Stopam intentia politicienilor de desfiintare a serviciilor de SALVAMONT prin ordonanta austeritatii aplicata discretionar

- Serviciile Publice SALVAMONT și SALVAMONT/SALVASPEO sunt structuri de urgență operative, parte integranta a SNAU, care desfășoară deopotrivă activități de prevenire a accidentelor montane și speologice cât și de acordare a primului ajutor medical, salvarea și transportul accidentatului la unitățile medicale.

- Numărul salvatorilor montani operativi, angajați la nivelul celor 26 de județe care au organizate astfel de structuri este extrem de mic, subdimensionat, în prezent fiind angajate cca 300 de persoane la nivel național, iar o reducere a acestuia nu va oferi o scădere semnificativă ale cheltuielilor, dar, va genera probleme în asigurarea serviciilor de urgență în zona de responsabilitate, respectiv zona montană și submontană, precum și în alte locuri greu accesibile

- Ocupația de salvator montan, cod COR 541904, reprezintă o profesie reglementată la nivelul UE, resursa umană formată în această profesie deține bune aptitudini în practicarea sporturilor montane, are pregătire medicală corespunzătoare și deține specializări suplimentare ca salvator speologic, operator dronă, conductor de câine de salvare, salvator acvatic, scafandru a căror formare inițială și specializare a durat ani de zile, cu costuri semnificative, iar renunțarea la o astfel de resursă importantă din punct de vedere operativ și faptul că aceștia nu mai pot fi asimilați întrucât nu mai există o altă structură operativă cu acest specific.

- Caracterul de unicitate dat de specificul acestei activități derulate în condiții operative de urgență nu permite comasarea/fuzionarea/reorganizarea sau transferul activității fără ca aceasta să nu fie afectată și considerăm că organizarea unei structuri operative de salvare montana, fără  personalitate juridică  sau comasarea cu alte servicii, nu ar avea ca rezultat direct  decât să perturbe grav funcționarea acestuia si chiar sa pună indirect in pericol viata si integritatea oamenilor.

- Serviciile publice Salvamont sunt deja descentralizate (a se vedea titlul Ordonantei) o comasare a activitatii acestora presupunand  grave disfunctionalitati in misiunea noastra de salvare, extragere din mediu montan accidentat si predarea catre unitatile medicale specializate.

- Functioneaza cu o structură de personal de personal operativ foarte restransă numeric și care rapunde anual la un numar de peste 8000 de evenimente montane în care sunt salvate peste 9000 de persoane.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA)    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.