Latina la clasa a VIII-a în noile Planuri-cadru de învăţământ


Musafir

#76

2016-01-06 11:44

Ar fi mai potrivit ca responsabilii invatamantului romanesc sa aiba curajul sa faca in mod deschis ceea ce isi doresc cu adevarat: sa desfiinteze scoala in ansamblul ei, intrucat se dovedeste periculoasa formand, inca, oameni in stare sa gandeasca. Daca idealul e formarea unor automate care sa actioneze numai dupa cum li se cere de undeva, de sus, si sa voteze asa cum trebuie, atunci sa eliminam total aceste cheltuieli inutile cu educatia. Lovitura indreptata impotriva limbii latine e inca un pas catre abrutizarea totala a tinerei generatii.

Musafir

#77

2016-01-06 11:49

Am fost la randul meu profesor de latina si aici unde locuiesc aceata limba este studiata cu drag de studenti foarte inteligenti pt ca este o limba unica si ajutatoare la invatarea altor limbi straine .Este foarte important ca ai nostri copii sa afle despre originile poporului nostru.Acest lucru poate fi facut prin studierea limbii latine si al literaturii, istoriei, geografiei Romei antice.Vamultumesc

Musafir

#78 Re:

2016-01-06 11:52

#69: gn126 -  

 De acord, o ora in plus pentru o limba straina, care, in cazul dumneavoastra, este romana. 


Musafir

#79 Re:

2016-01-06 12:20

#26: -  

 Oricum niciun profesor nu face ora de latina. Este o pierdere de timp si de bani.


Musafir

#80 Re: Re:

2016-01-06 12:39

#79: - Re:  

  Asta este o calomnie. Niciun profesor de latina nu isi tine orele?...pierdere de bani este invatamantul gratuit pentru toti prostii care se joaca cu telefonul sub banca 6 ore pe zi, apoi le spun parintilor cu seninatate : Astazi nu am facut nimic la scoala! Pentru astia este o pierdere de bani sa primeasca si painea zilnica! 


Musafir

#81

2016-01-06 13:46

Latina este la baza vocabularului stiintific modern. Foloseste oricarui cetatean, indiferent de profesiune
Trebuie asigurata o programa moderna si profesori competenti pentru rezultate, nu scoasa dim programa de gimnaziu!

Musafir

#82

2016-01-06 14:35

Consider că este inadmisibil ca într-o ţară a cărei limbă oficială este o limbă romanică să nu se predea elevilor măcar noţiuni elementare de latină. Cunoştinţele despre limbile clasice sunt necesare oricărei culturi, dar cu atât mai mult unei culturi cum este cea românească, unde până şi numele poporului şi al limbii îşi au originea în etnonimul Romanus.
ZedKode

#83 Anon

2016-01-06 17:11

Nu am sa votez aceasta initiativa.

Limba latina este o limba moarta si nu are ce sa caute in scoli!Nu iti foloseste la nimic pe parcursul gimnaziului,liceului,facultatii,vietii.

Din cate am citit cel care a initiat aceasta petitie pune accentul pe importanta acestei materii si crede ca limba latina este factorul cel mai important pentru care elevii aleg profilele de filologie.

Fals,cu adevarat fals,elevii aleg profilul filologie pentru ca sunt pasionati de limba Romana si de Istorie iar cei mai multi fug de mate/fizica/chimie.

Nu transformati ora de latina intr-un subiect important pentru ca nu a fost,nu este si nici nu va fi vreodata o limba care iti foloseste la ceva.

In schimbul acestei ore as introduce altceva mai folositor cum ar fi o ora de debate pentru elevi care chiar te ajuta la dezvoltarea personala si nu numai.

Nu am sa votez aceasta initiativa bazata pe non-sensuri. O zi buna.


Musafir

#84

2016-01-06 17:34

Pentru binele generațiilor viitoare
Cristina

#85 Re: Anon

2016-01-06 19:15

#83: ZedKode - Anon E in regula, nu semna! Latina nu este pentru oricine: Quod licet Iovi, non licet bovi! Oricum, esti atat de pasionat de limba romana, incat o scrii cu litera mare, in ciuda normelor ortografice. Si sa stii, indragostitule de limba romana, ca 'dezbatere' traduce cu succes 'dibeitul'. Cicero, care a fost cel mai mare orator roman, chiar daca nu ai auzit TU despre el, milita pentru crearea unui limbaj filosofic adecvat in limba latina, optand pentru termeni grecesti numai atunci cand nu gasea o solutie. Utilizarea cuvintelor straine, atunci cand exista unele indestulatoare in limba pe care o vorbesti in general, se numeste barbarism. Dar asta nu stiu initiatorii disciplinei propuse de tine (si nici nu sunt dispusi sa invete0... Va inchipuiti ca totul a luat nastere in secolul 20, in singura limba de cultura, care este, desigur, engleza.  Acum, daca vei intreba ce legatura este intre oratorie si filosofie, inseamna ca ti-am acordat prea mult din timpul meu.


Musafir

#86

2016-01-06 19:22

Pentru ca tanara generatie trebuie sa invete sa-si pretuiasca istoria, sa gandeasca logic si sa nu uite ca limba romana este o limba de origine latina.

Musafir

#87

2016-01-06 19:57

Dupa Franta am urmat noi, à propos cu scoaterea latinei din scoala. Descoperirea limbii latine poate fi o aventura pentru copii. De ce sa o vezi ca o limba moarta si nu ca o limba care a supravietuit acceptind schimbarea, infratirea. A trait ca o mama prin copiii sai, prin nepoti si stranepoti. E genitrix. De ce sa ne uitam stramosii ? Oare este mai utila o anumita parte a stiintelor predate la scoala decat latina ? desigur, poate ar trebui revizuite continuturile, nu cunosc manualul, ar trebui integrata cultura si civilizatia cu impact asupra epocii moderne. Asa s-a intamplat si cu filozofia. De aceea exista voci si impotriva religiei. Se va scoate si o ora de romana de la clasa a Va. Si noua generatie va ajunge ce ? Un mutant crescut in eprubeta fara sa stie de unde a rasarit si care ii este menirea. Nu e vorba sa gasesti argumente, acestea exista si oamenii de cultura le stiu. Daca tie iti place un lucru si ai argumente ca ceea ce transmiti este important pentru formare, deci poate fi o investitie durabila, vei gasi si metodele de transmitere. Inainte de argumente, seductie - ei da ! ( dar cu argumentele pastrate in tacere) si strategii de motivatie. Argumente poate tot pentru cei "mari'' care nu il inteleg nici pe Saint-Exupery. Am predat latina pe vremuri, la seral, unor oameni care veneau la scoala dupa opt ore de munca. A trebuit sa predau pentru ca nu avea cine si a fost o mare provocare. Era greu dar cand ajungeam cu traducerea la capatul frazei parca aveau un sentiment de incredere in puterea intelectuala pe care o capatau. Nu mai spun de imbogatirea vocabularului si a culturii generale.
Florin

#88 Re: Re: Anon

2016-01-06 20:17

#85: Cristina - Re: Anon 

 O limba mizerabila la fel ca profesorii care o predau.Inutila!

O sa initiez o petitie pentru scoaterea acestei materii dezgustatoare.

Cristina
Musafir

#89 Re: Re: Re: Anon

2016-01-06 20:53

#88: Florin - Re: Re: Anon Esti liber sa faci ce vrei, Florine. Ti-am adus argumente ca lumea nu incepe cu dibeitul tau angloman, tu in schimb nu esti in stare sa argumentezi, mai ales ca ai facut o criza de nervi. Dar daca te enerveaza atat de mult limba latina, ce cauti pe pagina asta? Noctem bonam tibi opto... 

Post scriptum: revin cu vesti de la Oxford

The charity Classics for All introduces Latin, ancient Greek, ancient history and classical civilisation to youngsters at state-run primary and secondary schools nationwide....

 

Florin

#90 Re: Re: Re: Re: Anon

2016-01-06 21:24

#89: Cristina - Re: Re: Re: Anon 

Imi spui prima data,citez"Utilizarea cuvintelor straine, atunci cand exista unele indestulatoare in limba pe care o vorbesti in general, se numeste barbarism." si dupa imi arunci printre cuvintele alea lesinate o noapte buna in latina.

Permite-mi sa te fac idioata! Ultimul raspuns aici,nu am sa incerc sa-ti explic tie de ce gaina face ou cum nici tu nu-mi poti explica de ce trebuia sa continuam cu o limba moarta fara viitor cand am putea face alte materii mult mai interesante. Fi-me-ar scarba,pa.

Ioana Munteanu
Autorul acestei petitii

#91 Re: Re: Re: Re: Re: Anon

2016-01-06 22:02

#90: Florin - Re: Re: Re: Re: Anon 

 Atragem respectuos atenţia participanţilor la discuţii că limbajul trivial, insultele, cuvintele vulgare nu sunt permise în acest forum. Prin urmare, ne rezervăm dreptul de a îndepărta intervenţiile pe care le socotim nepotrivite. Aveţi toată libertatea de a vă exprima opiniile, dar numai în limitele urbanităţii.

Rebeca Gliga
Musafir

#92 Re: Anon

2016-01-06 22:09

#83: ZedKode - Anon 

 Eu îmi câștig pâinea pe baza limbii latine, buchisind-o zi de zi. Și n-am 100 de ani, am doar 23. Și ca mine îți mai pot da destule exemple. În urma cu câțiva ani poate gândeam și eu la fel, nu mă așteptăm să mă ajute cu ceva și totuși aici sunt și-mi place ce fac. 

Dacă regret ceva, regret că nu s-a făcut serios latină în școală și a trebuit să o învăț de la zero în facultate și după aceea. A fost foarte greu și încă este. 

Latina nu este o limbă moartă decât pentru cei cu vederi limitate. Limbile romanice provin din ea, dacă știi latină îți este cu mult mai ușor să înveți italiană, spaniolă, franceză. E o moștenire culturală și trebuie păstrată pentru că într-o zi s-ar putea să-ți folosească. 


Musafir

#93

2016-01-06 22:10

Tinerii trebuie sa-si cunoasca originile, si acest lucru nu este posibil fara a avea informatii elementare despre cultuta latina.

Musafir

#94 Re: Re: Re:

2016-01-06 22:11

#80: - Re: Re:  

 E drept ca multi profesori care nu sunt specializati pe Latina ,din pacate,folosesc ora de Limba latina pentru pregatiri suplimentare la Limba si Literatura Romana.E una din hibe si punctul de plecare pentru perceptia elevilor de liceu asupra acestei discipline.

Dar...acolo unde exista profesor de Latina ,acela isi face datoria.


Musafir

#95 Re: Re: Anon

2016-01-06 22:18

#92: - Re: Anon 

 Domnul/doamna atat de vehement(a)transforma propriile frustrari in argumente.Daca nu ii intelege rostul si nu vrea sa voteze,dovedeste cata incropeala intelectuala zace in unii,tocmai pentru ca nu a inteles nimic...


Musafir

#96 Re: Re:

2016-01-06 22:27

#78: - Re:  

 Un profesor de Limbi Clasice are un anume profil moral si e un foarte bun cunoscator al limbilor moderne si a celei native.De ce?Tocmai asta nu ati inteles dv.

 


Musafir

#97

2016-01-06 22:34

Astfel de iniţiative aberante descalifică nu doar un ins, un minister, ci o epocă, un popor! Ruşine iniţiatorilor!!!

Musafir

#98

2016-01-07 03:15

Pentru că fără studiul limbii latine din clasele gimnaziale ne pierdem demnitatea de români,ne uităm originile.

Musafir

#99

2016-01-07 06:59

mi-e teamă ca în loc de limba latină se va introduce limba rusă ! că de la Mosc ne tragem,nu ?


Musafir

#100

2016-01-07 07:00

Sunt impotriva tendintei actuale de a desfiinta pas cu pas invatamantul umanist din tara noastra. Studiul limbii si culturii latine inseamna posibilitatea tinerei generatii de a lua cunostinta cu un model de civilizatie ce a constituit baza lumii și a Europei moderne. Privarea tinerei generatii de a cunoste aceasta constituie o crima impardonabila data viitorului insusi, care va fi monstruos mutilat fara cunoasterea umanista. Tendinta invatamantului contemporan de a crea numai idioti utili, usor manipulabili, a gasit, din pacate, si la noi sprijin din partea unor iresponsabili, fără elementara capacitate de a gandi si de a judeca faptele. Sunt impotriva acestei monstruozitati educationale si a autorilor ei!