CEREM INTRODUCEREA CUVÂNTULUI "SURORITATE" în Dicționarul Explicativ al Limbii Române - un mod sustenabil de a celebra ziua drepturilor femeii in martie 2020


De 8 Martie, noi, femeile din România, îi cerem Președintelui Academiei Române să dispună introducerea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române a cuvântului "suroritate"!

"La început a fost cuvântul!" Cuvântul este cel care generează realitatea. Atâta vreme cât nu există un cuvânt care să definească sprijinul reciproc al fetelor și femeilor, susținerea, cooperarea și solidaritatea lor, nu este de mirare că, atunci când o fată sau o femeie este bătută de partener, hărțuită pe stradă sau chiar violată se găsesc destule voci feminine care acuză tot victima!

Așa cum băieții află, încă din poveștile copilăriei, despre "frăția de cruce" și cresc în spiritul unei fraternități care îi ajută să colaboreze ușor la orice vârstă, și fetele au dreptul la un cuvânt care să genereze exemple și acțiuni menite să le dezvolte spiritul solidarității (și nu al respingerii, cum se întâmplă cu stereotipurile noră/soacră sau mamă/fiică vitregă).

Îi este cuiva teamă de solidaritatea femeilor?!?

Cuvântul "suroritate" este atestat încă din secolul al XVIII-lea, de la introducerea grafiei latine în locul celei chirilice, fiind folosit în scrieri iluministe ale Școlii Ardelene. În mișcarea vie a limbii române, cuvântul a evoluat,  de la "suroritatea limbilor", la "suroritatea femeilor dincolo de gradul de rudenie", dar a rămas un cuvânt fantomă, atâta vreme cât nu este consemnat  în DEX.

La o căutare pe Google translate, se poate lesne observa că, pentru cuvântul englezesc "sisterhood" există un echivalent în toate celelate limbi romanice: italiană (sorellanza), franceză(sororité) portugheză ( irmandade), spaniolă (hermandad), catalană (germanor); dar nu și în limba română, unde echivalentul dat pentru "sisterhood" este tot "sisterhood".

O asemenea carență lexicală a limbii române produce efecte psiho sociale!

Pentru a sprijini definirea identității de gen și pentru a încuraja solidaritatea femeilor, membrii responsabili ai Academiei Române (majoritatea bărbați) sunt în măsură ca, de ziua drepturilor femeii, în martie 2020, să le dăruiască femeilor din România de azi și de mâine introducerea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române a cuvântului "suroritate".

Pentru noi și pentru fetițele de azi - femeile de mâineîntru suroritate!sISTERHOOD._1.jpg


Aurora MARTIN (Agentia Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați)    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Aurora MARTIN (Agentia Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați) să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...