Sprijin pentru cetăţeni şi pentru producătorii agricoli

Mă numesc Etienne Ignat, sunt Consilier Local al Muncipiului Iaşi, membru în Comisia de Protecţia Mediului, Turism şi Agricultură şi îmi propun prin acest demers să ajut producătorii agricoli locali să îşi vândă mai uşor produsele în pieţele ieşene.  

Am primit mai multe solicitări de la producătorii locali, cât şi de la cetăţenii interesaţi să cumpere produse locale, care mi-au comunicat nemulţumirea lor privind numărul mare de comercianţi ce îşi procură marfa din en-gros şi o vând în pieţe, la un preţ mai mare. Se uită astfel rolul principal al unui pieţe, care ar trebui să deservească cetăţenilor şi producătorilor agricoli locali, nu bişniţarilor.  

Soluţii la problema din pieţele agroalimentare ieşene  

În urma discuţiilor cu cetăţenii şi producătorii agricoli din Municipiul Iaşi, doresc să strâng semnături pentru a demara următoarele proiecte în Consiliul Local:  

1.      În toate pieţele agroalimentare din Municipiul Iaşi, spaţiile de vânzare ale producătorilor agricoli să fie marcate distinct, cu identitate vizuală proprie şi semnalizate specific;

2.      Înfiinţarea a cel puţin unei pieţe volante în Municipiului Iaşi, care să funcţioneze din luna mai până în octombrie;

3.      Piaţa din Podul de Piatră şi Piaţa Dacia să fie destinate doar producătorilor agricoli şi să se diminueze tarifele de tarabă/boxă pentru o perioadă de 6 luni în cele două pieţe.  

Legea Nr. 145 din 21 octombrie 2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol spune că:  

ART. 13

(1) În cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie.

(2) Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare prevăzute la alin. (1) este de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente. (3) Spaţiile de vânzare distincte prevăzute la alin. (1) trebuie să respecte cerinţele legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.  

În momentul de faţă, în nicio piaţă din Municipiul Iaşi nu avem o delimitare distinctă a spaţiilor de vânzare, aşa cum prevede legea nr. 145 din 2014. În lipsa unor prevederi clare şi a unui ajutor concret din partea autorităţilor, producătorii şi administratorii pieţelor se organizează cum pot, creându-şi propriul sistem intern.  

Crearea unei identităţi vizuale distincte şi alocarea a 40% din suprafaţa unei pieţe pentru producătorii agricoli din pieţele agroalimentare ar veni în sprijinul acestora şi i-ar ajuta să îşi vândă mai bine marfa.  

Pentru a dovedi mai uşor că aceste măsuri ar avea un impact pozitiv, am identificat şi câteva modele de bune practici din pieţele agroalimentare din alte oraşe ale ţării:  

La Cluj Napoca, comercianţii din pieţele administrate de municipialitate sunt obligaţi sa marcheze produsele după originea lor cu cartonaşe “Produs românesc”, respectiv “Produs din import”. În acest fel, primaria Cluj Napoca se asigură că cetăţenii care cumpără din aceste pieţe cunosc originea legumelor şi a fructelor pe care le achiziţionează şi nu mai cumpără “roşii olteneşti” care au intrat prin Vama Borş, sau “căpşune de Satu Mare” care au avize de expediere din Turcia. Nesemnalizarea corectă a produselor în funcţie de originea lor se sancţionează de către administraţia pieţelor cu puncte de penalizare şi amendă de 500 de lei.

În Muncipiul Cluj Napoca functioneaza totodată şi două pieţe volante deschise doar pentru producătorii agricoli. Piaţa volantă de pe platoul Sălii Sporturilor ,,Horia Demian" şi Piaţa volanta din cartierul Gheorgheni deschise în sezonul cald din mai până în octombrie.

 La Caransebeş există o piaţă deschisă 100% doar pentru producătorii agricoli.

 În Suceava, începând din această vară, producătorii agricoli beneficiază de 40% din spaţiul pieţei, conform legii în vigoare.

  În Oradea, există mai multe astfel de pieţe care respectă atât legea, cât şi producătorul agricol:   Piata Rogerius, Piata Nufaru,  Piata Iosia.

 Pentru toate punctele de mai sus, cu susţinerea dumneavoastră, voi iniţia proiecte de hotărâre în Consiliul Local Iaşi.