Zonele turistice NU sunt gropi de gunoi!

Cea mai mare problemă a acestei regiuni este, pe lângă sărăcie, lipsa locurilor de muncă sau lipsa oricărei perspective de dezvoltare, impasibilitatea şi ignoranţa celor pe care i-am ales să ne conducă. Ce este de-a dreptul uimitor şi revoltător este că această indiferenţă este chiar şi vizavi de o chestiune care priveşte în mod direct sănătatea, mai precis, de construcția în masivul Giumalău, zona pasului Mestecăniş, la o altitudine de 1086 de metri, a unei imense gropi de gunoi.

Referindu-ne la reacţia Şeful CJ Suceava, care nu vede nimic în neregulă şi spune că groapa de gunoi nu va mai fi vizibilă după finalizarea lucrărilor, putem spune că întreaga regiune nu merită nici statutul de așezare obștească cu un asemenea lider. „Se vede urât din cauza organizării de şantier. Sunt camioane, sunt basculante, sunt utilaje care nu cadrează bine cu acea zonă. Dar noi construim un sistem modern, cu o soluţie ecologică, prietenoasă cu mediul şi care nu va afecta, când investiţia va fi finalizată, peisajul de acolo”, a spus Nechifor.

Asta chiar că este strigător la cer! Domnul Nechifor ne ia de proști pe toți. Băi, domnu’ consilier, nu toată lumea este tabula rasa! Dumneata faci o groapa de gunoi de se vede din spațiu și ne împoi nouă capul cum că peisagistica nu va avea de suferit. Eu sunt sigur ca va atrage si mai mulți turiști, dacă stau să mă gândesc mai bine! “Lume, lume, soro lume, hai la groapa cu gunoi, făcută pe mulți euroi!”

Groapa de gunoi va aduna toate deşeurile menajere colectate din localităţile din zona montană a judeţului Suceava și tot gunoiul produs de suceveni va fi depozitat chiar aproape de vârful trecătorii care face legătura între staţiunile de interes naţional Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. O nimica toată! Doar un munte săpat, întreaga zona defrişată şi movile cât vila domnului Nechifor de mari de pământ excavat de pe marginea drumului european 576. E frumos, dar nu prea!

Cel mai mare paradox rămâne faptul că această groapă de gunoi este finanțată… suspansul te ucide, știu… din fonduri europene, ce credeai? Pentru aprobarea unui proiect de reîmpădurire se așteaptă câțiva ani buni, pe lângă nenumăratele sluji pe care trebuie să le facă cineva interesat de o astfel de acțiune la Înalții Aleși, însă pentru un proiect al cărui obiectiv vizează „îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a mediului“ s-au găsit fonduri imediat! Asta în condiţiile în care, pe lângă groapa de gunoi, în Pasul Mestecăniş va fi construită o adevărată uzină pentru procesarea deşeurilor.
Eu propun să-l chemăm pe Captain Planet să salveze situația, exact ca în desene, pentru că oricum suntem niște caricaturi, dacă permitem ca acest gen de inițiative și de proiecte să spurce și mai mult abisul în care ne afundăm zi de zi și să se repete, căpătând astfel amploare. “Romania – land of choice”, este branding-ul nostru de țară…

În final, decizia este doar a noastră: semnează petiţia și fă-te auzit!

Vocea poporului nu trebuie ascultată doar la alegeri.