Solidaritate cu femeile din Spania

Şi noi spunem NU interzicerii dreptului la avort!

 

Ne solidarizăm cu femeile din Spania şi de peste tot din lume când le este încălcat dreptul de a decide cu privire la propriile capacităţi reproductive. De ce? Pentru că ştim din propria noastră istorie care sunt consecinţele interzicerii dreptului la avort. În 1966, a început în România lui Ceauşescu un experiment social şi politic în urma căruia au murit peste 10.000 de femei, iar multe altele au rămas cu traume emoţionale şi fizice. În acea perioadă, din cauza decretului care interzicea dreptul la avort, zeci de mii de femei au utilizat, în clandestinitate, instrumente şi substanţe care le puneau viaţa şi sănătatea în pericol pentru a întrerupe sarcinile nedorite. Medicii şi asistentele care încercau să le ajute deveneau subiectul anchetelor Poliţiei şi Securităţii statului. Nu vrem ca astfel de lucruri să se mai repete în niciun loc din lume.

Ne alăturăm numărului mare de organizaţii şi femei din Spania care se opun proiectului de lege iniţiat de guvernul conservator şi le sprijinim protestele. Interzicerea dreptului la avort nu are ca efect diminuarea numărului de femei care recurg la întreruperea de sarcină, ci le determină pe acestea să facă avort în condiţii nesigure şi improprii din punct de vedere medical. Actuala lege spaniolă respectă autonomia morală a femeilor, accesul lor la drepturi sexuale şi reproductive. Scoaterea avortului la cerere în afara legii va reprezenta o întoarcere într-un trecut al încălcării drepturilor femeilor, trecut în care turismul pentru avort era o practică obişnuită. În lipsa resurselor financiare însă, femeile sărace se vor confrunta cu o dublă discriminare, una de gen, iar cealaltă socială.

Politica nu trebuie să se amestece în decizia femeilor de a păstra sau nu o sarcină, iar statul nu ar trebui să interzică ori să restricționeze dreptul femeilor de a lua decizii în privinţa propriilor capacităţi reproductive.

La nivelul Uniunii Europene, Parlamentul European a adoptat în 2002 raportul Anne van Lancker prin care se recomandă statelor membre să păstreze avortul legal şi universal accesibil, pentru a proteja drepturile reproductive ale femeilor. În Uniunea Europeană, prevederile statelor privind legalizarea avortului sunt diferite, însă niciun stat nu a revenit într-un timp aşa de scurt asupra unei decizii luate anterior în sprijinul accesului femeilor la drepturi sexuale şi reproductive. Îngrădirea drepturilor sexuale şi reproductive şi criminalizarea avortului sunt măsuri care au creat controverse în Ungaria, Irlanda, Polonia ş.a.. Nu ne dorim ca Spania să contribuie la creşterea numărului statelor care încalcă drepturile femeilor prin hotărâri care restrâng drastic libertatea de decizie.

Dorim să subliniem că este necesar ca statele să asigure condiţiile legale prin care femeile să îşi poată exercita drepturile şi că este necesar să facă dovada respectului pentru corpul şi autonomia morală a femeilor. Avortul este alegerea femeilor, interzicerea lui înseamnă încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.

 

Informaţii suplimentare găsiţi aici:
http://elpais.com/elpais/2013/12/20/inenglish/1387558332_519296.html
http://edinburgheye.wordpress.com/2013/12/23/spain-human-rights-tragedy/


http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/10531811/Spain-approves-new-restrictive-abortion-law.html


Imagini de la proteste şi acţiuni de solidarizare (selecţie)
http://rt.com/news/spanish-police-beat-women-708/
http://www.youtube.com/watch?v=RPUT-jI-QG8
http://www.demotix.com/news/3650906/anger-and-protest-marseille-after-spanish-law-abortion#media-3650891


Petiţie împotriva interzicerii dreptului la avort în Spania:

http://www.avaaz.org/es/ley_del_aborto_en_espaaa_fb/?pv=40&rc=fb