Spuneti NU Contoarelor Inteligente pentru consumatorii casnici

Daca strangem destule semnaturi putem sesiza Guvernul Romaniei cat si Asociatia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).


Contoarele inteligente pot umfla facturile pentru energie electrica si pot influenta negativ sanatatea, securitatea si viata privata.Contorul care este inteligent in defavoarea ta si face jocul companiilor de furnizare a energiei electrice si de marketing.


In aceasta perioada, de fapt mai exact din 2015, marii furnizori de Energie Electrica din Romania (ENEL, Electrica, E-ON, CEZ), desfasoara proiecte pilot pe o mica dar semnificativa parte a clientilor, de inlocuire a contoarelor clasice de masurare a energiei electrice (analogice dar si digitale) cu contoarele tip nou, inteligent, asa-zisele „Smart Meters” .

Aceste proiecte pilot de implementare a contoarelor inteligente sunt, din pacate, aprobate, reglementate si implementate fara o informare completa a utilizatorilor finali care se pot trezi peste noapte cu facturi umflate, cu viata privata invadata si cu sanatatea sub semnul intrebarii.

La baza sta o directiva Europeana, venita de la Bruxelles. Intr-un raport al Comunitatii Europene, care credeti ca e tara care a decis sa nu implementeze aceasta directiva ? Ati ghicit, Belgia ! In plus, Cehia, Portugalia, Germania si Ungaria nu vor impune acest lucru consumatorilor casnici. De ce in Romania nu se poate ?

Riscurile si costurile nu au fost popularizate suficient in Romania. Printre acestea:

1. Cresterea semnificativa a facturilor de energie electrica
2. Invadarea vietii private prin colectarea de catre contor al modelului de consum casnic la un nivel periculos de amanuntit
3. Expunerea la un posibil atac cibernetic
4. Expunerea la radiatii electro-magnetice (EMF)
5. Incalcarea grava a drepturilor consumatorilor


Cel mai documentat articol in acest sens (in limba romana) este un comunicat de presa emis de Asociatia Protectiei Consumatorului din Romania (APC-Ro), el putand fi gasit la urmatorul link:
http://www.apc-romania.ro/ro/i-riscurile-inlocuirii-contoarelor-clasice-cu-contoare-inteligente/MzQ2LTA.html
Articolul face referire la mai multe studii efectuate de-a lungul anilor trecuti precum si incidentele care au avut loc in alte tari unde s-a impus instalarea acestor contoare. Este foarte bine documentat si are la final mentionate mai multe alte link-uri ce constituie sursele de informare.


Sa detaliem putin punctele de mai sus:


1. Cresterea semnificativa a facturilor de energie electrica

Articolul mai sus mentionat contine descrierea catorva cazuri interesante in care facturile au explodat practic dupa instalarea contoarelor inteligente. Pe langa acestea, parafrazand:

Cu prețuri între 100 și 700 euro și o ipotetică economie de maxim 650€ pe durata de viață de zece ani a "contorului inteligent", toate investițiile distribuitorilor de contoare inteligente, în jur de 1000 lei per locuință, se vor regăsi eșalonat în factura lunară a consumatorilor, pentru că investițiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). Și asta la fiecare zece ani!

La o analiză globală și imparțială a acestei chestiuni nu se regăsește nici un avantaj concret pentru consumator și nici pentru statele respective. S-a ales calea unei investiții importante în controlul de la distanță a consumului casnic de electricitate, întrucât oferă distribuitorului de energie electrică mult dorita putere de a putea deconecta de la distanță pe consumatorii în întârziere de plată.

Ministerul german al economiei a făcut apel la compania "Ernst & Young" care a întocmit un raport detaliat și precis asupra costurilor necesare instalării acestor contoare inteligente. Acest raport, ……  demonstrează negru pe alb că efortul financiar necesar din partea statului și al consumatorilor depășește cu mult posibilele economii realizate de utilizatorii casnici. Ca atare, ministrul german a anunțat pe 9 februarie 2015 că doar consumatorilor industriali, precum și locuințelor casnice care depășesc 6000 KWh pe an li se vor instala contoare inteligente. Întrucât în Germania media națională a consumului de electricitate per domiciliu este de 3500 KWh, consumatorii nu vor avea practic de-a face cu aceste contoare "inteligente".


2. Invadarea vietii private prin colectarea de catre contor al modelului de consum casnic la un nivel periculos de amanuntit

Sunt colectate date care nu folosesc in niciun caz consumatorilor de tip casnic (pentru a face economie poti inlocui sau stinge becuri in loc sa analizezi miliwati pe o aplicatie Web). Companile de distributie au publicat pe site-ul lor informatii despre colectarea datelor, ca si cum toata lumea ar trebui sa fie de acord cu acest lucru. In schimb datele sunt destul de amanuntite pentru a detalia si a face publica viata privata, dupa cum citim in articolul de mai sus:
Implementarea contoarelor inteligente mai conține un aspect delicat, pe care majoritatea consumatorilor îl ignoră. Datele despre durata și orarul la care folosim iluminatul și aparatele electrocasnice pot furniza un portret psihologic și comportamental foarte interesant, pentru care unele companii de marketing sunt dispuse să plătească sume considerabile, spre beneficiul distribuitorului de energie electrică. De asemenea, aceste date pot fi colectate de anumite servicii de informații sau decriptate de hackeri.

 

3. Expunerea la un posibil atac cibernetic

Prin instalarea acestor contoare se asigura practic conectarea permanenta a gospodariilor la internet, deoarece ele comunica prin reteaua de date publica a operatorilor de telefonie mobila. Deci datele despre profilul individual de consum, cat si posibilitatea de a deconecta un consumator sunt disponibile unui hacker inteligent. In plus vulnerabilitatea modului de comunicare al datelor in retea a fost adusa in discutie de nenumarate ori, dar nu comunicata publicului.


4. Expunerea la radiatii electro-magnetice (EMF)

Contoarele inteligente emit cel putin unul dintre doua tipuri de semnale, adica wireless sau PLC.
Wireless e in domeniul microundelor, mult mai periculos decat cel al telefoanelor mobile si mult mai puternic decat at retelelor internet casnice.
PLC (Power Line Communication) este direct prin cablurile de retea. Aceste semnale ajung si in casa, transformand practic cablurile de alimentare din pereti intr-o retea emitatoare de radiatii parazite.


5. Incalcarea grava a drepturilor consumatorilor
Tot din articolul mentionat mai sus:
„Înlocuirea contoarelor clasice cu contoare inteligente fără acordul consumatorilor constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora. Având în vedere experiențele neplăcute ale consumatorilor din SUA, Canada și Franța, precum și decizia Germaniei cu privire la excluderea montării de contoare inteligente în locuințele care nu depășesc un consum de 6000kw/an, Guvernul României și ANRE ar trebui să găsească soluții similare celor din Germania. Altfel, atât costurile înlocuirii contorului clasic cu cel inteligent, cât și erorile date de contorul inteligent vor fi suportate de către consumatori.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.


Haideti macar pe aceasta cale a petitiilor online sa incercam sa incercam sa sensibilizam opinia publica si sa anuntam ca inca mai avem drepturi la o viata privata sanatoasa !

Semnati si dati Share, sa nu ajungem sa se profite de credulitate si lipsa de informare !

 


Cateva Link-uri interesante:

 

Comunicat APC-Romania
http://www.apc-romania.ro/ro/i-riscurile-inlocuirii-contoarelor-clasice-cu-contoare-inteligente/MzQ2LTA.html

 

Documentar subtitrat in limba Romana
https://www.youtube.com/watch?v=dHckmNuhAlo

 

Site Explicativ

https://takebackyourpower.net/

 

Raport din SUA
https://skyvisionsolutions.files.wordpress.com/2014/08/utility-smart-meters-invade-privacy-22-aug-2014.pdf

 

Studiu Germania
https://www.bmwi.de/English/Redaktion/Pdf/cost-benefit-analysis-for-the-comprehensive-use-of-smart-metering-systems,property=pdf,bereich=bmwi2012,sprache=en,rwb=true.pdf

 

Raport European
http://ses.jrc.ec.europa.eu/smart-metering-deployment-european-union

 

Articol despre invadarea intimitatii
http://endoftheamericandream.com/archives/no-more-privacy-smart-meters-are-surveillance-devices-that-monitor-the-behavior-in-your-home-every-single-minute-of-every-single-day