Latina la clasa a VIII-a în noile Planuri-cadru de învăţământ

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Latina la clasa a VIII-a în noile Planuri-cadru de învăţământ


Musafir

#2

2016-01-03 18:34

Pentru ca invatarea limbii latine este esentiala pentru pastrarea identitatii culturale europene, si constituie un instrument ideal intru educarea cetatenilor UE in spiritul valorilor declarate ale lumii civilizate. De asemenea, pentru ca acest invatamant are si o mare valoare propedeutica (lucru stiut de cele mai avansate tari, care tocmai de aceea pastreaza in programa scolara acasta materie). La acestea se adauga valoarea sporita a limbii si culturii latine pentru identitatea noastra nationala.

Musafir

#3

2016-01-03 19:13

Este o crimă oribilă eliminarea orei de limbă latină de la clasa a VIII-a! Din cauza necunoașterii limbii latine spune LUMEA SIndicatul PRO LEX!!! (Prepoziția Pro cere cazul ablativ! -In nicio limbă nominativul nu are prepozitie!-) Corect- Pro lege! Tot astfel, citim la tv. HABEMUS PAPPA ! DESINENȚA VERBALĂ - MUS (Ați auzit de aceste desinențe? - Elevii aud și chiar le învață cu plăcere!!!) INCLUDE SUBIECTUL DEJA - NOI! Deci nu este permis UN ALT SUBIECT INTR-O SINGURĂ PROPOZITIE! CORECT- HABEMUS PAPPAM! SAU SĂ MAI VORBIM DE ACEL apud... COPIAT SI PLAGIAT DE UN MINISTRU - CÂND PREPOZIȚIA apud are un anumit regim de utilizare! ORI DE O CONFUZIE TOTALĂ IN OPINIA UNUI ALT MINISTRU, REFERITOR LA LUPA SI VULPES ! (PENTRU STIUTORI!) Cum să fii mai slab pregătit decât cei pe care îi conduci??? Este ridicol!
NECUNOAȘTEREA limbii latine duce la comiterea multor pleonasme (E.G. Conditiile cele mai optime de eliminare a limbii latine sunt oferite/expuse de necunoscători!) Observați greșeala, domnilor eliminatori??? Sau vă ascundeți după inevitabila întrebare CUI PRODEST? (în opinia dvs!)
Dacă aveți curaj. domnule Curaj, acordati încă o oră de studiu acestei discipline milenare, coborâți studiul ei la nivelul copiilor de clasa a VII-a si atunci veți vedea bucuria de a vorbi corect limba română pe fețele tuturor elevilor! Etimologie, dublete morfologice, categorii gramaticale...Iată cu ce operăm noi! Și totul după rigurozitatea limbii latine!
NON SCHOLAE, SED VITAE DISCIMUS!

Musafir

#4 penibili

2016-01-03 19:40

Nu am facut nicio ora de latina in scoala generala pentru ca am avut o profesoara inteleapta si in timpul liceului am urmat un profil real si ghiciti ce? nu mi-a trebuit nicio secunda din viata latina si nici nu o sa imi trebuiasca!


Musafir

#5 Re: penibili

2016-01-03 19:48

#4: - penibili 

 Nu, ai avut o profesoara 'jmekera', care o fi dat atata importanta limbii romane, incat nu a reusit sa te invete nici macar punctuatia.... De stil nici nu mai are rost sa vorbim!

MARIA
Musafir

#6

2016-01-03 20:24

Cei care au gândit astfel noile Planuri-cadru de învățământ nu au nici măcar CONȘTIINȚĂ. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să le deștepte conștiința pentru a vedea care este etimologia cuvântului CONȘTIINȚĂ! Voi fi fericită pentru că știu că nu le va da pace conștiința să facă o astfel de CRIMĂ la adresa CULTURII și implicit a UMANITĂȚII! DOAMNE AJUTĂ! NIHIL SINE DEO!


Musafir

#7

2016-01-03 21:30

Ar fi rușinos pt un popor care se laudă cu originile sale latine să nu-și lase copiii măcar un an de zile în preajma limbii latine.

Musafir

#8

2016-01-03 22:11

Am semnat aceasta petiție, deoarece consider ca limba latină este o disciplina esențială în viața oricărui elev, dezvoltându-i memoria, abilitățile de exprimare și cunoștințele istorice. De asemenea, este și disciplină mea preferata și vreau să împărtășesc și cu alti elevi bucuria de a o studia. :)

Musafir

#9

2016-01-04 00:59

Am semnat petitia pentru ca este important sa se auda si vocile care ne vin din vechime si care ne indeamna sa nu uitam experientele trecutului.

Musafir

#10

2016-01-04 06:15

Intru totul de acord cu această analiză. Demersul ISE n-are nicio fundamentare. Trimiterea la „opinia generală”, conform căreia n-ar mai fi necesar studiul limbii latine e rizibilă. Care opinie generală? A străzii sau a specialiștilor în educație? Dacă un institut de cercetare în domeniu recurge la un criteriu atât de fluid empiric, atunci stăm foarte prost.
inspector

#11

2016-01-04 06:30

Fara a sti de unde venim, ca popor, care sunt radacinile limbii noastre, treptat ne vom pierde identitatea. Cine vom fi daca nu stim cine au fost stramosii? Cine suntem? Un popor care vorbeste o limba impestritata de barbarisme, ca semn al subculturii! Cum vom gandi logic, daca nu avem in minte formate structurile atat de bine construite de limba latina?

Sper ca elevii sa invete in continuare, si la gimnaziu, latina!


Musafir

#12

2016-01-04 08:02

Am semnat această petiție în speranța că un număr cât mai mare de voci și semnături vor putea opri decidenții aculturali. Pare un paradox, dar a devenit regulă, ca noi românii să ne batem în piept cu originea latină dar să facem tot ce putem ca, în fapt, să anulăm un astfel de trecut. Vrem să eliminăm limba latină din școli pentru că noi ne tragem din pieile roșii; vrem să reducem și chiar să eliminăm studiul dreptului roman în facultățile de drept pentru că dreptul nostru își are originile în sistemul juridic din Oceania. În schimb, țări care nu sunt de origine latină dau importanța cuvenită studierii limbii latine și a dreptului roman. Mă tem că în rândurile decidenților din România, în aproape toate domeniile, bântuie virusul cumplit al cretinizării.

Musafir

#13

2016-01-04 08:40

Deoarece sunt convins de necesitatea studierii limbilor clasice.

Musafir

#14

2016-01-04 09:26

Am semnat petiția din dorința de a respecta italofile identității naționale. Un popor fără identitate poate fi ușor manipulat.Sa apăram valorile naționale si sa nu ne lăsam manevrați de alții...

Musafir

#15

2016-01-04 09:42

Am semnat aceasta petitie pentru ca subiectul/obiectul ei conteaza, indiferent de cine a propus-o sau de cine o sustine.

Musafir

#16

2016-01-04 09:44

"... iar nouă, care pretindem că suntem popor de limbă latină, singurul din Orient, nu ni-e ruşine să ne lepădăm în chip aşa de ingrat de comoara clasică ce de mult trebuia cu pietate să fie integrată cât mai intens în patrimoniul nostru cultural?“
Ştefan Bezdechi, 1930.

Musafir

#17

2016-01-04 09:47

Studiul latinei un act de cultura si istorie pentru formarea limbii romane si un tribut adus uneia din marile civilizatii ale lumii.

Musafir

#18

2016-01-04 10:10

Nu sunt un expert în legislație și, ca atare, nu pot comenta cât de legală sau nu este această măsură. Opinia mea, în schimb, este perfect informată în ceea ce privește necesitatea latinei în învățarea limbilor moderne înrudite și nu numai. Spun „necesitate” și nu doar „utilitate” pentru că o corelație corectă și eficientă între două sau mai multe limbi nu poate fi făcută fără elemente comune, care, în cazul limbilor precum româna și spaniola (dezvoltate fără un contact direct) nu pot fi regăsite decât în limba latină și numai acolo. Aplauze celui/celei/celor de la care a pornit această petiție. Să sperăm că își va face efectul.


Musafir

#19

2016-01-04 10:29

Consider ca studierea limbii latine nu poate lipsi nicidecum in aria de cunostinte a unui elev din Romania, absolvent al celor opt clase.

Musafir

#20

2016-01-04 10:33

Studiul limbii si culturii latine reprezinta una dintre foarte putinele sanse la o formare clasica, pentru copii sub 15 ani. Este un motiv suficient.

Musafir

#21

2016-01-04 10:33

Limba latină trebuie menţinută în planul de învăţământ al clasei a VIII-a de gimnaziu, dar ora acordată trebuie făcută şi nu înlocuită cu limba română sau alte discipline. Limbii latine trebuie să i se acorde mult mai multă atenţie, dacă dorim ca generaţiile viitoare să vorbească limba română corect. Modul în care se vorbeşte, azi, imba română în România este şi consecinţa faptului că limba latină a devenit o fantomă în planurile de învăţîmânt.

Musafir

#22

2016-01-04 11:47

Rusine. Intr-o tara care are origine latina nu se invata limba latina.
In Germania, limba latina este proba la examenul de bacalaureat.

Musafir

#23

2016-01-04 12:11

12:07pm
Am semnat petitia cu mentinerea latinei ca disciplina de invatamint in clasa a VIII-a, insa problema pe care o vad eu este ca in Romania multe cadre didactice "strica" disciplina pe care o predau, Eu am facut latina la scoala in clasa a VIII-a cu profesoara de romana, care si asa avea niste metode complet aberante si injuste de a pune note si de a preda romana, iar in ce priveste latina, a deturnat multe ore ca sa dicteze comentariile alea idioate la limba romana pe care trebuia sa le invatam pe dinafara cuvint cu cuvint ca sa dam treapa I. Latina am facut foarte putin, nu am inteles de ce trebuie sa facem si am dat extemporal de vreo doua ori cu liste interminabile de declinari. Asa ca eu pe la 18 ani m-am apucat sa invat greaca si cu aia am ramas pina acuma. Latina sint tufa de Venetia.

Musafir

#24

2016-01-04 12:19

Pentru ca suntem un popor de sorginte latina. Pentru ca elevii pot intelege mai bine limba romana si pot invata cu usurinta limbile din familia de limbi romanice cunoscind limba latina. Pentru ca unii dintre ei vor studia medicina, farmacia, dreptul - discipline la care cunoasterea limbii latine este esentiala. As dori sa nu fie nevoie de astfel de petitii pentru ca cei pusi in fruntea unor institutii de invatamint sa inteleaga care este datoria lor. Din pacate, nici ministrii invatamintului nu au dovedit ca au frecventat scoala cu folos.

Musafir

#25

2016-01-04 13:21

Nu poate exiata educatie fara invatarea