In atentia Ministerului Educatiei - Stop amestecului ISJ Brasov in testarea prescolarilor la lb germana!

Solicităm, pe această cale, Ministerului Educației să dispună măsurile necesare de natură să îndepărteze abuzul de putere exercitat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov în procesul de evaluare a nivelului de cunoaștere a limbii germane de către copiii aflați în etapa de înscriere la clasele pregătitoare cu predare în limba maternă germană 2023 – 2024.

Este vorba de depășirea, de către IȘJ Brașov, a ariei de competență în organizarea testării copiilor, încălcând astfel prevederile Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar în anul școlar 2023 – 2024 (în principal art.1 alin. 2  din Capitolul I, art.10 alin.5 și 6 și art.11 alin.1 din Capitolul III).

Pe lângă încălcările de ordin legal, IȘJ Brașov este pe cale să comită și un abuz psihologic asupra copiilor noștri, interzicând prezența educatoarelor în sala de testare, așa cum se întâmpla în anii anteriori. Prezența educatoarelor este necesară pentru a asigura un climat psiho-emoțional confortabil pentru copiii de 5 – 6 ani, prin crearea unei atmosfere familiare în cadrul interviului prin joc. În acest fel, copiii nu vor simți testarea ca pe un examen, ci vor putea răspunde fără emoții și cu încredere întrebărilor examinatorilor, simțind suportul emoțional al persoanei care s-a implicat timp de câțiva ani în procesul lor de educare.

Solicităm, așadar:

1. Permiterea însoțirii copiilor la testare de către educatoare;

2. Obligarea IȘJ Brașov să anuleze Procedura operațională “Organizarea și desfășurarea evaluării cunoștințelor de limbă germană în vederea înscrierii la clasa pregătitoare în anul școlar 2023 -2024", elaborată în mod abuziv (https://www.isjbrasov.ro/index.php/inscrieri/inscriere-inv-primar/legislatie/6074-metodologia-de-inscriere-in-invatamantul-primar-pentru-anul-scolar-2023-2023),

3. Retragerea IȘJ Brașov din procesul de organizare a testării copiilor lăsând aceste sarcini în competența unităților de învățământ cu predare în limba maternă germană, așa cum prevede legislația din domeniu.

Semnatari,

Părinții preșcolarilor din județul Brașov, ce urmează să fie înscriși la clasele pregătitoare cu predare în limba maternă germană 2023 - 2024