Tu poți lipsi fără să fii sancționat de la muncă? Află că parlamentarii își pot motiva foarte ușor absențele. Iar dacă nu o fac, sancțiunea e pur simbolică. 

La ora actuală, Regulamentul Camerei Deputaților sancționează absențele nemotivate ale parlamentarilor cu numai 1% din indemnizația lunară. Însă ei pot să scape foarte ușor de această sancțiune și să absenteze oricâte zile doresc, motivând absența printr-o simplă cerere către liderul grupului parlamentar sau către Biroul Permanent. Astfel s-a strâns un număr impresionant de absențe, unii parlamentari trecând pe la serviciu mai puțin de jumătate din timpul pentru care sunt plătiți. 

În perioada decembrie 2016 - mai 2020, deputații au strâns 8.754 de absențe motivate și 282 nemotivate de la ședințele Parlamentului, ceea ce este exagerat de mult. Recordmenii au fost domnul Liviu Pleșoianu, cu 144 de absențe motivate și Victor Ponta cu 86 de absențe motivate și 28 nemotivate. Altfel spus, domnul Pleșoianu a lipsit “motivat” de la jumătate din ședințe într-un întreg mandat, iar Victor Ponta la un sfert din mandat.

Ce propunem cu această petiție

Cerem modificarea Legii Privind Statul deputaților și senatorilor astfel încât să crească nivelul sancțiunilor pentru absentarea nemotivată. 

Avem nevoie de cât mai multe semnături pentru a arăta că nu suntem de acord cu menținerea unui regim preferențial pentru parlamentari printr-o lege aberantă care permite chiulul nelimitat, până în punctul în care aleșii ajung să nu-și îndeplinească sarcinile pentru care sunt plătiți din bani publici.

Semnează și tu această petiție și arată că-ți pasă pe ce-și primesc salariile parlamentarii noștri!

De ce este important?

  • Pentru că nivelul sancțiunilor de până acum s-a dovedit insuficient în a motiva unii parlamentari în a își îndeplini sarcinile asumate atunci când au fost numiți în Parlament, cum ar fi prezența la vot;
  • Pentru că parlamentarii beneficiază în total de trei luni de concediu pe an - două luni vacanță de vară, lunile iulie și august, și o lună vacanță de iarnă, în ianuarie;
  • Pentru că, atunci când ești plătit din banii cetățeanului și ai fost ales pentru a-l reprezenta, ar trebui să îi fii moral îndatorat în a te prezenta permanent la serviciu.

Ce zice legea acum

La ora actuală, Legea privind Statul deputaților și senatorilor precizează la art. 29 (1) că: “ Neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepţia motivării absenţelor în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) şi (3).” Adică o sancțiune de 1% din salariu pentru oricâte absențe.

De asemenea, absențele se pot modifica extrem de ușor.

 

Asta înseamnă că orice parlamentar își poate motiva absențele cu o simplă cerere.

Ce cerem?

  • Modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, prin care să se amendeze Regulamentul Camerei Deputaților și al Senatului.

Modificări propuse

Pentru a modifica această stare de fapt, propunem ca deputații și senatorii să fie sancționați cu 2% din indemnizația brută pentru fiecare absență nemotivată. 

Cui ne adresăm?

Parlamentului României, forul legislativ emitent al Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

---

Petiția face parte din campania de advocacy „Transparență și competențe în funcții publice” din cadrul proiectului WATCH PR, derulat de Asociația Casa Bună în parteneriat cu RISE Project, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Adrian Gorcea - voluntar în cadrul proiectului WATCH PR - Watchdog - Advocacy - Transparență- Corectitudine - Harta Politicii Românești    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Adrian Gorcea - voluntar în cadrul proiectului WATCH PR - Watchdog - Advocacy - Transparență- Corectitudine - Harta Politicii Românești va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...