, sera), are dreptul legitim de a-si apara propria viata, viata altui om, propriile bunuri sau bunurile altui om prin orice mijloace, inclusiv prin omorarea ursului. Nu este necesar ca victimele sa faca dovada atacului ursului intrucat simpla prezenta in zone locuite sau frecventate de oameni a ursilor flamanzi veniti sa se hranesca reprezinta un pericol iminent. La viteza cu care se deplaseaza (56 km/h), un urs care acum este la cativa zeci de metri distanta, in secundele urmatoare este langa om.”

„Capitolul V Recensamantul populatiei de ursi si vanatoarea de control”

Art 16 La fiecare 4 ani se va efectua un recensamant al populatiei de ursi la nivelul fiecarui judet pentru evaluarea numarului de ursi din fiecare zona si pentru stabilirea masurilor necesare de gestionare a populatiei in numar optim.

Art 17 Dupa fiecare recensamant, se va efectua o vanatoare urgenta si controlata de ursi pentru aducerea populatiei la numarul optim, vanatoarea trebuind sa fie proportionala cu rata de inmultire a ursilor.
a) Conform datelor din luna aprilie 2025, numarul actual de ursi este intre 10.419 si 12.770 de exemplare, situatie extrem de grava care impune reducerea populatiei de ursi cu celeritate la 2.500 de exemplare.
b) Limita minima la care poate fi redusa populatia de ursi nu va scadea sub 2.000 de exemplare la nivel national, atat in libertate, cat si in captivitate.
c) Puii de urs cu varsta sub 1 an nu vor fi vanati. Acestia vor fi relocati catre sanctuare sau gradini zoologice, pentru a se asigura protectia si bunastarea lor.
d) Dupa atingerea pragului de 2.500 de exemplare, vanatoarea de control se va organiza o data la 4 ani, in urma recensamantului, reducandu-se populatia de ursi care a crescut in ultimii 4 ani la 2.500 de exemplare la nivel national (in libertate si captivitate).”

„Capitolul VI Alte masuri privind reducerea atacurilor ursilor”

„Articolul 18 Se interzice permiterea ursilor de a se apropia de oameni pe drumurile publice sau private la o distanta mai mica decat 50 m. Toate exemplarele care se apropie vor fi extrase imediat. Transfagarasaul se impune a fi dezinfestat de ursi cu prioriate.

Articolul 18^1 In cazul in care, din lipsa vigilentei 24/7 a autoritatilor, ursii s-au apropiat totusi de oameni pe drumurile publice sau private, se interzice categoric hranirea ursilor sau apropierea de acestia cu intentia de a ii mangaia sau fotografia, comportamente cu risc crescut de atac.”

„Articolul 19 Se interzice incurajarea ursilor de a se apropia sau aciua in asezarile umane sau in apropierea acestora prin hranirea lor in intravilan sau in zonele adiacente intravilanelor, actiuni care determina periclitarea sigurantei publice.”

Dat fiind ca s-a procedat la evaluarea ursilor ca fiind pericol cu risc mic si mediu si s-au efectuat alungari si relocari (ursii recidivand indubitabil atat dupa alungari, cat si dupa relocari), autoritatile care au intervenit ineficient, cauzand atatea tragedii trebuie sa raspunda in fata legii. Motiv pentru care se adauga Articolul 20, dupa cum urmeaza:

„Articolul 20 Responsabilii facand parte din autoritatile mentionate la art 7 alin (3) lit a)-d) care nu intervin rapid sau eficient in cazurile de atacuri de ursi asupra oamenilor vor fi sanctionati dupa cum urmeaza:
a) persoanele care au hotarat alungarea sau relocarea ursilor din intravilane si zonele adiacente, dand dispozitii si semnand acte in consecinta, in loc sa procedeze la extragerea lor;
b) persoanele care nu au asigurat numarul optim de ursi in jurisdictia lor, din totalul de 2.500 ursi pe tara;

Capitolul IV „Sancțiuni” se renumeroteaza Capitolul VII

Articolele 15, 16, 17 se renumeroteaza 21, 22 si 23.

Se adauga Art 24 dupa cum urmeaza:
(1) „Constituie infracţiuni urmatoarele fapte si se pedepsesc cu închisoare de la 3 ani la 5 ani sau cu amendă de la 150.000 lei la 300.000 lei: incalcarea dispozitiilor prevazute la art 16, 17 si 18, 20 lit a), 20 lit) b;
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte si se pedepsesc cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei:incalcarea dispozitiilor prevazute la art art 18^1 si a art 19.”
Capitolele si articolele ulterioare ale O.U.G. 81/2021 urmand sa fie renumerotate in consecinta.

In criza economica actuala, in care se impune austeritatea, Romsilva vrea sa implementeze digitalizarea padurilor (montarea de camere in padure, in special pe trasee montane). Sa mai aiba si filmarile la cum sunt oamenii jupuiti si sfartecati de ursi!

Solicitam incetarea cheltuirii banuilor publici prin astfel de gaselnite.

Solicitam Romsilva sa se implice pentru implementarea cadrului legal si a procedurilor de extragere a numarului urias de surplus de ursi.

Sume importante din banii publici merg si in dosarele de despagubire cauzate de atacurile si distrugerilor ursilor, aceasta risipa bugetara urmand sa inceteze prin aducerea populatiei de ursi la numarul optim.

Hranirea ursilor in padure din bani publici este o alta risipa bugetara care urmeaza sa inceteze prin aducerea populatiei de ursi la numarul optim.

Solicitam pensii pe viata pentru victime: pentru oamenii mutilati, cu infirmitati, pentru urmasii celor decedati, consiliere psihologica pentru toti oamenii si copiii fortati sa suporte trauma traiului zilnic in proximitatea acestui pradator feroce.

Ong-urile care protejeaza ursii sunt coautorii morali ai acestui dezastru umanitar cu care este inadmisibil sa ne confruntam ca si tara UE a secolului 21. Vorbim de oameni care nu au nici cea mai mica specializare pe studiul speciilor protejate, dar dau lectii specialistilor referitor la gestionarea populatiei de ursi, fara sa isi asume consecintele grave a propagandei lor. Solicitam autoritatilor sa nu mai ia in seama propaganda lor avand consecinte devastatoare si sa nu cedeze la presiunile lor.

Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate de Constitutia Romaniei, iar libertatea individuala si siguranta persoanei trebuie sa fie inalienabile.

@D-na ministru Diana-Anda Buzoianu: va rugam sa modificati de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

@D-le Prim Ministru Ilie Bolojan va rugam sa interveniti pentru modificarea de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

@D-le Ministru Cseke Attila Zoltán, faceti parte dintr-o comunitate care sufera enorm in judetele Covasna si Harghita. Ursii impacteaza toate aspectele vietii noastre, incluiv dezvoltarea si mobilitatea urbana, amenajarea teritoriului, habitatul si locuinta – toate sectoarele din responsabilitatea Ministerului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei. Va rugam sa interveniti pentru modificarea de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

@D-le Ministru Catalin Predoiu M.A.I. are responsabilitatea de a apara drepturile si libertatile fundamentale ale omului, precum si a proprietatii publice si private. Va rugam sa interveniti pentru modificarea de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

@D-na Ministru Oana Toiu, suntem singura tara din U.E. (si din lume) in care populatia de ursi per suprafata teritoriala este uriasa. Ce sfaturi de calatorie ofera M.A.E. celor care vor sa ne viziteze? Turistii straini sunt atacati si isi pierd vietile in Romania, in coltii ursilor! Va rugam sa interveniti pentru modificarea de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

@D-le Ministru Alexandru Nazare, cheltuielile cu ursii sunt inadmisibile in contextul deficitului bugetar al tarii: mii de interventii de relocari inutile, zeci de mii de interventii de alungari inutile, zeci de mii de tone de fructe si legume pentru hranirea ursilor in paduri, mii de dosare de despagubiri – toate ne costa. Va rugam sa opriti jaful banului public prin a interveni pentru modificarea de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

@D-le Ministru Alexandru Rogobete, in Romania oamenii sunt terorizati psihologic, vanati, muscati, mutilati si omorat de ursi. Le este incalcat dreptul la sanatate, la integritate fizica si la viata. Va rugam sa interveniti pentru modificarea de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

@D-le Ministru Radu Miruta, turistii stau cu frica in san si in alerte Ro Alert. Nu mai exista turism normal cand la orice ora din zi si din noapte coboara ursi in statiuni. In majoritatea statiunilor adevarul le este ascuns turistilor, localnicii avand grupuri secrete in care posteaza nenorocirile, situatie in care turistii sunt expusi la risc extrem prin plimbarile pe jos prin respectivele zone. Taberele de copii sunt pazite de Jandarmerie, la cort nu mai indrazneste mai nimeni sa isi riste viata. O tara atat de frumoasa, in care turismul poate fi infloritor, este calamitata de ursi. Va rugam sa interveniti pentru modificarea de urgenta OUG 81/2021: prevederile sale gresite intretin flagelul.

NU MAI PUTEM ACCEPTA CA GESTIONAREA DEFECTUOASA A URSILOR SA MAI PUNA IN PERICOL VIATA, INTEGRITATEA, SANATATEA SI BUNURILE OAMENILOR!


ASA CUM MII DE ANI AU VIETUIT ACESTE ANIMALE IN MUNTII NOSTRI, VREM SA RAMANA, INSA IN NUMAR OPTIM.


TOT CE NE DORIM ESTE O VIATA NORMALA. DORIM SA NE FIE ASIGURATA CALITATEA VIETII prin bunastarea fizica, psihica si sociala!


Asociatia Pro Civilizatie - fara maidanezi    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Asociatia Pro Civilizatie - fara maidanezi va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Autorizez Asociatia Pro Civilizatie - fara maidanezi să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular următoarelor părți:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...