Tigarile electronice sunt cu 95% mai sigure decat tigarile normale. Ce aveti cu ele?

  Activiștii anti-vapat, care pozează în reprezentați integri ai adevărului medical și științific, cu sprijinul unor deputați USR care cel mai probabil nici nu știu ce susțin au dus până în Camera Deputaților o propunere de lege absurdă.

·         Legea e proastă, și a ajuns oricum în Camera Deputaților mai mult prin hazard. Din cauza lipsei unei fundamentări solide propunerea respectivă a fost respinsă de către Comisiile de specialitate ale Senatului și, deși respingerea sa trebuia votată în Senat, ea a ajuns să treacă în Camera Deputaților din motive fără nici o legătură cu legea în sine, împreună cu 100 de alte proiecte, din cauza îndeplinirii termenului formal de adoptare tacită.

·         Deși este prezentată ca o inițiativă anti-tabac, extinderea automată și neadaptată a prevederilor referitoare la țigările clasice și asupra dispozitivelor de vapat va avea efectul invers celui pe care-l vizează inițiatorii legii. Mai mult, va impulsiona vânzarea acestor produse pe piața neagră și va duce la creșterea cheltuielilor din sistemul de sănătate publică . ·         Inițiativa legislativă face o mare greșeală - pune semnul egalității între țigarete și produsele de vapat, o tehnologie nouă și care ar putea fi una dintre cele mai mari oportunități în domeniul sănătății publice din ultimii 20 de ani. ·         Reglementarea similară  a vapatului cu produsele de tutun prin combustie îi privează de dreptul la informație și le limitează opțiunile fumătorilor adulți care vor să renunțe la fumat, determinându-i să rămână fumători sau să revină la consumul țigaretelor, în detrimentul acestei alternative semnificativ mai puțin nocivă, fără să ajute nici la reducerea fumatului printre minori. ·         Propunerea legislativă are la bază două politici absolut ineficiente- 1. Egalitate de tratament între fumat și dispozitivele de vapat 2. Interdicție completă la comunicarea despre produsele de vapat -  aceasta trebuie respinsă, iar eșafodajul de politici menite să reducă fumatul trebuie regândit. ·         Nici una dintre cele două politici propuse nu va funcționa. Eforturile inițiatorilor de a echivala fumatul cu vapatul sunt ilogice, sfidează adevărul științific în goana după interzicere cu orice preț  și îi vor determina pe foarte mulți utilizatori să se reapuce de fumat. ·         Practic, conform acestei legi, vapatul devine ”similar” cu fumatul, deși vorbim de un produs, proces, consumabile fizic diferite. ·         Totodată, interzicerea totală a promovării produselor de vapat constituie de fapt dezinformare în masă, întrucât le va încălca drepturile și va priva milioane de fumători de informațiile necesare pentru a renunța la fumat. ·         Cum poți să interzici comercianților să nu mai afișeze pe firmă că ei comercializează țigări electronice? Este o încălcare scandaloasă a drepturilor noastre.

 

Solicităm Camerei Deputaților să respingă adoptarea proiectul de lege 587/2019, ale cărui prevederi referitoare la dispozitivele de vapat aduc mari deservicii sănătății publice din România și luptei împotriva tabacului, îngreunând accesul a milioane de fumători din România la una dintre cele mai eficiente metode de renunțare la fumat. Deși este prezentată ca o inițiativă anti-tabac, extinderea automată și neadaptată a prevederilor referitoare la țigările clasice și asupra dispozitivelor de vapat (vaporizatoare electronice, tutun încălzit) va avea efectul invers celui pe care-l vizează inițiatorii legii. Mai mult, va impulsiona vânzarea acestor produse pe piața neagră și va duce la creșterea cheltuielilor din sistemul de sănătate publică. De ce este important? Inițiativa legislativă face o mare greșeală - pune semnul egalității între țigarete și produsele de vapat, o tehnologie nouă și care ar putea fi una dintre cele mai mari oportunități în domeniul sănătății publice din ultimii 20 de ani. Echivalarea tutunului cu vapatul este total greșită întrucât dispozitivele de  vapat sunt dovedite ca fiind semnificativ mai puțin nocive decât țigaretele, îi pot ajuta pe fumători să renunțe la fumat, aducând un aport major la bunul mers al sănătății publice din România și economisind miliarde de euro pentru bugetul de stat. Reglementarea similară  a vapatului cu produsele de tutun prin combustie îi privează de dreptul la informație și le limitează opțiunile fumătorilor adulți care vor să renunțe la fumat, determinându-i să rămână fumători sau să revină la consumul țigaretelor, în detrimentul acestei alternative semnificativ mai puțin nocivă, fără să ajute nici la reducerea fumatului printre minori. Propunerea legislativă are la bază două politici absolut ineficiente- 1. Egalitate de tratament între fumat și dispozitivele de vapat 2. Interdicție completă la comunicarea despre produsele de vapat -  aceasta trebuie respinsă, iar eșafodajul de politici menite să reducă fumatul trebuie regândit. Nici una dintre cele două politici propuse nu va funcționa. Eforturile inițiatorilor de a echivala fumatul cu vapatul sunt ilogice, sfidează adevărul științific în goana după interzicere cu orice preț  și îi vor determina pe foarte mulți utilizatori să se reapuce de fumat. Totodată, interzicerea totală a promovării produselor de vapat constituie de fapt dezinformare în masă, întrucât le va încălca drepturile și va priva milioane de fumători de informațiile necesare pentru a renunța la fumat. Proiectul de lege 587/2019 este doar anti-vapat, nu și pro-combatere a consumului de tabac și are prea puțin de a face cu interesul cetățenilor care vor sa renunțe la fumat sau al minorilor care au acces prea facil la țigări. Semnați pentru a da un semnal referitor la importanța respingerii acestei propuneri legislative !

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Alex Gogoana să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.








Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...