Sunt singur pe lume, cine mă apară?

 

[ACTUALIZARE] Am mutat această petiție pe platforma de-clic.ro, o platformă profesionistă prin intermediul căreia putem comunica mai eficient cu toți cei interesați. 

Vă invităm să semnați petiția la următorul link: facem.de-clic.ro/fara-lagare.

 

 

Copil dintr-un centru de plasament. Credit foto: Centrul de Resurse Juridice

 

Are un nume, însă rar i-l rostește cineva. E cunoscut ca „beneficiar” al serviciilor de protecție socială. Trăieşte în instituțiile statului și e singur pe lume. Este vorba de fiecare copil sau tânăr cu dizabilităţi mintale, captiv în aceste locuri închise, numite centre de plasament, de recuperare și reabilitare sau rezidenţiale.

În sistem, aceşti copii şi tineri sunt cifre: 24,598 de „beneficiari” își duc viaţa în spatele porţilor încuiate care despart cele 717 instituții de lumea liberă. 

Atunci când nu există un Mecanism Independent care să verifice respectarea drepturilor omului, în aceste locuri apar abuzuri inimaginabile. Cei mai mulți trăiesc în condiții inumane - stare precară a spațiilor de cazare și sanitare, acces inadecvat la articole de igienă personală, malnutriție, utilizarea izolării ca pedeapsă, marginalizare socială și tratament degradant, dar mai ales lipsa accesului la justiție.

Mecanismul Independent de Monitorizare este obligatoriu, așa ne spune Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. După 4 ani de amânări, propunerea de lege se află, în sfârșit, pe masa Parlamentului.

Semnează pentru a convinge statul român să nu mai întârzie înființarea Mecanismului – cheia este la tine!

Această petiție este doar un instrument de presiune publică, prin care le arătăm aleșilor că ne pasă. Alătură-te campaniei și pe pagina de facebook Lagărele de lângă tine.


Centrul de Resurse Juridice    Contactați autorul petiției