Vrem normalitate, adevar si transparenta în Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania!

În cea mai mare organizație a jurnaliștilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, deontologia, nerușinarea și onoarea se află, în mandatul președintelui Doru Dinu Glăvan, într-un dezechilibru malign.
Interesat doar de a-și dubla puterea și influența asupra organizației dar și de conservare a privilegiilor proprii, acesta a abdicat de la obligația morală a competenței, a mutilat Statutul și Regulamentele Asociației, a încalcat regulile pe care pretinde că le respectă, a minţit şi a indus în eroare instanţele de judecată, a decapitat propriul Consiliu Director, şi-a impus oamenii în funcţii-cheie, răsplătește tăcerea complicilor.
Ajunge să răsfoiești dosarele de membru al uniunii şi te lămureşti cât de largă e paleta celor care au primit, fără filtre şi criterii, statutul de jurnalist: lucrători cu munca politică, vânzători, strungari, tipografi, bibliotecari, stewardese, preoţi, primari, stomatologi, actori, instructori de judo, șefe de grădiniță şi oameni politici, împreună cu soțiile, ginerii, soacrele şi cuscrii acestora.
Sute de impostori și scribi lipsiți de talent au devenit peste noapte jurnaliști pentru pensii mai mari. Impresia că la UZPR jurnalismul a pierdut în valoare exact cât a câştigat în cantitate e greu de clătinat.
Președintele Doru Dinu Glăvan acordă după bunul plac, fără respectarea legii, adeverințe pentru indemnizația pensionarilor, face cheltuieli și deconturi nejustificate, trage sfori, își înlătură adversarii și cheamă, prin intermediari, la răscoală, presa județeană, națională și chiar mondială împotriva „puciului organizat de servicii“ împotriva sa.
În ultimele luni, trei comisii din UZPR, Comisia de atestare profesională, Comisia de onoare, discilină și arbitraj și Comisia de cenzori au semnalat Consiliului Director o serie de nereguli grave în activitatea președintelui Uniunii ( 40 de adeverințe puse în plată, fără respectarea legii, cu un prejudiciu anual adus bugetului public de 516.000 lei; alte 130 de dosare acceptate nu întrunesc condițiile pentru primirea indemnizației; Președintele cheltuiește lunar, din cotizații, pentru întreținerea sediului, salarii, diurne, deplasări în țară și în străinătate, editare reviste, drepturi de autor, agende, calendare și cărți de vizită în jur de 30.000 lei, depășind posibilitățile financiare ale organizației).
Cei mai mulți dintre membrii uniunii tac, sunt răbdători și prudenți. Se lasă umiliți de liderul suprem, nu-și mai simt puterile, ascund mizeria sub preș, nu reacționează pentru că în pixul lui stă pensia specială pe care o pot primi ca membri ai UZPR.
În acest fel, breasla jurnaliștilor riscă să piardă oportunitatea și dreptul de a fi acel custode al unor valori la care pretinde că aspiră: profesionalism, excelență, integritate și transparență.
Cei care continuă să-și facă în mod onest meseria, în pofida presiunilor și tentațiilor, sunt de acord că, mai devreme sau mai târziu, anumite lucruri trebuie să se întâmple: în filialele din țară, în Adunarea Generală sau în instanță, astfel încât prăbuşirea să fie stopată, adevărul căutat, iar uniunea să redevină ceea ce a fost cândva: o breaslă utilă, onorabilă, exigentă și credibilă, un loc în care promovarea dialogului profesional, a comunicării moderne sunt necesare și posibile.
Scânteia s-a aprins însă odată cu reprimarea vocilor critice din interiorul Uniunii, prin excluderea a 13 membri - jurnaliști importanți în media - excluşi, ca facţioniști, printr-o decizie abuzivă, cu scopul vădit de a sancţiona curajul acestora, dar mai ales de a-i descuraja pe cei care ar fi tentaţi să denunţe neregulile din UZPR.
De aceea, ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de încălcarea flagrantă a Statutului și a Codului Deontologic ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști, față de falsificarea cu premeditare a adevărului, a reprimării vocilor critice, față de manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice care, în UZPR, au devenit o practică obişnuită. Ele fac dovada unor mentalități totalitare și încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie şi de expresie.
Considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.
Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti și responsabili să ni se alăture.
Dacă președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a uitat regulile de bază ale democrației, hai să i le reamintim noi, membrii ei. Cu cât suntem mai mulți cei care susținem această campanie, cu atât cresc șansele să fim mai aproape de schimbarea pe care ne-o dorim cu toții.

Fiecare nume care se alătură listei petiționarilor duce campania mai aproape de reușită.
Doru Dinu Glăvan poate fi reconfirmat președinte doar dacă noi alegem să fim simpli spectatori.