Votați Certificatul Verde!

Doamnelor și domnilor deputați, 

Ne confruntăm, de aproape doi ani, cu o pandemie care a cauzat peste trei milioane de morți la nivel global. Până la descoperirea vaccinurilor anti-covid, singurele noastre arme împotriva acestui flagel au fost carantina, masca și distanțarea socială. Spitalele au ajuns în pragul colapsului, s-au înregistrat pierderi economice uriașe iar modul nostru de viață, suntem conștienți, nu va mai fi niciodată același.

Trăim însă într-o epocă a tehnologiei și a unor remarcabile progrese în domeniul științei. La scară istorică, perioada pe care o traversăm este cea mai spectaculoasă din toate câte a cunoscut vreodată omenirea, din perspectiva descoperirilor, invențiilor și a inovațiilor în toate domeniile societății din care facem parte. Vaccinul împotriva covid este expresia acestei etape istorice iar faptul că a putut fi produs și a demonstrat că luptă eficient împotriva virusului dă măsura unor remarcabile rezultate pe plan medical.

Din nefericire, mulți dintre concetățenii noștri sunt încă prizonierii unor prejudecăți și temeri inspirate din teorii pseudoștiințifice. Cauza acestei situații trebuie căutată în felul în care sistemul de educație din ultimele decenii și-a formulat obiectivele în raport cu nevoile reale ale educabililor. Lipsa de gândire critică și vulnerabilitatea în fața teoriilor conspirației reprezintă un indicator semnificativ al eșecului sistemului de educație.

Această nefericită stare de lucruri a fost un teren prielnic pentru discursul populist al unor politicieni cu interese și aspirații meschine, care se cațără literalmente pe cadavre pentru a câștiga capital politic. Ignorarea acestei situații, ezitările privind implementarea unor măsuri clare și ferme care să limiteze răspândirea virusului s-a tradus prin creșterea numărului de îmbolnăviri și decese.

Rezistența față de vaccinare este un pericol real la adresa siguranței naționale și, de aceea, este imperativ necesar să existe o reacție din partea autorităților. Certificatul verde este o măsură menită să limiteze numărul îmbolnăvirilor, aspect care s-a văzut in toate statele care l-au implementat. Nu este o inițiativă legislativă pe care să o susținem cu inima ușoară. Cei care refuză vaccinul sunt colegii, vecinii, rudele sau prietenii noștri și este regretabil că am ajuns în acest punct. Certificatul verde ne va afecta în egală măsură pentru că nu ne vom mai regăsi în locuri în care,  altădată, ne aduceau împreună valori, idei sau un mod de viață comun. Dar dacă glasul rațiunii și al argumentelor științifice nu se poate face auzit este nevoie de restricții care sa-i apere în primul rând pe nevaccinați de consecințele deciziei lor. 

Doamnelor și domnilor deputați, 

Purtați răspunderea unei decizii care, în acest moment, este prevăzută în Constituția României. Articolul 53 afirmă că:

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Aveți datoria de a decide în litera și spiritul acestor prevederi și purtați responsabilitatea sănătății tuturor cetățenilor români pe care îi reprezentați. În aceste momente de cumpănă pentru societatea românească, rolul dumneavoastră este esențial pentru a asigura dreptul la viață al tuturor.

Votați Certificatul Verde!

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Marcel Bartic să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...