Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#50451

2017-07-31 14:57

Sa_ti sugă p..a lipitorile,iar pe noi toți să ne pupi pe p..a după ce o scoatem din p...a.

MAI FACE TI MI SI MIE INCA O FELATIE CERNEVISTILOR,AM UITAT DIN 2013....

#50452 Re: HAI SA MI SOOOOGI ACADEAUA CU MATA SI TACTO CRA CRA MAI GAOZARULE

2017-07-31 15:32

#50451: -  

 BA NU,O SOOOGETI VOI CU MAMICUTELE VOASTRE CERNEVISTILOR[ZLOTI TRADATORILORI TU GHIOCA O SOOOGI CUMATA CA NUMAI VINE ponta,HAHAHA


Musafir

#50453 Mihail și-a făcut "datoria", maurul poate să "moară"!

2017-08-02 12:22


OLTCHIM S.A. RM. VALCEA (OLT)

schimbari in conducerea societatii

Data Publicare: 02.08.2017 8:20:57
Cod IRIS:9CC10
Nr.inregistrare:8551/02.08.2017

Catre,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Bursa de Valori Bucuresti
Autoritatea de Supraveghere Financiara
Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare

Eveniment de raportatschimbari in conducerea societatii

Oltchim SA informeaza actionarii si pe cei interesati de urmatoarele schimbari in conducerea executiva a societatii:
·  Nominalizarea domnului Nicu Laurentiu ANDREI sa preia functia de Director de Productie, pentru perioada ramasa pana la finele anului 2017, pozitie ocupata anterior de domnul Mihail Talpasanu.
Domnul Nicu Laurentiu ANDREI, in varsta de 40 ani, este licentiat al facultatii de Chimie Industriala din cadrul Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” Iasi, cu o experienta in munca in cadrul Oltchim de 16 ani a ocupat urmatoarele pozitii: inginer chimist sectia Pesticide II, sef instalatie Ardere Reziduuri, sef instalatie Propenoxid, adjunct sef sectie Propenoxid, sef sectie Propenoxid, sef Divizie Propenoxid Polioli, Monomer- PVC si incepand cu anul 2014 devine inginer sef Productie.
·  Numirea pe o perioada nedeterminata a domnului Vasile-Sorinel NECSULESCU in functia de Director Directie Mentenanta Energie, functie ale carei atributii specifice au fost delegate altor persoane pana la aceasta nominalizare.
Domnul Vasile-Sorinel NECSULESCU are 53 ani, este licentiat al facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca.Are o experienta in domeniul mecanic de 28 ani, acumulata atat in cadrul Oltchim- sectia Mecanica timp de 5 ani, cat si in alte societati.Pentru o perioada de 13 ani si-a desfasurat activitatea ca inginer mecanic, inginer sef si director Productie in cadrul societatii Protectchim SRL. Incepand cu luna martie 2016 si pana la data acestei nominalizari a ocupat pozitia de Director general al societatii Sistemplast SA.

Administrator judiciar,
ROMINSOLV SPRL 

Administrator judiciar,
BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL            

Administrator Special,
Stanescu Bogdan 

Director General Adjunct,
Avram Victor

Flick

#50454 OLTCHIM ,Eterna comedie

2017-08-03 11:43

Omul de afaceri Ştefan Vuza, preşedinte al grupului de firme Serviciile Comerciale Române, care controlează Chimcomplex SA, a vorbit despre preluarea activelor combinatului chimic Oltchim. Compania a depus o ofertă angajantă pentru şase din cele nouă pachete de active ale combinatului, având însă alţi opt competitori pentru pachete separate de active.

Vuza a declarat că există o interpretare privind tratarea problemelor de mediu de la Oltchim, iar dacă organizatorii licitaţiei şi autorităţile de mediu spun în continuare că nu sunt interesate de rezolvare, compania îşi va retrage oferta. Potrivit lui, caietul de sarcini are multe interpretări, iar acestea pot să coste 40 de milioane de euro.

„Niciun cumpărător din chimie nu vine într-o zonă tulbure", a spus Vuza, comentând retragerea din cursa pentru active a producătorului polonez de produce chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, care era principalul rival al companiei româneşti în această tranzacţie. Vuza spune că încearcă să afle de competenţa cui sunt problemele de mediu, însă autorităţile nu se pot pune de acord.

„Pentru că în caietul de sarcini spune, la un moment dat, că rezolvă ei, ca vânzători, în altă pagină spun: "Dar dacă totuşi autoritatea o să îţi spună ţie să le rezolvi, atunci le rezolvi tu", a explicat Vuza potrivit Adevarul.ro. Omul de afaceri susţine că dacă viorile vor fi acordate şi toţi vor cânta aceeaşi partitură, compania îşi va menţine oferta. În schimb, dacă nu există interes din partea organizatorilor licitaţiei şi a autorităţilor de mediu, Chimcomplex se va retrage, la fel ca PCC.

AM UITAT DE PAPAGALI DIN UTILITATI;ZAMFIR SI SERBAN

#50455 Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO;

2017-08-05 12:54

#50451: -  

 PRIMUL ESTE TAMBALAGIUL CU KURVA LUI,APOI TALPASANU,MARDARE,AVRAM SI MOOOISTII DE GHIOCA,TUGURIN,MARCELA SI BIDINU,HAHAHA


Musafir

#50456 Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO;

2017-08-07 17:53

mooieEE,tradatorilor de OLTCHIM

#50457 Re: Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO;

2017-08-12 16:34

#50456: - Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO; 

 vl.22.cch ,kakatul de marcu era la hermes in spate,of marculeeee,eram chiar cu fratele meu marinarul,Costica Predescu,ce sooogeti bidine si tugurine?


Musafir

#50458 Re: Re: Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO;

2017-08-13 17:32

#50457: mooieEE,tradatorilor de OLTCHIM - Re: Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO; 

 pipereaaaaaaaaaaaa,unde i investitia din OXO de 2 mil. de euro?;in mortiIIIIIIIII matiii,te intreaba FOTA nemerenic imputit,cititi prostilor planul de reorganizare,sa mi soooogeti polla vitelor de oltchim


Musafir

#50459 Re: Re: Re: Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO;

2017-08-14 14:18

#50458: - Re: Re: Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO; 

 va meritatisoarta vitelor de OLCHIM,MUUUOLTA MOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOIEEEEEEEEEEEEE,E DE LA PONTA GAOAZA,CRA CRAAAAAAAAAA,MAI IGUS ALUP MEA CU GHIOCA?

SA VA FOOT MAMICUTELE PRIN GURITE CERNEVISTILOR?

#50460 HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO;SOOOGETI POOOLA CERNE

2017-08-15 16:49

#50459: - Re: Re: Re: Re: Re: HAI SA NE ADUCEM AMINTE DE LIPITORILE OLTCHIMULUI CARE AU SOOPT DE LA PICASSO; 

 AU TRECUT APROPE 5 ANI SI OLTCHIMUL  TRAGE SA MQARA,GAOAZAAAAAAAAAAAA,VINO CU TABALAGIUL DE CRA CRA,TALPASANU SI BALAN [CET]ESCROCUL FUGIT LA CONSTATA,DATI LE OAMENILOR  CERNEVISTILOR CU PIPEREA CU TOT AIA 45 MIL. DE EURO DE LA VOSGANIAN[VENIT PESTE NOAPTE SA    REPORNEASCA POOOLA LUI FOTA

Sfantul asteapta

#50461 Domnul Vuza nu cunoaşte compania pe care vrea să o cumpere!

2017-08-15 22:01

 

 

Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu a declarat pentru Capital că Oltchim are un profit real, declarat atât la ANAF cât şi la Bursă, pentru care s-au plătit impozite de 6,35 milioane de lei (aferent profitului raportat în trimestrul II al acestui an).

 

Acesta a subliniat că rezultatele financiare ale companiei sunt reale, datorate tocmai faptului că Oltchim nu mai are contracte cu firme căpuşă. Declaraţiile vin ca răspuns la afirmaţiile omului de afaceri Ştefan Vuza, care a depus ofertă pentru achiziţionarea combinatului şi care a declarat, de curând, că Oltchim are un profit nu tocmai real şi contracte cu firme căpuşă. "Cred că domnul Vuza nu cunoaşte compania pentru care a depus ofertă de cumparare. Nu numai că Oltchim are un profit real pentru care se plătesc trimestrial taxe şi impozite, dar compania a realizat, din surse proprii, chiar de curând, investiţii de 11 milioane de euro pentru a pune la punct două electrolizoare pentru electroliză cu membrane", a declarat Bogdan Stănescu. "Insolvenţa  nu permite căpuşe şi corupţie decât dacă toţi cei implicaţi, respectiv,â judecătorul, creditorii, administratorii sunt corupţi. Dacă aceasta este insinuarea domnului Vuza cred că este foarte grav şi extrem de uşor de demontat", a mai spus Bogdan Stănescu.

Combinatul Oltchim va fi privatizat în câteva luni, după ce creditorii, statul şi Comisia Europeană vor decide care ofertă este câştigătoare.

Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galaţi (care a mai cumparat active de la Oltchim în 2013) şi BNS Group.

A noua ofertă fost depusă de către fondul de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, cu circa 20 de minute după termenul limită.

 
Anonim

#50462 Re: Domnul Vuza nu cunoaşte compania pe care vrea să o cumpere!

2017-08-16 19:00


Musafir

#50463

2017-08-17 09:45

Eu zic să-l suni. Până să pui o astfel de întrebare intereseazate de cum arata Chimcomplexul acum, nu în pozele de acum 4 ani,și o să-și schimbi întrebarea.

Anonim

#50464 Re:

2017-08-17 12:14

#50463: -  

 Ce treaba are cum arata Chimcomplex?

Conteaza forta financiara.

 

Fondul acela de investitii (White Tiger) chiar de nu are experienta pe asa ceva adica un istoric in acest domeniu, daca decarteaza suma mai mare, castiga inainte lui Vuza (care are experienta in domeniu).

Asa ca las-o mai moale cum arata sau nu Chimcomplexul.

 

 


Musafir

#50465 Oltchim, privatizat prin lichidare. Falimentul aşteapta de 15 ani

2017-08-18 17:23

Oltchim a intrat în procedură de insolvență pe 30 ianuarie 2013. Consorțiul Rominsolv SPRL - BDO Bussines Restructuring SPRL e administrator judiciar. Anul trecut, statul a scos Oltchim la vânzare pe bucăți: nouă pachete de active, aminteşte Profit.ro. Chimcomplex Borzeşti de exemplu intenţionează să achiziţioneze active Oltchim cu credite de până la 165 de milioane de euro, pe care să le garanteze inclusiv cu activele cumpărate.

Pe 8 mai, acționarii Chimcomplex au aprobat dublarea capitalului companiei, prin aport în numerar, de la 170,1 milioane de lei la 340,2 milioane de lei. Banii sunt destinați cumpărării activelor scoase la vânzare de Oltchim. Cel mai scump dintre pachetele scoase la vânzare conține platforma petrochimică Bradu, cu preț de pornire de 80 de milioane de euro. Apoi, sunt uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane de euro) și aşa-numitele “servicii site” (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 de milioane de euro.

Administratorul special a raportat profit

Administratorul special afirmă că Oltchim a intrat în mod clar pe profit anul acesta. Oltchim a înregistrat un profit net de 1,68 milioane de euro în primele trei luni din 2017, în creștere cu 76% față de perioada similară de anul trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30%, la peste 49 de milioane de euro.

Comparativ cu 2015, arată Raportul final preliminar financiar pe 2016, Oltchim a mărit anul trecut vânzările cantitative la principalele grupe de produse: polioli-polieteri - creştere cu 18%, produs principal, cu o pondere de aproximativ 64% în cifra de afaceri; sodă caustică lichidă şi solidă - creştere cu 17%; oxo-alcooli - creştere cu 26%.

Producţia vândută a crescut cantitativ. Cifra de afaceri din 2016, de 168 de milioane euro, e cam la acelaşi nivel cu cea din 2015, din cauza preţurilor de vânzare mai mici la produsele finite, determinate de evoluţia cotaţiilor internaţionale.

Societatea valorifică peste 73% din cifra de afaceri la export și pe piața intracomunitară şi prelimina pentru 2016 o balanță externă netă pozitivă de +96 de milioane de euro. Valoarea livrărilor la export și a celor de pe piața intracomunitară - 123 de milioane de euro, era mult mai mare ca a importurilor și achizițiilor intracomunitare - doar 27 de milioane de euro.

Ce-i interesează pe investitori

Dar ce anume îi interesează pe investitori la Oltchim? “Pe investitori nu-i interesează decât ce e rentabil. Restul nu prezintă interes. Nu e rentabilă producţia de PVC (policlorură de vinil). Acest lucru se ştia de cel puţin zece ani. Oltchim se vinde pe active pentru că n-a fost divizată ca societate”, a explicat RL expertul în management Valentin Ionescu.

Aşadar, după achiziţionarea activelor performante, vor rezulta una sau mai multe societăţi specializate? “Acesta e viitorul, mai mult de atât nu ai ce să faci”, spune Ionescu. În bilanţul contabil preliminat pe anul trecut, apare o ciu-dăţenie: veniturile şi cheltuielile sunr uriaşe – de aproape 800 de milioane de lei, astfel încât profitul (e drept, consistent), rămâne, comparativ, ca ordin de mărime, relativ mic: de 60 - 70 de ori mai mic. De unde vine acest rulaj disproporţionat? “Rularea cifrelor de ordinul a sute de milioane de lei era de la producţia de PVC, care era mare, dar nerentabilă. Important e că au trecut pe plus”, crede Ionescu.

Trebuia să intre în faliment de 15 ani

Expertul Sorin Dinu a studiat cazul combinatului din Râmnicu Vâlcea în profunzime. “Oltchim trebuia să fie pus în faliment încă de acum 15 ani. Liniile tehnologice viabile sunt oxo-alcoolii, poliolii, soda caustică şi anhidrida aftalică”, a declarat pentru RL Dinu.

Linia tehnologică de PVC e perdantă. Este supracapacitate foarte mare în Europa, de circa 1,5 milioane de tone. Cineva trebuie să iasă de pe piaţă, apreciază expertul, sugherând că Oltchim e actorul economic la care se referă. “Mai există şi capacităţile de petrochimie cumpărate de Oltchim de la OMV Petrom”, a explicat Sorin Dinu.

În decembrie 2009, Petrom a vândut Arpechim către Olt-chim pentru 13 milioane de euro. Capacităţile de petrochimie ar trebui să funcţioneze cu benzină nafta ca materie primă. Aceasta e o fracţie petrolieră de la rafinare, din procesul petrochimic.

Nu a încercat să mizeze pe „chimia verde“

“În ultimii 12 – 13 ani de până la declararea insolvenţei, Oltchim n-a avut aproape niciodată profit. O singură dată a avut un mic profit din exploatare, dar din el nu putea plăti nici dobânzile. Oltchim a fost o gaură neagră acceptată de stat. Nimeni nu a văzut că la Oltchim, şi la intrare, şi la ieşire erau doar off-shore-uri”, aminteşte Sorin Dinu.

“Mai mult, în 2007, activul net al companiei a fost mai mic cu peste 50% decât capitalul companiei.  În 2008, conform Legii 31 a societăţilor comerciale, Oltchim trebuia să-şi completeze capitalul sau să se dizolve. OPSPI nu a făcut nimic”, a opinat expertul. OPSPI este un organism din Ministerul Economiei care administrează participaţiile statului la mai multe companii.  

Răspunderea penală, incertă

În aprilie 2009, directorul Oltchim, Constantin Roibu, ar fi fost cercetat de Parchetul Argeş pentru concurenţă neloială, conform ziarului Ancheta din Argeş. Patru ani mai târziu, Capital anunţa că, pentru şase persoane învinuite de insolvenţa Oltchim, ar putea începe urmărirea penală, conform avocatului Gheorghe Piperea. Roibu era cap de listă.

Administratorul judiciar de la Oltchim îi cerea în martie a.c. fostului manager Roibu câteva sute de milioane de euro, în contul pierderilor înregistrate de companie până la intrarea în insolvenţă. Administratorii judiciari depuseseră în instanţă anul trecut o acţiune de răspundere contra fostului manager Constantin Roibu şi mai multor foşti directori ai societăţii.

by

#50466 privatizare

2017-08-18 18:10

Dacă nu cumpara nimeni Oltchim îl paste falimentul 

Anonim

#50467 Re: privatizare

2017-08-18 20:35

#50466: by - privatizare 

 Momentan sunt doi doritori, se pare.

Vuza si fondul acela.

Hai ca Vuza ia activele si produce cu ele.

Fondul acela - nu stim ce are de gand sau cine e in spatele lui.

 

Dar ca sa ia Vuza activele de la Oltchim, trebuie sa se lamureaza cine suporta costurile cu mediul.

Cam in 3 saptamani trebuie sa aflam cumparatorul.

Din ce vad, nu e rentabil sa ai actiuni la Oltchim pentru ca va ramane ca o conserva goala. Banii din vanzare se duc la creditori (furnizori, salarii restante, buget) iar ce ar mai fi ramas, s-ar fi dus la actionari dar nu o sa ramana nimic pentru ca oricum pretul de vanzare e mic comparativ cu totalul datoriilor.

Ar merge de investit in actiuni la Chimcomplex dar si aici e riscant, la cum e Vuza pus pe capatuiala si nu e corect cu alti actionari. 


Musafir

#50468 Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII

2017-08-19 17:35

#50467: Anonim - Re: privatizare 

 ba anonimule,poti sa i sooogI pooOla lui ZAREMBA?...............VA KAKATI PE VOI CA VINE TOT ZAREMBA GAOZARULEEEEEEEEEE,sooge la cra cra ca nu ne mai doare

Fake-democracy

#50469 Salariații firmelor în insolvență NU pot fi concediați decât COLECTIV

2017-08-21 13:25

Salariatii firmelor aflate in insolventa vor fi concediati in baza Noului Cod al insolventei numai dupa parcurgerea obligatorie a unei proceduri, scrie AvocatNet.ro.

Mai exact, desfacerea contractelor individuale de munca se va putea realiza in urma concedierii colective, lucru care nu era prevazut in vechea legislatie. In ceea ce priveste ordinea de plata a creantelor, cele salariale ocupa acum pozitia a treia si nu a doua, insa acest lucru nu inseamna ca salariatii vor avea un statut mai putin privilegiat, sustin specialistii.

Noul Cod al insolventei introduce noutati in ceea ce priveste concedierea salariatilor debitorului aflat in insolventa. Potrivit specialistilor, noile dispozitii nu limiteaza dreptul angajatorilor de a concedia, insa aduce garantii suplimentare salariatilor.

Potrivit art. 123 alin. 1 din Legea nr, 85/2014, toate contractele in derulare ale angajatorului fata de care s-a deschis procedura se mentin, situatie valabila si in cazul contractelor de munca, a mentionat Alexandru Iorgulescu, avocat colaborator Zamfirescu Racoti & Partners.

Aceasta prevedere nu impiedica angajatorul sa procedeze, potrivit avocatului, la desfacerea contractelor de munca ulterior deschiderii procedurii insolventei, decizia de management apartinand fie angajatorului debitor, daca nu a fost ridicat dreptul de administrare, fie administratorului judiciar.

"O prevedere de noutate impune avizarea prealabila de catre administratorul judiciar a masurilor de restructurare sau a modificarilor contractului colectiv de munca luate de debitoare (art. 5 pct. 66 din Legea nr. 85/2014)", a explicat Alexandru Iorgulescu.

Pe langa acest aspect, mai exista si alte noutati in ceea ce priveste situatia raporturilor de munca ale persoanelor angajate in cadrul unei societati impotriva careia a fost deschisa procedura insolventei, a atras atentia Dana Maria Petroi de la Ionescu si Sava.

"Astfel, ulterior deschiderii procedurii insolventei, administratorul judiciar/lichidatorul va putea proceda la desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei, dar, spre deosebire de legea anterioara, acesta nu mai este scutit de parcurgerea procedurii de concediere colectiva, termenele prevazute de art. 71 si 72 din Codul Muncii fiind reduse la jumatate. In ceea ce priveste termenele de preaviz, acestea trebuie respectate", a explicat Dana Maria Petroi.


Musafir

#50470 Re: Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII

2017-08-21 16:26

#50468: - Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII 

 Tu alegi cui io sooogi ori lui zareamba ori vuza  ... acelas drak

Anonim

#50471 Re: Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII

2017-08-22 14:16

#50468: - Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII 

Vezi ca vine Vuza! A castigat. 

Ia pozitie. 

Incepe capra. Apoi, dupa ce te odihnesti, ne gandim la alta si la alta.

Sclavule!


Musafir

#50472 Re: Re: Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII

2017-08-22 14:48

#50471: Anonim - Re: Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII 

 cred ca tu ai fost capra oltchimului gaozarule tu cu tambalagiul de cernev,v am facut ieduteeeeee[timp de 3 ani ] ati uitat sobolanilor?.......nu uita lumea gaoaza ,nu uita.

ce zici gaoaza mai igus alup cu GUTAU?

#50473 Re: Re: Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII

2017-08-22 14:51

#50470: - Re: Re: Re: privatizare?SA I O SOOGETI LA PICASSO,ATIT..........SOOOGETII 

 sa ti aduc aminte cit mi ai sooopt o in oltchim cu cra cra gaozare?

Fake-democracy

#50474 Stii ce drepturi ai ca si salariat in cazul procedurii de insolventa?

2017-08-22 21:31

Insolventa este acea stare a unei societati care se caracterizeaza prin lipsa fondurilor banesti pentru stingerea datoriilor care sunt certe, lichide si exigibile.

Potrivit Legii nr. 85/2014 – privind procedura insolvenţei, o creanta certa , lichida si exigibila se defineste astfel:

• Creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu. Este important de stiut ca creantele fiscal intra automat sub incidenta creantelor cu titlu executoriu.

• Creanţa este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conţine elementele care permit stabilirea lui.

• Creanţa este exigibilă dacă obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plata.

Exista doua modalitati de deschidere a procedurii de insolventa si anume, fie printr-o cerere depusa de debitor, fie pritr-o declaratie de creanta depusa de creditorul indreptatit. Prin sintagma creditor indreptatit se intelege acel creditor a carei creanta fata de patrimonial lui este lichida, certa si exigibila de mai mult de 90 de zile.Valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanței, pentru a putea fi introdusă cererea creditorului. Acesta este de 40.000 lei, iar pentru salariați, de 6 salarii medii brute pe economie/salariat;

Astfel, in urma deschiderii procedurii de insolventa, creditorii se vor inscrie la masa credala prin achitarea sumei de 200 lei fiecare.

Însa, dat fiind specificul procedurii de insolventa, tratamentul salariatilor este oarecum diferentiat, existand fie unele exceptii de la aplicarea regulilor generale, prevazute de Codul Muncii, fie dispozitii speciale menite sa ii protejeze pe salariați în concurs cu alte categorii de creditori care participă la procedura insolvenței

In primul rand, salariatii pot deschide procedura de insolventa in cazul creantelor scadente si neachitate caredepasesc valoarea a 6 salarii medii brute pe economie pe salariat, tratament diferit fata de ceilalti creditori, a caror creanta trebuie sa depaseasca valoarea de  40.000 lei.

In al doilea rand, salariatii nu trebuie sa depuna declaratie de creanta ca sa se inscrie la masa credala, ei fiind inscrisi automat in tabelul de creante al debitoarei, spre deosebire de ceilalti creditori, care, daca nu depun declarație de creanta, pierd dreptul de a mai participa la procedura insolventei cu privire la debitorul respectiv.

In cel de al treilea rand, salariatii beneficiaza de prioritate la efectuarea platilor in cadrul procedurii de insolventa. Astfel, cu privire la creantele anterioare deschiderii procedurii insolventei si care au fost inscrise in tabel, legea insolventei stabileste ca, in cazul falimentului, acestea urmeaza a fi platite prioritar. In ordinea prevazuta de Legea insolventei, creantele izvorate din raportul de munca se situeaza pe locul doi, dupa creantele constand in taxe, timbre si alte cheltuieli aferente procedurii.

Potrivit legii insolventei, stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de catre agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru societatile impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partialea dreptului de administrare:

• la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa;

• la cererea salariatilor angajatorului aflat in stare de insolventa sau a organizatiilor legal constituite ce reprezinta interesele acestora.

 


Musafir

#50475 Oltchim intrerupe activitatea de productie pentru revizie generala

2017-08-23 20:26

Oltchim SA întrerupe producţia, în perioada 20 - 31 august 2017, pentru derularea lucrărilor de revizie generală anuală programată, însă activitatea comercială de vânzări produse nu va fi afectată, a anunţat, ieri, compania.
     Întreruperea activităţii se va face pe intervale de timp alocate fiecărei secţii şi în concordanţă cu instrucţiunile proprii de lucru.
     "Activitatea de producţie va fi întreruptă în vederea realizării de lucrări de mentenanţă specifice unei revizii generale. Aceste lucrări sunt realizate, în raport de specificul lor, atât cu firme specializate cât şi cu forţa de muncă proprie. Activitatea comercială de vânzări produse nu va fi afectată, societatea având stocuri de produse finite care acoperă integral obligaţiile contractuale din această perioadă", se precizează în comunicatul Oltchim, citat de Agerpres.
     Oltchim a fost înfiinţată în anul 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic, iar din 1990 compania funcţionează sub forma de societate comercială pe acţiuni în conformitate cu Hotărârea Guvernului 1213/1990, prin încorporarea integrală a patrimoniului fostului combinat chimic.
     Oltchim devine o companie publică în anul 1997 prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.