Transport public calitativ pentru or. Codru, mun. Chișinău

Discutie-publica-FB-1.png

Problema transportului public în or. Codru se agravează. Din 2014, numărul de unități de transport care circulă în regiune a scăzut de patru ori. Transportatorii privați se retrag, iar cei care mai activează au tot mai puține microbuze. Pe 16 februarie, locuitorii orașului Codru au organizat o discuție publică online, în care au reiterat problemele cu care se confruntă. Participanții la discuție și autoritățile locale au analizat soluții alternative pentru ameliorarea problemei și au solicitat suplinirea unităților de transport, prelungirea traseelor și deschiderea a noi rute.

 

Locuitorii orașului Codru, semnatarii prezentei petiții, în conformitate cu art. 9 din Codul administrativ nr. 116 din 19.07.2018, solicită Direcției generale transport public și căi de comunicație și Primăriei municipiului Chișinău:

1. Lansarea unei rute municipale de autobuz pentru regiunea Schinoasa.

Cunoaștem că Direcția examinează această opțiune. Rugăm să ne comunicați:

- când se planifică lansarea rutei;

- câte unități vor fi alocate;

- de câte unități noi are nevoie Parcul Urban de Autobuze pentru a putea lansa ruta în termenul indicat;

- când vor fi livrate noile unități care vor permite lansarea rutei;

- cum își propune direcția să asigure personalul necesar pentru deschiderea și funcționarea rutei.

2. Circulația fiecărei unități de pe ruta de autobuz nr. 9 până la str. Valea Apelor.

 

De asemenea, solicităm Primarului și Consiliului orașului Codru: 

1. Amenajarea terenului de staționare la Valea Apelor pentru autobuzul nr. 9;

2. Amenajarea intersecției de la str. Costiujeni spre str. Valea apelor pentru a facilita accesul autobuzelor nr. 9 spre stația terminus de la Valea Apelor;

3. Lansarea unei rute locale pe teritoriul or. Codru;

4. Amenajarea trotuarelor pentru pietoni.

 

Cerințele au fost consultate cu locuitorii și consilierii locali din or. Codru în cadrul discuției publice din 16 februarie 2022, dar și prin sondaje online. Dat fiind faptul că problema se agravează, cerem ca această inițiativă să fie discutată prioritar de autoritățile municipale. Mai multe petiții privind problema transportului public au fost înregistrate la instituțiile responsabile, însă soluțiile întârzie

 

Noi, locuitorii orașului Codru, ne exprimăm nemulțumirea față de atitudinea autorităților și în caz de ignorare a solicitărilor sus-numite, suntem motivați să organizăm acțiuni de protest conform legii. Totuși, manifestăm interes pentru un dialog constructiv, bazat pe identificarea soluțiilor optime pentru rezolvarea problemei din sectorul nostru. Considerăm că problema poate fi rezolvată doar în urma stabilirii unui dialog eficient între autoritățile responsabile precum, primăria municipiului Chișinău, Direcția generală transport public și căi de comunicație, consilierii municipali, primăria și consilierii locali ai orașului Codru, și locuitorii orașului Codru.

 

În temeiul articolului 60 și 77 din Codul administrativ solicităm răspunsuri în scris de la autoritățile și instituțiile competente, în termen de 15 zile, privind măsurile care vor fi întreprinse. Solicităm comunicarea oficială să se realizeze pe adresa Asociației Obștești „Primăria MEA” (str. Maria Cebotari 8A).

Pentru alte detalii contactați-ne pe adresa electronică echipa@primariamea.md sau la numărul de telefon 068 768 798 (Oleg Tomșa, Coordonator local Primăria MEA Codru).


Locuitorii or. Codru, mun. Chișinău    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Locuitorii or. Codru, mun. Chișinău să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...