Noi, locuitorii orașului Durlești, suntem nemulțumiți de schimbările rutei 35 de troleibuz.

trol352.jpegSursa foto: rtec.md

Ruta 35 de troleibuz, pentru o mare parte din locuitorii or. Durlești reprezintă cea mai rapidă și ieftină metodă de transport pentru a ajunge în oraș și invers.

Primăria Municipiului Chișinău informează că din 1 octombrie 2022 se modifică itinerarul rutei municipale de troleibuz nr. 35 „str. Vasile Alecsandri – or. Durlești”. Măsura a fost luată în scopul eficientizării serviciilor de transportare a călătorilor și deservirea calitativă a populației din sectorul Centru al capitalei.
Astfel, din 1 octombrie, a. c., itinerarul rutei de troleibuz nr. 35 se modifică după cum urmează: de pe șos. Hâncești pe str. Academiei, Drumul Viilor, str. Pietrarilor, șos. Hâncești și în continuare pe traseul stabilit. –
 transmite rtec.md

Noile schimbări nu sunt deloc eficiente și benefice locuitorilor or. Durlești, întrucât, pe lângă faptul că până acum timpul de așteptare a troleibuzului era destul de mare, acum acesta circulă și mai rar. Exemplu: conform orarului vechi > 15:58 – 16:12 (Timp de așteptare: 14 minute), conform orarului nou > 15:23 – 16:00 (Timp de așteptare: 37 minute). Totodată pentru călătorii din direcția mun. Chișinău – or. Durlești, crește semnificativ timpul și distanța parcursă pentru a ajunge la destinație, pentru că fiind deja cea mai lungă rută de troleibuz din oraș (aprox. 20km), conform noii rute se mai adaugă încă un km jumate. Dacă până la schimbările respective, timpul mediu de călătorie de la stația „str. Dokuceaev” până la stația „str. Cartușa” era de aprox. 20 – 30 minute, acum crește cu încă 15 – 20 minute. Totodată, călătorii ce urcau în troleibuzul 35 de la stațiile „Telecentru” și „str. Pietrarilor”, vor fi nevoiți să parcurgă adițional o distanță de aprox. 400 metri pentru a ajunge la cea mai apropiată stație la care trece acesta.

Totodată, noi considerăm că aceste schimbări nu prea sunt un beneficiu nici pentru locuitorii străzilor Drumul Viilor și Pietrarilor, deoarece troleibuzul continuă să meargă spre or. Durlești, astfel călătorii evitând să urce. De asemenea, din cauza timpului de așteptare prea mare aceștia preferă să ia un alt troleibuz din oraș (centru) până la Telecentru. Iar majoritatea locuitorilor de pe străzile respective se află la o distanță medie de 400 – 500 metri de stația de la „Telecentru” sau cea de la „str. Dokuceaev”, ceea ce permite deplasarea rapidă pe jos la stațiile cu mai multe rute de troleibuz. Astfel schimbarea itinerarului troleibuzul 35 nu este necesară și fondată.

În concluzie, troleibuzul 35 deservește cel puțin jumate din populația de aprox. 17 mii a orașului Durlești, astfel că aceste schimbări nu fac decât să îngreuneze accesul spre și dinspre or. Durlești și mun. Chișinău, noul orar și noua rută nefiind necesară sau benefică. De aceea solicităm noi modificări pentru a soluționa aceste probleme, astfel că propunem următoarele:
     1. Revenirea la vechiul orar și vechea rută.
     2. Adăugarea mai multor troleibuze pe noua rută pentru a compensa creșterea distanței și a timpul de așteptare.
     3. Modificarea rutei prin scurtarea acesteia și punerea în circulare a troleibuzului, din și dinspre orașul Durlești, pe ambele sensuri, după cum urmează: (str. Tudor Vladimirescu > str. Cartușa > Gara de Sud > str. Miorița > str. Gheorghe Asachi > șos. Hâncești (întoarcerea la sensul giratoriu) > str. Dokuceaev > str. Academiei > Drumul Viilor > str. Pietrarilor > Gara de Sud > str. Cartușa > str. Tudor Vladimirescu), sau altă rută asemănătoare. (Anexa nr.1)
     4. Revenirea la vechiul orar și vechea rută a troleibuzului 35 și modificarea uneia dintre rutele 9, 10, 17, 24, 36 pentru a trece pe porțiunea nouă (str. Academiei > Drumul Viilor > str. Pietrarilor).
     5. Păstrarea noului orar și noii rute a troleibuzului 35 și crearea unei noi rute de troleibuz sau autobuz ce trece prin orașul Durlești, până la sensul giratoriu al străzilor N. Dimo și Cartușa sau până la cel de pe str. Tudor Vladimirescu
     6. Revenirea la vechiul orar și vechea rută a troleibuzului 35 și crearea unei noi rute de troleibuz sau autobuz ce trece prin porțiunea noua (str. Academiei > Drumul Viilor > str. Pietrarilor) și/sau până la sensul giratoriu al străzilor N. Dimo și Cartușa sau cel de pe str. Tudor Vladimirescu. (Anexa nr.1)

Sperăm că vocea noastră se va face auzită și că Regia Transport Electric Chișinău și Primăria mun. Chișinău vor lua în seamă și necesitățile noastre.

 

Anexa nr.1 (Propunere de rută nouă. NU REPREZINTĂ RUTA ACTUALĂ)
Screen_Shot_2022-10-03_at_10.30_.03_.png

Anexa nr.2 (Schimbările în noul orar de pe stația „str. Cartușa” în comparație cu cel vechi) IMG_4806.jpg

Implică-te, schimbarea începe de la tine!

https://rtec.md/modificarea-itinerarului-rutei-municipale-de-troleibuz-nr-35-str-v-alecsandri-orasul-durlesti/


Cetățenii or. Durlești    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Cetățenii or. Durlești să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...