STOP traficului de ființe umane! ÎMPREUNĂ să protejăm copiii!

20211101_231423.jpg

 

✓ Aplicarea PEDEPSELOR exemplare pentru persoanele responsabile traficului uman să fie strict îndeplinite.

- închisoarea pe viață pentru traficanții de persoane;

- minim 10 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de persoane dacă aceștia sunt persoane fizice;

- minim 15 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de persoane pentru persoanele care ocupă o funcție de stat;

✓ PRIORITIZAREA anchetării infracțiuniilor de persoane de către POLIȚIE și JUSTIȚIE, prin: 

- asigurarea suficientă a personalului alocat;

- prioritizarea dosarelor în lucru;

- cercetarea PROACTIVĂ în toate localitățile unde există minima suspiciune a exploatării a persoanelor traficate;

- pregătirea personalului în ancheta cu victimele;

✓PREVENIREA traficului de persoane prin includerea unui program informativ în școli, destinat tuturor elevilor care au atins vârsta de 9 ani.

✓ PROTECȚIE continuu și garantată victimelor prin: 

- asigurarea și nepublicarea numelor victimelor care depun mărturie la procese;

- poliția locală să se asigure de protecția acestora la domiciliu și inclusiv la intrarea/ ieșirea copiilor din școala gimnazială în caz de suspiciune.

- alocarea de resurse financiare către instituțiile și ONG- urile care acoperă natura speței. Prin acordarea și punerea la dispoziție psihologi, medici generaliști specializați în domeniul victimelor traficului de persoane.

- victimele minore supuse exploatării sexuale să li se acorde ajutorul adecvat; Deoarece  Protecția Copilului NU este pregătită să gestioneze traumele majore lăsate în urmă de o asemenea întâmplare.

 

 

CE ESTE TRAFICUL DE PERSOANE?

✓Traficul de persoane este exploatarea persoanelor împotriva voinței lor prin folosirea forței.

Traficanții exploatează persoane vulnerabile pentru câștiguri financiare păcălindu-le sau forțându-le să se prostitueze, să lucreze forțat pentru ei ( muncă casnică, agricultură sau construcții) sau prin alte forme de exploatare.

Traficul de persoane este a doua sursă de profituri ilicite din crimă organizată după traficul de droguri (sursa: ONU)

 

TRAFICUL DE PERSOANE ÎN UE

✓ Țările UE au raportat în perioada 2017-2018 aproximativ 14.000 de victime înregistrate, dintre care 72% sunt femei și fete, conform unui raport al Comisiei Europene.
✓ 60% dintre victimele înregistrate au fost traficate în scopul exploatării sexuale, 15% pentru alte forme de muncă forțată și 15% pentru alte motive, cum ar fi, cerșit, prelevarea de organe sau servituți casnice.
Aproape trei sferturi dintre traficanții înregistrați sunt bărbați, majoritatea cetățeni ai UE

 

DE CE ESTE IMPORTANT?

Traficul de persoane este o formă criminalistică cu o crește accelerată, iar tehnologia, fluxurile migratorii și criza Covid19 creează noi riscuri și provocări în toată Uniunea Europeană. 

România este în topul celui mai înalt nivel al traficului de persoane. 

" Conform raportului din 2019 despre măsurile luate în Romania împotriva traficului de persoane, numărul de condamnări pentru trafic de persoane a scăzut semnificativ (130 în 2018; 222 în 2017; 472 în 2016), în pofida numărului relativ constant de noi cazuri deschise (695 în 2018; 675 în 2017; 864 în 2016) și de suspecți puși sub urmărire penală ( 399 in 2018; 362 in 2017, 358 in 2016).

Din acest număr redus de condamnări, 37 de traficanţi condamnaţi (29%) au primit pedepse cu suspendare. Adesea, autorităţile i-au acuzat pe suspecţii de trafic de persoane pentru alte infracţiuni, precum proxenetism. Autorităţile au participat în 36 de echipe de anchetatori cu omologi europeni, însă nu au extrădat niciun suspect de trafic de persoane, faţă de 44 în 2017. Observatorii au semnalat de asemenea faptul că autorităţile au amendat persoanele implicate în activităţi de prostituţie, chiar dacă acestea erau minore, fără a căuta indicii de trafic de persoane”, se mai arată în Raport.

Sistemul românesc trebuie să ia inițiative pentru protejarea și reintegrarea în societate a tuturor persoanelor afectate.

Cumpărarea serviciilor sexuale s-a dovedit a fi un succes în alte țări, iar traficul de persoane cât și prostituția a atras mai mult clientela. Profitul activităților odată cu criza economică s-a ridicat la un nivel proporțional odată cu victimele traficate.Printre aceștia se află în special și minorii din școala gimnazială care sunt primii ce trec prin ochii traficanților. În concluzie școala poate fi un teren de "vânătoare" pentru traficanți. 

 

Solicit MAI, Ministerului Justiției și Ministerului Educației să arate grija și implicarea față de cetățeni și să lucreze împreună pentru a eradica traficul de persoane în România implementând de urgență măsurile sus-menționate.


Alexandra Nistor    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Alexandra Nistor să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...