Vrem înapoi trenul până la Pietroșița!

Domnule ministru Lucian Bode, ați reintrodus trenurile pe ruta Oravița-Anina și ați salvat o zonă a României de la distrugere. Vă rugăm să faceți același lucru și cu trenurile de pe ruta Fieni-Pietroșița, pentru a salva nordul județului Dâmbovița, deja izolat din punct de vedere feroviar.
Transportul feroviar dispare, încet, dar sigur, din cauza modului în care autoritatea desemnată să eficientizeze acest sector știe doar să taie din capetele de linie, în fiecare an.
De la 15 decembrie 2019 s-au retras trenurile din mai multe zone care deja sunt aproape izolate, iar în continuare vor avea risc major de depopulare, deși au potențial uriaș pentru a deveni zone turistice. Pentru trenul care ajunge la Oravița s-a găsit o soluție, după ce mai multe ONG-uri au făcut o petiție, prin care au cerut trenurile înapoi, însă nordul județului Dâmbovița a rămas izolat, de pe 15 decembrie 2019, după ce s-au retras atât trenurile CFR Călători, cât și cele ale operatorului privat Transferoviar Călători.
Situația aceasta nu a fost analizată, la fel ca cea de la Oravița, deși zona de nord a județului Dâmbovița este la poalele Bucegilor, aproape de Sinaia, unde până nu demult se făcea turism și s-ar putea face în continuare.
Vă rugăm să reanalizați situația acestui fost cap de linie feroviară și a Gării Pietroșița, mai ales acum, în contextul pandemiei de COVID-19, când trenurile sunt cele mai sigure mijloace de tranaport în comun, iar transportul auto este depășit de numărul mare de călători. În plus, porțiunea de cale ferată dintre Fieni și Pietroșița a fost reabilitată recent, astfel încât Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) nu avea niciun motiv de "eficientizare" prin distrugerea capătului de linie și a celor numai 10 kilometri dintre Fieni și Pietroșița, care nu înseamnă costuri mari pentru operatorii de transport feroviar, dar înseamnă o pierdere uriașă pentru Pietroșița și comunitatea din nordul județului Dâmbovița.
Conform legislației în vigoare, CFR Călători și operatorii privați de transport feroviar de persoane ar trebui să asigure circulația trenurilor pe toate rutele din țară, iar legea protejează transportul și infrastructura. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost posibile modificări de rute fără nicio explicație, în afară de „dezinteresul călătorilor pentru respectiva rută”.
1,14 miliarde de lei a dat statul român, anul trecut, pentru serviciul public, doar la CFR Călători
294.3 milioane de lei s-au dat, anul trecut, pentru operatorii privați.
RegioCălători (fost Regiotrans) a primit 146.8 milioane de lei
Transferoviar a primit 84 milioane de lei
InterRegional a primit 38 milioane de lei
ASTRA Transcarpatic a primit 14 milioane de lei
SoftTrans a primit 11.5 milioane de lei
Totalul subvențiilor de la Bugetul de stat pentru transportul feroviar de pasageri a ajuns, astfel, la 1.43 miliarde de lei.
Cu toate acestea, s-a renunțat la mai multe capete de linie, distrugându-se, astfel, infrastructura feroviară a României, de care ar fi mare nevoie acum, în situația creată de pandemie.
La aceste subvenții din 2019 s-au adăugat și banii decontați de stat pentru călătoriile nelimitate acordate studenților, care depășeșc 50 de milioane de euro pe an.
Trenurile care fac legătura între Pucioasa și Pietroșița, în nordul județului Dâmbovița, au mai fost scoase și la finalul anului 2017, dar au fost reintroduse la începutul lui 2018, după o analiză a situației zonei. Ceea ce nu s-a reușit atunci a devenit realitate de la 15 decembrie 2019, singura analiză a eficientizării fiind soluționată prin desființarea gării de la Pietroșița, ceea ce garantează izolarea nordului județului Dâmbovița și punerea în pericol a călătorilor, care mai au la dispoziție doar transportul rutier de persoane, ce nu poate acoperi cererea, din cauza restricțiilor impuse de Guvern, ca masuri de protecție în perioada pandemiei.
Reforma feroviară se face prin distrugere pas cu pas. CFR Infrastructură scoate la licitație secțiile declarate neinteroperabie. Târgoviște-Pietroșița este secție neinteroperabilă, dar până la 15 decembrie 2019 încă au mai circulat trenuri ale CFR Călători și Transferoviar Călători. Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) încheie contractele de servicii publice cu CFR Călători și tot ARF ar trebui să facă analize de eficientizare a rețelei feroviare, potrivit atribuțiilor și obiectului de activitate.
Singura analiză de eficientizare făcută până acum de ARF este de reducere a suprafeței deservite de calea ferată și scurtarea, de la un an la altul, a lungimii șinelor de tren, prin stoparea transportului pe mai multe rute. Porțiunile considerate ineficiente se închid, după „studiul de eficientizare” al ARF.
De fapt, nu există nicio soluție de eficientizare, ci doar de eliminare, pas cu pas, a transportului feroviar. În această situație a fost ruta „Oravița-Anina”, care urma să fie sistată tot de la 15 decembrie, la fel ca Fieni-Pietroșița. Pentru Oravița, CFR Călători propunea soluția unui „tren turistic”, dumneavoastră, domnule ministru Lucian Bode, ați salvat situația, răspunzând unei petiții, iar cursa zilnică pe calea ferată Oravița - Anina nu a mai fost sistată, de la 15 decembrie 2019.
Însă celelalte „eficientizări” prin tăiere nu sunt analizate, iar zonele izolate prin retragerea transportului feroviar devin, astfel, viitoarele teritorii depopulate. Printre acestea este și ruta Fieni-Pietroșița, cu maxim potențial de izolare, depopulare și distrugere a părții de nord a județului Dâmbovița. Orice încercare de a face turism în nordul județului Dâmbovița, la poalele Bucegilor, între Pucioasa și Sinaia, sau chiar între Târgoviște și Sinaia, ar putea deveni, în curând, imposibil de realizat, pentru că și transportul rutier este afectat, pe aceeași porțiune.
Domnule ministru Lucian Bode, vă rugăm să salvați nordul județului Dâmbovița! Puteți începe cu analiza situației trenurilor pe ruta Fieni-Pietroșița, o porțiune foarte scurtă, care se parcurge în câteva minute, dar fără de care s-ar face un pas mare pentru depopularea nordului județului Dâmbovița, în continuarea căruia s-ar putea produce, în foarte scurt timp, izolarea completă și distrugerea totală a regiunii de la poalele Bucegilor.
Vă rugăm, țineți cont și de faptul că CFR Infrastructură primește bani de la bugetul statului pentru a menține funcțională calea ferată. Acele porțiuni abandonate de operatorii de transport feroviar pot ajunge, în scurt timp, la fier vechi, iar activele CFR Infrastructură ajung să se vândă la licitație, de obicei la prețuri derizorii, de până la câteva sute de euro.
Vă rugăm, țineți cont și de faptul că ruta Pietroșița-Târgoviște este declarată secție neinteroperabilă, iar în contractul pe 2020 nu mai apare ruta Fieni-Pietrosita pe lista de serviciu public, deși aici încă s-ar mai putea face turism, la poalele Bucegilor!

Popoviciu Ioana    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Popoviciu Ioana să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.