Studentii USM la invatamintul cu frecventa redusa pentru sesiunea iarna 2023 in regim online.

          In baza motivelor formulate mai jos, noi, studentii ce realizeaza studiile in regim de frecventa redusa, solicitam prelungirea formatului online pentru prelegeri, seminare, laboratoare si examene. Deasemenea luam in consideratie si situatia in care regimul online va ramine doar pentru prelegeri si seminare, iar laboratoarele si examenele se vor desfasura cu prezenta fizica.

          Desi initial eram toti sceptici in privinta calitatii studiilor in format online, pe parcurs, am reusit sa evidentiem atit dezavantajele cit si avantajele lor.

Am elucidat urmatoarele avantaje:

1.       Prelegerile si seminarele online pot fi frecventate si ascultate direct de la profesor de un numar mult mai mare de studenti decit prelegerile si seminarele cu prezenta fizica. Deobicei, in asa caz informatia se memorizeaza mult mai bine si studentul intelege unde se pun accentele la fiecate tema in parte.

2.       Studiile se pot efectua si de studentii care nu-si pot permite sa ramina in Chisinau in timpul sesiunii pe motiv de serviciu sau din motive financiare.

3.       Apare o economie de timp si bani pentru transport.

4.       Studentii care efectuiaza studiile cu frecventa redusa, in mare parte sunt angajati in cimpul muncii. Chiar daca asculta lectii online,  sunt destul de maturi si automotivati sa acorde atentie maxima posibila informatiei citite de proofesor.

Dezavantajele pe care le-am simtit:

1.       Lipsa contactului direct cu profesorul ca personalitate, ca exemplu de urmat. Acest moment este des mentionat de profesori specialisti in pedagogie.

2.       Lipsa sigurantei ca studentul este prezent si atent la ore chiar daca e conectat online.

3.       Studentul in timpul lucrarilor de control, examenelor are posibilitate de a se inspira si a copia din foarte multe surse fara a fi controlat. Din aceasta rezulta si ideile ca:

4.       Rezultatele la evaluari nu sunt obiective

5.       Studentul nu este motivat sa invete materialele propuse de profesor, bazindu-se pe copiat. Desi cu multe dezavantaje suntem de accord, totusi pe parcursul studiilor online am observant ca multi profesori au gasit soluii de sine statator la aceste probleme. Solutii pe care le pot aplica toti profesorii. Aceste abordari, dupa parerea noastra, vor avea un impact pozitiv, diminuind sau chiar anulind dezavantajele descrise mai sus asupra studiilor online si studiilor cu prezenta fizica.

Solutiile noastre sunt pentru fiecare punct in parte:

1.       Studentii care efectuiaza studiile cu frecventa redusa in mare parte sunt persoane formate, care constientizeaza importanta personalitatii profesorului si singuri cauta sa imprumute anumite cunostinte sau deprinderi. Multi studenti deja activeaza in domeniul specialitatii, doar ca nu au cunostintele necesare teoretice si diploma de specialist.

2.       Nici prezenta fizica si nici prezenta online a studentului nu garanteaza atentia si participarea la lectie. De multe ori la lectie cu prezenta fizica studentii navigheaza pe internet in timp ce profesorul citeste materialul. Studiile cu frecventa redusa presupun ca studentul este mai matur si responsabil. El stie sa se automotiveze sa asculte si sa fie activ dupa posibilitate. Prelegerile online dau sansa unui numar mai mare de studenti cointeresati sa asculte informatia propusa de lector, chiar daca fizic ei nu au posibilitatea sa frecventeze ora. Din experienta noastra, am participat online la orele unor profesori iscusiti si maestri, care pot cointeresa un numar maximal de studenti sa participle activ la lectie. Avem un respect deosebit pentru astfel de pedagogi. La necesitate putem mentiona si numele profesorilor si metodele lor de lucru.

3.       Iarasi, mentionind experienta de 5 semestre de ore online, putem concluziona, ca sunt profesori care formuleaza itemii de la Lucrari de control si Examene intr-o maniera, care practic exclude copiatul mot-a-mot din materialele de studiu. Studentul este obligat sa puna in functiune abilitatile lui de a judeca si formula niste raspunsuri clare si la tema, dar care nu pot fi plagiate, avind in vedere ca trebuie sa faci o sinteza sau analiza la mai multe teme o data. Asta deja presupune ca temele trebuiau asimilate anterior.

4.       Avind in vedere cele mentionate la punctul 3, rezultatele pot fi obiective chiar si la evaluari online.

5.       Din cele expuse la punctul 3, se pot gasi solutii si la punctul 5.

6.       In era tehnologiilor informationale, se poate de profitat de posibilitatile ce ne ofera o abordare mai larga si mai simpla a modului de predare si participare la ore. Spre exemplu, mai multi studenti au avut posibilitatea sa participe online la conferinte stiintifice dedicate tematicii de specialitate.

         Apreciem enorm receptivitatea de care a dat dovada Consiliul Universitatii, Rectoratul si Administratiile Facultatilor pina acum, dar, rugam sa se ia in calcul si cele mentionate mai sus de studentii Universitatii de Stat din Moldova. Rugăm, încă o dată, respectuos, revizuirea dispoziției care prevede prezenta fizica la sesiunea de iarnă 2023. 

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Studentii USM să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...